20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFestivalul Craiova Muzicala

Festivalul Craiova Muzicala

Cea de-a XXXIII-a editie a Festivalului Craiova Muzicala are loc in perioada 26 noiembrie – 15 decembrie, sub egida Ministerului Culturii si Cultelor, Consiliului Judetean Dolj, Consiliului local si Primariei Craiova. Aceasta editie se va desfasura in salile a doua institutii: Sala „Amza Pellea“ a Teatrului National „Marin Sorescu“ si Sala de concerte a Liceului de Arta cu acelasi nume. Deschiderea propriu-zisa a festivalului se va face duminica, 26 noiembrie, incepând cu ora 19.00, la Teatrul National craiovean, de catre Orchestra de Camera Radio din Bucuresti, dirijata de maestrul Horia Andreescu, care va sustine un program Mozart cu: Simfonia nr. 28 in Do major, K. 200; Concertul nr. 23 in La major pentru pian, K. 488, si Simfonia nr. 35 in Re major, K. 385, „Haffner“. Solist va fi legendarul pianist Dan Grigore.


De asemenea, Orchestra de Jazz a landului Hessen (Germania), sub bagheta dirijorului Wolfgang Diefenbach, va sustine programul muzical „De la jazz la muzica usoara“, luni, 27 noiembrie, ora 19.00, in Sala de concerte a Liceului de Arta „Marin Sorescu“, iar miercuri, 29 noiembrie, pe aceeasi scena va fi un „Periplu coral: de la Renastere la muzica contemporana“, sustinut de Corul Filarmonicii „Transilvania“ din Cluj-Napoca, dirijat de Cornel Groza.


Revenind la concertul de deschidere, se poate afirma, fara tagada, ca el reprezinta evenimentul cultural al saptamânii, un act artistic de exceptie, pe care melomanii din Craiova, din tara si din strainatate pun mare pret. Festivalul anunta surprize de proportii uriase, inedite, asteptate de foarte multa vreme, care vor stârni emotii de natura sa transforme actul artistic intr-un fenomen social. Multe persoane se vor inghesui, si mai multe vor ramâne in afara salii, iar diriguitorii Cetatii Baniei trebuie sa faca tot ce este omeneste posibil pentru a implini satisfactia spirituala a locuitorilor urbei. Craiova muzicala merita cel putin o sala cu acustica si dimensiuni la standarde europene, mai ales ca nu duce lipsa de artisti adevarati.


Horia Andreescu, un dirijor de elita


Horia Andreescu, indubitabil, face parte din categoria dirijorilor de elita ai muzicii universale. Acesta este dirijor-sef al Formatiilor Muzicale Radio, dirijor colaborator permanent al Filarmonicii „George Enescu“, fondator al Orchestrei de camera „Virtuozii din Bucuresti“, profesor asociat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Are o rara si incontestabila capacitate de fuzionare artistica a dirijorului cu solistii, de altfel remarcata de multi dintre stralucitii solisti cu care s-a intâlnit pe scena in diferite sali de concerte ale lumii: Anne-Sophie Mutter, Viktor Tretiakov, Oleg Kogan, Uto Ughi, Elisabeth Leonskaja, Zoltan Kocsis, Dimitri Alexeev, Natalia Guttman, Mischa Maisky, Michael Roll, Rudolf Buchbinder si multi altii. Ultimele dintre cele aproximativ 50 de LP si CD, ce poarta semnatura lui Horia Andreescu sunt: doua CD aparute in 2003 si 2004, alaturi de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (lucrari de Prokofiev, Respighi, Hindemith, Constantin Silvestri si – pentru firma RCA, Red Seal – Georg Katzer), un CD cu Orchestra Nationala Radio (Olah, Mendelssohn-Bartholdy, Enescu), si inca un CD, alaturi de Nordwestdeutsche Philharmonie, cu lucrari de Pascal Bentoiu, realizat pentru Radiodifuziunea din Köln si casa de discuri germana Hastedt. In luna decembrie 2004 a pregatit, din nou alaturi de Rundfunk Sinfonieorchester Berlin o alta inregistrare CD pentru Deutschland-Radio Berlin, si tânara si extrem de activa firma germana CPO. Acesta va fi cel de al 15-lea album discografic semnat alaturi de o orchestra din Europa. Preocuparea constanta a lui Horia Andreescu de a pune in lumina muzica româneasca reiese din eforturile sale la Berlin, Viena, München, Amsterdam, Madrid, Japonia etc. de a-i prezenta pe Enescu si pe alti compozitori români. Dar aceasta preocupare reiese mai ales din cele peste 2.000 de minute de muzica româneasca sub bagheta lui Horia Andreescu, prezenta in Kardex-ul Radiodifuziunii Române.


Horia Andreescu a cucerit numeroase premii si distinctii la concursurile internationale de dirijat „Nikolai Malko“ – Copenhaga (1977) si „Ernest Ansermet“ – Geneva (1978). De asemenea, i s-a acordat Premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane – Berlin (1981) si Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România, care l-a declarat „Dirijorul anului“ in 1997. In anul 2003, Horia Andreescu a fost distins cu Premiul UNESCO, care a parafat identitatea româneasca muzicala in lume.


Poate nu ar fi atins aceste performante daca nu ar fi urmat cursuri de maiestrie la Academia de Muzica din Viena cu Hans Swarowski si Karl Osterreicher, iar la Trier si München cu inegalabilul Sergiu Celibidache.


Mai multe posturi de televiziune din Europa, precum cele din Germania, Franta, Olanda, Spania, dispun de inregistrari din concert cu Horia Andreescu, iar Televiziunea Româna a produs doua filme portret Horia Andreescu, ultimul in anul 2003.


Cariera sa dirijorala este debordanta, similara celor mai valorosi dirijori ai lumii din toate timpurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS