16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutoritate administrativa autonoma in domeniile concurentei si ajutorului de stat

Autoritate administrativa autonoma in domeniile concurentei si ajutorului de stat

In vederea armonizarii legislatiei tarii noastre in domeniile concurentei si ajutorului de stat cu legislatia Uniunii Europene, Legea concurentei nr. 21/1996 a fost modificata si completata cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 121/2003, iar Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat a fost modificata si completata cu Legea nr. 603/2003.

In conformitate cu prevederile OUG nr. 121/2003 pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, CONSILIUL CONCURENTEI este autoritate administrativa si autonoma investita in administrarea si aplicarea Legii concurentei nr. 21/1996 modificata si completata cu OUG nr. 121/2003.

Legea concurentei are drept scop protectia, mentinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor.

Dispozitiile acestei legi se aplica actelor si faptelor care au sau pot avea ca efect restringerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei savirsite de:

a) agenti economici sau asociatii de agenti economici, persoane fizice sau juridice;

b) organele administratiei publice centrale sau locale in masura in care acestea, prin deciziile emise sau prin reglementarile adoptate, intervin in operatiuni de piata, influentind direct sau indirect concurenta.

Preturile produselor si tarifele serviciilor si lucrarilor se determina in mod liber prin concurenta pe baza cererii si ofertei. Preturile si tarifele practicate in cadrul unor activitati cu caracter de monopol natural sau legal se stabilesc si se ajusteaza cu avizul Ministerului Finantelor Publice, cu exceptia celor pentru care prin legi speciale sint prevazute alte competente.

Practicile anticoncurentiale interzise prin Legea concurentei nr. 21/1996 modificata si completata cu OUG nr. 121/2003:

1. Sint interzise orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici. Orice decizii luate de asociatiile de agenti economici si orice practici concertate, care au ca obiect sau pot avea ca efect restringerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia, in special cele care urmaresc:

a) fixarea concertata in mod direct sau indirect a preturilor de vinzare ori de cumparare, a tarifelor, a rabaturilor, a adaosurilor, precum si a oricaror alte conditii comerciale;

b) limitarea sau controlul productiei, distributiei, dezvoltarii tehnologice ori investitiilor;

c) impartirea pietelor de desfacere sau a surselor de aprovizionare pe criterii teritoriale;

d) aplicarea in privinta partenerilor comerciali a unor conditii inegale la prestatii echivalente, provocind in acest fel unora dintre ei un dezavantaj in pozitia concurentiala;

e) conditionarea incheierii unor contracte de acceptarea de catre parteneri a unor clauze stipulind prestatii suplimentare;

f) participarea in mod concertat cu oferte trucate la licitatii sau orice alte forme de concurs de oferte;

g) eliminarea de pe piata a altor concurenti, limitarea sau impiedicarea accesului pe piata si a libertatii exercitarii concurentei de catre alti agenti economici, precum si intelegerile de a nu cumpara de la sau de a nu vinde catre anumiti agenti economici, fara o justificare rezonabila.

2. Este interzisa folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca ori pe o parte substantiala a acesteia prin recurgerea la fapte anticoncurentiale.

3. Sint interzise concentrarile economice, care, avind ca obiect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante, conduc ori ar putea conduce la restringerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata romaneasca sau pe o parte a acesteia.

4. Este interzisa punerea in aplicare a unei operatiuni de concentrare economica pina la emiterea de catre Consiliul concurentei a unei decizii in conformitate cu prevederile art. 51 din Legea concurentei.

Incalcarea prevederilor Legii concurentei nr. 21/1996 modificata si completata cu OUG nr. 121/2003 se sanctioneaza cu amenzi de la 1% pina la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior aplicarii sanctiunii.

CONSILIUL CONCURENTEI poate obliga prin decizie agentii economici sau asociatiile de agenti economici la plata unor amenzi cominatorii in suma de pina la 5% din cifra de afaceri zilnica medie din anul financiar anterior sanctionarii, pentru fiecare zi de intirziere, calculata de la data stabilita prin decizie, pentru a-i determina sa respecte prevederile Legii concurentei si masurile stabilite de autoritate printr-o decizie luata.

Contraventiile prevazute in Legea concurentei se constata si se sanctioneaza de catre Consiliul Concurentei in plen si comisii prin decizii si prin inspectori de concurenta.

La nivel teritorial, Consiliul Concurentei are organizate Inspectorate de concurenta judetene care fac parte din organigrama Consiliului Concurentei, ca structuri fara personalitate juridica, subordonate Directiei Teritoriale din cadrul Consiliului Concurentei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS