16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEjacularea precoce, o problema intima

Ejacularea precoce, o problema intima

Cea mai comuna si cunoscuta problema sexuala a barbatilor este ejacularea precoce. Denumirea de „precoce“ se refera la barbatii care ejaculeaza prea repede, uneori chiar inaintea penetrarii partenerei sau dupa primele miscari in vagin. Majoritatea barbatilor pot avea experienta unei ejaculari premature la un moment dat, dar problema apare atunci când situatia se repeta in majoritatea situatiilor de natura sexuala.


Ejacularea precoce este considerata o problema doar de câteva decenii, când a inceput sa se acorde importanta placerii feminine. Inainte, când femeile simteau sexualitatea ca pe o obligatie conjugala, era perfect ca sotul sa ejaculeze rapid pentru a termina cât mai repede cu aceasta situatie neplacuta. Când femeile au inceput sa imparta placerea cu partenerii lor, faptul ca barbatul nu putea sa reziste actului sexual a devenit o problema. Aceasta dificultate pare sa afecteze doar placerea feminina. Totusi, barbatul pierde posibilitatea de a simti un nivel inalt de excitare.


Cauze


Primele studii despre sexualitate aratau ca experientele sexuale la vârste foarte tinere au o mare importanta in conturarea unor obiceiuri legate de ejaculare. Astfel, locurile si circumstantele nepotrivite, des intâlnite in activitatea sexuala a tinerilor (bancheta din spate a masinii), frica de a fi surprinsi, nervozitatea initiala si graba, dar si aventurile de o noapte ar avea un rol important in construirea unui tipar de ejaculare rapida sau ejaculare precoce. Aproape jumatate dintre cazurile de ejaculare precoce au o natura biologica. In momentul stimularii sexuale, atât la barbat, cât si la femeie, raspunsul biologic firesc consta in aparitia excitarii. Barbatul va atinge climaxul si va ejacula la aproximativ doua sau trei minute dupa ce a penetrat vaginul. Femeile vor atinge si ele orgasmul cam la 12-14 minute dupa ce au inceput raportul sexual. Multe femei nu ajung insa la orgasm numai prin penetrarea vaginului lor de catre barbat. Unele dintre ele ajung sa obtina placerea maxima prin alte metode de stimulare decât raportul sexual. Altele nu reusesc sa obtina orgasmul, indiferent de modalitatea de stimulare. Aproape zece la suta dintre femei intra in aceasta categorie. Alte cauze ale ejacularii precoce tin de factori psihologici cum ar fi probleme maritale si relationale, anxietatea fata de propria performanta sexuala (cu parteneri pe care nu-i cunoaste bine), teama (asociata cu grija de a nu fi prins sau descoperit, de a nu se contamina veneric sau de a nu se ajunge la sarcina) si vinovatie (considerarea activitatii sexuale premaritale sau extramaritale ca pe un pacat).


Remedii


Un prim pas spre rezolvarea problemei este discutia deschisa cu partenera (este important sa stii care sunt nevoile si dorintele sale). Ejacularea precoce poate fi depasita, in cazul multora dintre barbati, prin metode de auto-ajutor (tehnica stop/start), dar unii pot avea nevoie de ajutorul unui specialist (sexolog). Antidepresivele si, in special, cele selective – inhibitorii receptorilor de serotonina – sunt clasa de medicamente care are efectul de a intârzia ejacularea. Medicamentele din aceasta clasa sunt insa rar utilizate in acest scop, desi studiile efectuale in aceste conditii arata o buna toleranta.


Sprayurile pentru intârzierea ejacularii sunt de fapt anestezice care scad sensibilitatea la nivelul glandului, dar pot interfera cu recunoasterea ejacularii. In acelasi timp, ele pot produce o scadere a sensibilitatii vaginale a partenerei (prin transfer al anestezicului in corpul partenerei) reducând astfel senzatia de placere. De aceea este recomandat sa se foloseasca prezervativul daca un asemenea spray este folosit. Nu exista date certe care sa ateste ca ele functioneaza, dar nici ca nu functioneaza.


Capacitatea unui barbat de a-si controla ejacularea poate sa fie afectata de pozitia sexuala pe care cuplul o practica. Atunci când barbatul este pe spate, partenera va putea avea un control mai bun, iar barbatul va putea sa fie mai relaxat si sa-si ghideze mai bine partenera. Controlarea ejacularii atunci când cei doi se afla in pozitia clasica (a misionarului) este mai dificila. In majoritate cazurilor, terapia sexuala si medicamentoasa vor rezolva problema ejacularii precoce. Totusi, in situatia in care, aceasta tulburare apare din cauza unor probleme ale cuplului legate de anumite conflicte intre parteneri, medicul va poate recomanda o forma de psihoterapie, eventual chiar a cuplului. Acesta nu este altceva decât o consiliere pe care o aplica medicul prin intermediul unor discutii despre relatia dumneavoastra, despre experientele pe care le-ati avut, despre viata profesionala etc. Aceste discutii pot efectiv sa va ajute sa rezolvati aceasta tulburare, rezultatele fiind cu atât mai bune cu cât cooperarea cu psihoterapeutul respectiv este mai buna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS