16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPuscariasi cu program de pensionari

Puscariasi cu program de pensionari

Au sfidat legea si de ani buni platesc cu libertatea. Dupa gratii, puscariasii nu o duc chiar asa de rau. Au trei mese consistente asigurate, un acoperis deasupra capului si asistenta medicala la cerere. Dincolo de regulile de nepatruns, condamnatii citesc reviste sau carti, joaca rummy si asculta muzica. Intrucit au destul timp sa se cultive, multi citesc carti de beletristica, invata limbi straine sau acumuleaza cunostinte pentru examenul de conducere. Chiar si asa, marturiile delincventilor din arest sint socante. Inchisi in penitenciarele de la Jilava ori de la Tirgu Ocna, puscariasii au invatat ca si o tigara costa. Pe scurt, pentru ei lumea de afara a devenit o curiozitate pe care o cunosc din auzite…


Puscariasii recunosc, de cele mai multe ori, ca au ales sa traiasca intr-o lume oarecum claustrofoba. Daca la inceput ei ocolesc sentimentul de vinovatie, racoarea celulelor le schimba mentalitatea. La Vilcea nu exista inca un penitenciar. Totusi, infractorii periculosi primesc mandate de arestare preventiva si sint trimisi dupa gratiile carcerei din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Vilcea. Aici, delincventii nu petrec prea mult, ci maximum doua saptamini. Celulele politiei sint doar un inceput de drum. In functie de sentinta primita, ei sint inchisi mai departe in vestitele penitenciare din tara. La subsolul sediului IJP, infractorii au la „dispozitie“ mai multe camere de trei/patru metri. Peretii din celule nu sint mizgaliti asa cum vedem in filme, pentru ca detinutii nu au timp sa-i distruga. In incaperile racoroase in care abia patrunde un firicel de lumina, arestatii nu au prea multe lucruri, ci doar un pat cu saltele, cearsafuri, un burduf de perna si un calorifer. Pentru a nu se simti rupti de civilizatie, arestatii, monitorizati video permanent, au in celule si un difuzor prin care asculta muzica de la radio. Cu program insa, nu la orice ora. Politistii spun ca, in timp ce infractorul este privat de libertate, organele de ancheta se ocupa si de cel mai mic detaliu pentru a rezolva cazul respectiv. „Printre altele, arestatului i se fac in acest interval de timp fotografii, acte de identitate, daca nu are, este amprentat si expertizat medical. In inchisoare, ei au afisat pe un perete un regulament, pe care il iau la cunostinta prin semnatura. Puscariasii au drepturi, dar si obligatii“, a declarat inspectorul principal Marius Ionescu, seful arestului din IJP Vilcea. Persoanele arestate nu au voie sa se adune in grupuri, sa fumeze la orice ora, sa joace jocuri de noroc sau sa recurga la agresiuni.


Orarul din inchisoare se respecta la minut


Dupa zabrele, delincventii au un program strict, care trebuie respectat ca la carte si… la minut. Arestatii din Vilcea nu poarta haine de puscariasi, ci echipamente sport ori blugi. Desi pare imposibil de realizat, orarul nu este chiar asa de rau. „La ora 6.00 se da desteptarea si pina la 6.45 delincventii se ocupa de igiena personala in bai. Dupa ora 7.15 ei participa la curatenie, iar la 8.15 servesc micul dejun. La 8.30, arestatii sint scosi la raport, unde au dreptul sa ceara haine de schimb, un medic sau diferite alte lucruri. Apoi, persoanele incarcerate se pot plimba sau pot face miscare intr-o curte inchisa si acoperita cu plasa. Cei care nu au chef pot alege sa citeasca o carte, o revista sau ceva care sa-i delecteze. „Delincventii au dreptul sa ceara maximum doua ziare pe zi. In rest pot juca table, rummy sau carti. Altii aleg sa citeasca beletristica, sa invete matematica, engleza sau sa acumuleze cunostinte pentru examenul de conducere. La ora 15.15, se serveste masa de prinz, iar dupa ora 16.00, daca este cazul, arestatul participa la ancheta. De la ora 18.00 si pina la ora 20.00, cind se ia cina, cei retinuti desfasoara diferite activitati“, a mai precizat inspectorul principal Marius Ionescu. La ora 22.00 este programata stingerea.


Primele clipe de detentie, platite cu lacrimi


In momentul in care sint ridicati de politisti pentru a fi introdusi in arest, infractorii au diferite reactii. Cei care sint incarcerati pentru prima oara se exteriorizeaza destul de rapid, intrucit nu stiu ce condamnare ii asteapta. „Ei nu sint violenti, ci pling, de regula, fiindca nu stiu la ce sa se astepte. Citeodata poate sint mai revoltati si incep sa bata in gratii. Recidivistii nu reactioneaza“, a afirmat seful arestului din IJP Vilcea. Printre cei care au ajuns in arestul IJP se numara si tineri de bani gata, cum ar fi hackeri, dar si infractori care de-abia au citeva clase. Desi fiecare caz are ceva aparte, inspectorul principal Marius Ionescu isi aminteste de o delincventa demna de mila. „Prin anul 2002 a fost arestata o femeie de etnie roma. Era mama a trei copii si primise trei ani de detentie pentru comiterea infractiunii de furt. Am aflat ulterior ca femeia era bolnava de sifilis si de SIDA. Dupa gratii era ca o leguma… In cele din urma a fost internata medical in Penitenciarul Rahova“, a povestit inspectorul principal Marius Ionescu.


„Nu stiu daca a mai ramas ceva din mine…“


Claudiu Mihalcea este unul dintre arestatii incarcerati in prezent la IJP Vilcea. Tinarul, de 32 de ani, nu este la prima isprava, ci la a saptea. Dispus sa discute cu presa, Claudiu este adus cu catusele la mina in sala de vizite si pazit in permanenta de un politist. Are remuscari si este destul de transparent, asa ca nu se sfieste sa-si etaleze experienta sa de viata. Lucid, Claudiu marturiseste ca are nevoie de un nou inceput… dar afara. Din pacate, totul ramine in umbra, pentru ca tinarul are de ispasit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru furt. In timp ce vorbeste, Claudiu te priveste fix in ochi. Doar atunci cind isi aminteste de necazuri reactioneaza brusc. In rest, un om obisnuit. Claudiu incalca legea de tinar si recunoaste. „Totul a fost din lipsa banilor… La inceput pot spune ca am furat din prostie, iar apoi din obisnuinta. Furam bani si aur din apartamente. Am fost inchis la Tirgu Ocna, la Jilava, la Gaiesti si la Colibasi. Acum regret, iti dai seama. Ce fac aici? Citesc carti, multe carti. La un moment dat am furat pentru o gagica de-a mea. Mi-a facut un copil, pe care am apucat sa il vad, care acum este undeva, in plasament“, a povestit Claudiu. Dupa gratii, puscariasul nu a mai avut aceeasi relatie cu familia, intrucit mama i-a murit, iar cu tatal sau s-a certat. Totusi, citiva prieteni i-au ramas alaturi. Claudiu a trecut printr-un adevarat iad in marile penitenciare. Acolo, totul se plateste, cu sau fara motiv… „De regula, se formeaza clanuri sau grupuri, cum le spunem noi. Fiecare are politica sa. Te iei la bataie din orice acolo, pentru ca la un moment dat nu ai cum sa-ti consumi energia. Te bat chiar si pentru o tigara sau pentru simplul fapt ca treci prin fata cuiva. Dar omul se poate adapta la orice situatie. Se intimpla insa si lucruri bune. Am invatat meserie in inchisoare… dulgherie, zidarie…“, a declarat condamnatul. In puscarie, Cladiu nu are oglinda. Nu se poate privi. Si daca ar putea… nu ar vedea marea lucru. „Ce sa vad? Poate un om ratat. Nu stiu daca a mai ramas ceva din mine: dupa gratii numar zilele, orele…“, a spus Claudiu. Cind se va putea bucura de libertate, Claudiu vrea sa plece in strainatate, unde sa munceasca cinstit. „Deocamdata, lumea de afara cu dor…“, a incheiat tinarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS