16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCamera de Conturi Dolj acuza primaria de deturnare de fonduri de 45 de miliarde de lei

Camera de Conturi Dolj acuza primaria de deturnare de fonduri de 45 de miliarde de lei

• In opinia Camerei, contractul de 12,2 milioane de euro este ilegal, deoarece primaria nu a respectat Legea achizitiilor publice • Municipalitatea s-a grabit sa plateasca zeci de miliarde catre Luxten, desi banii erau destinati pentru repararea strazilor


Autoritatile locale doljene au cheltuit banii publici in dispretul legii. Cel putin asa reiese din constatarile Camerei de Conturi Dolj, care a descoperit mai multe nereguli in derularea fondurilor publice de catre anumite institutii ale administratiei publice locale, care au dus la prejudicierea bugetului cu miliarde de lei.


Controalele Camerei de Conturi Dolj desfasurate anul trecut au vizat in principal activitatea Consiliului Municipal Craiova referitoare la incheierea anumitor contracte cu diferite societati comerciale. Un exemplu concludent al modului in care primaria a cheltuit banii publici este contractul semnat de municipalitate cu SC Aqua Proiect SA Bucuresti. Astfel, conform hotaririi de adjudecare inregistrata la primarie in 1999, cistigatoare a licitatiei pentru intocmirea studiului de fezabilitate privind obiectivul de investitii „Amenajare rampa de gunoi in zona Breasta“ a fost desemnata SC Aqua Proiect SA din Bucuresti, cu care s-a incheiat un contract de 1,2 miliarde de lei. Pentru punerea in practica a proiectului, Primaria Craiova a adjudecat prin licitatie deschisa asocierea cu SC Systema Ecologic SRL, tot din Bucuresti, pentru finantarea si exploatarea depozitului ecologic de la Breasta. Dupa ce au trecut citiva ani, in 2002, SC Systema Ecologic a propus transferarea amplasamentului la Mofleni, aducind ca motiv efectuarea unor probe pe terenul de la Breasta, al caror rezultat nu garanta amplasarea depozitului pe acel teren. Conform constatarilor Camerei de Conturi, adresa trimisa de Systema nu a fost insotita de nici un document din care sa rezulte efectuarea probelor sau macar rezultatul obtinut. De fapt, nici consiliul local nu a putut prezenta aceste documente, la solicitarea controlorilor. Luind de buna cererea SC Systema Ecologic, Consiliul Local Craiova s-a intrunit in sedinta extraordinara in iunie 2002 si a aprobat modificarea, incheind, totodata, un nou contract de asociere cu acelasi executant. Prin noul contract, Systema Ecologic se obliga sa finanteze integral programul de investitii, inclusiv proiectarea depozitului pe noul amplasament. Camera de Conturi acuza insa municipalitatea ca acceptarea modificarii amplasamentului si a contractului de asociere s-a facut fara sa se tina seama de cheltuielile efectuate initial, in felul acesta plata fiind nejustificata.


Nereguli de 12,2 milioane de euro la iluminatul public


De asemenea, tot in cadrul Primariei Craiova, inspectorii Camerei de Conturi au gasit anumite fapte susceptibile sa fie de natura infractionala. Comisarii au descoperit probleme mari in legatura cu contractul dintre primarie si Luxten Lighting Company, firma care asigura iluminatul public in oras. Conform constatarilor Camerei, in 2003, platile nete de casa pentru iluminatul si forta motrice au fost de aproape saptezeci de miliarde de lei si cuprindeau contravaloarea lucrarilor de modernizare si extindere a sistemului de iluminat public de 48 de miliarde de lei executate de Luxten Lighting Company SA-Sucursala Bucuresti. Banii cu pricina au fost platiti insa pentru un contract care, in opinia Camerei de Conturi Dolj, nu indeplineste prevederile legale, deoarece atribuirea sa s-a facut fara sa se respecte Legea privind achizitiile publice, asa cum se intimpla in cazul contractelor mai mari de o suta de mii de euro. Inspectorii Camerei au descoperit ca, in baza contractului semnat de primarie si Luxten Lighting Company in 2002, au fost contractate lucrari de investitii (modernizare si extindere) in valoare de 12,2 milioane de euro, care ar trebui achitate pina in 2012. Inspectorii au constatat ca modul de angajare si efectuare a unor cheltuieli pentru investitii fara aprobarea legala a fondurilor s-a facut in detrimentul cheltuielilor curente necesare comunitatii, numai in 2003 fiind cheltuite contrar legii 45 de miliarde de lei. Camera de Conturi considera insa ca intreaga suma de 12,2 milioane de euro a fost angajata ilegal, intrucit lucrarea a fost demarata fara un proiect tehnic de executie, desi investitiile se inscriu in program daca au obtinut documentatiile prevazute de lege. De asemenea, Camera de Conturi Dolj considera ca nivelul cheltuielilor din 2003 s-a facut in detrimentul reparatiilor si intretinerii strazilor care, potrivit programului initial aprobat de ordonatorul de credite, au insumat 350 de miliarde de lei, iar in final au ajuns la 74 de miliarde. Diminuarea s-a datorat schimbarii destinatiei fondurilor alocate cheltuielilor curente in favoarea retelei de iluminat, cu alte cuvinte, edilii Craiovei s-au dat peste cap sa plateasca prestatia Luxten in loc sa se ocupe de repararea strazilor pentru care, culmea, fusesera aprobate initial 350 de miliarde.


Expertiza mai asteapta


Desi au incasat cit ai zice peste banii de la primarie, reprezentantii Luxten nu au pus la dispozitia inspectorilor documentele tehnice. Conform constatarilor Camerei de Conturi, Luxten ar fi zis ca le va pune la dispozitie numai dupa incheierea contractului, ceea ce, in opinia inspectorilor, a condus la angajarea sumei de 12,2 milioane de euro fara a se cunoaste detaliile de executie si volumul operatiilor. Pentru ca nici primaria, nici Luxten nu au prezentat Curtii, nici pentru faza de contractare, nici la decontare, documente care sa justifice valoarea lucrarilor contractate si decontate, Camera de Conturi a solicitat unei societati a ELECTRICA Oltenia intocmirea unei variante de executie, pentru a avea o imagine a ceea ce lucrase Luxten. Pentru ca varianta prezentata de SISEE exprima costuri diferite de cele ale Luxten, Camera de Conturi a considerat ca este nevoie de opinia unor experti tehnici in domeniu. Surse autorizate au declarat ca decizia de numire a unei comisii de experti a cazut in sarcina organelor de ancheta, care, din cite se pare, dupa aproape opt luni de la depunerea actului de control, nu au luat nici o masura in acest sens.


Totodata, actul de control a ajuns si la procurorii de pe linga Curtea de Apel Craiova, care trebuie sa se pronunte in legatura cu acuzatia de deturnare de fonduri in valoare de 45 de miliarde de lei de care sint legate numele fostului primar Vasile Bulucea, al actualului director economic al Primariei Craiova, Nicolae Pascu, si al secretarei generale a primariei, Nicoleta Miulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS