15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPNL si PD trebuie sa fuzioneze

PNL si PD trebuie sa fuzioneze

Ca un adevarat lider de partid, Basescu le-a atras atentia reprezentantilor PNL si PD ca, in ultima vreme, nu au mai respectat intelegerea, iar absenteismul din parlament „are un impact extrem de rau asupra Aliantei“.


Liberalii si democratii au avut ieri reuniunea de bilant al primului an de guvernare. Prezent la intâlnire, Traian Basescu s-a folosit de prilej pentru a trasa câteva linii pe care cele doua partide sa le urmeze de acum inainte.


„In zona publica apare o incertitudine a viitorului politic al Aliantei. Ca semnatar (al protocolului), va spun ca proiectul a ramas la jumatate. Ţinta era sa se transforme intr-un singur partid, prin fuziune. Va rog sa mergeti pe aceasta directie“, a declarat Basescu, in fata celor peste 800 de liberali si democrati prezenti la reuniune.


Lasând deoparte prerogativele de sef al statului, el a atras atentia ca, in loc sa mearga impreuna, reprezentantii celor doua partide au inceput sa incalce, „fara retineri“, protocolul Aliantei.


„In loc sa mergeti pe aceasta directie, incepe sa se incalce fara retineri protocolul Aliantei. Cititi-l, ca acolo scrie ca deciziile conducerii Aliantei sunt suverane in fata celor doua partide. Aveti grija sa faceti demonstratii de democratie, dar nu respectati propriul statut, care include protocolul Aliantei. Ati inceput sa calcati pe statutele dumneavoastra“, a spus presedintele.


Preocupat sa dea cât mai multe sfaturi, Basescu s-a adresat cu apelativul „dragi colegi“. In momentul urmator, revine si spune „fosti colegi“, motivând ca „nu vreau sa stresez audienta sau Constitutia“. In final, Traian Basescu si-a amintit de functia pe care o are. „Faceti ce vreti, dar va rog sa retineti: proiectul Aliantei avea ca obiectiv final fuziunea celor doua partide. Renuntati la orgolii si faceti un lucru bun pentru tara. România are nevoie de realizarea proiectului dintre cele doua partide“, a conchis seful statului.


Tariceanu: „Eu reprezint Alianta, PNL si guvernul“


Afirmatiile lui Traian Basescu au facut astfel inutile declaratiile pe care premierul Calin Popescu Tariceanu le facuse cu câteva minute inainte. El spunea in fata reprezentantilor Aliantei ca Basescu nu mai reprezinta Partidul Democrat sau Alianta PNL-PD, ci este presedintele tuturor românilor.


„Din momentul depunerii juramântului, Traian Basescu nu mai este vocea PD sau a Aliantei, ci este presedintele tuturor românilor. Ii reprezinta si pe cei care au votat cu PNL, pe votantii PD-ului si pe simpatizantii PRM-ului poate, dar si pe cei fideli stângii“, a spus Tariceanu, adaugând: „Eu reprezint Alianta, PNL si guvernul“.


Pentru ca totul sa fie clar, Tariceanu si-a asumat o eroare, „pentru care a platit la sfârsitul anului 2005“, si anume ca „sub presiunea unor evenimente a lasat neintentionat impresia ca intre el si Traian Basescu ar exista o rivalitate sau o anumita stare de tensiune“. El a explicat ca impreuna cu seful statului formeaza o echipa, chiar daca unul este la Cotroceni, iar celalalt este noul lider al Aliantei D.A. si reprezinta PNL si guvernul. „Ca in orice parteneriat care functioneaza, ambele parti au opinii, principii si crezuri pe care si le sustin cu argumente pasionate si oneste“, a afirmat primul-ministru.


Alianta, dupa primul an


In timp ce premierul Tariceanu a explicat ca renuntarea la proiectul alegerilor anticipate in anul 2005 reprezinta una dintre realizarile primului an de guvernare, pentru copresedintele Aliantei, Emil Boc, pierderea momentului anticipatelor a fost cea mai mare dintre neimplinirile guvernarii portocalii.


In opinia primului-ministru, ar fi fost foarte usor „sa arunce prosopul“, insa renuntarea la anticipate a fost „singura optiune corecta in acel moment“.


„Reconstructia tarii dupa inundatii a fost prioritatea mea numarul unu si nu jocul politicianist al anticipatelor“, a afirmat Tariceanu. El a adaugat ca s-ar fi pus intr-o situatie „rusinoasa“ in fata românilor, daca ar fi demisionat atunci.


Copresedintele Aliantei D.A., Emil Boc, a spus insa ca, daca s-ar fi organizat alegeri anticipate imediat dupa scrutinul prin care Alianta a ajuns la putere, impreuna cu UDMR si Partidul Conservator, coalitia de guvernamânt si-ar fi putut asigura o majoritate confortabila. In privinta modului in care a functionat Alianta, cei doi copresedinti au incercat sa minimalizeze neintelegerile care au marcat acest an.


Tariceanu a recunoscut ca in 2005 au existat anumite sincope in ceea ce priveste relatia PNL-PD, insa el considera ca aceste sincope sunt „inerente“ pentru primul an de guvernare.


La rândul sau, Emil Boc a spus ca impresia lipsei de coerenta la nivelul Aliantei D.A. a fost creata de „amplificarea artificiala a unor probleme interne“.


Printre „erorile“ primului an de guvernare Tariceanu a pus faptul ca actuala putere nu a reusit sa-i schimbe din functie pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. De altfel, liderii PNL si PD au declarat la unison ca PSD este dusmanul comun al Aliantei.


Seful liberalilor a apreciat ca PSD face ca parlamentul sa fie un „circ sistematic“, nefiind de mirare, deoarece acest partid a guvernat pe principiul „pâine si circ“. „Nu le mai ramâne decât sa se lege cu lanturi de fotolii, ceea ce prevad ca se va intâmpla, pentru ca sunt morti fara putere, la fel ca partidul din care provin. PSD mai traieste doar in sensul ca nu poate fi ingropat“, a spus Tariceanu. „Acest partid a ridicat coruptia la rang de politica de stat, a politizat toate institutiile statului, a intretinut „baroni locali, capuse si mafioti“, iar renasterea acestei formatiuni inseamna „rearanjarea sezlongurilor pe puntea Titanicului“, a mai spus liderul PNL.


„Daca nu am fi câstigat alegerile, am fi avut o Românie cu o coruptie generalizata, o Românie a feudelor PSD cu mischii, iacobovi, oprisani in fiecare localitate“, a afirmat, la rândul sau, Emil Boc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS