22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorii de matematică din Olt vor invăţa copiii să cinte!

Profesorii de matematică din Olt vor invăţa copiii să cinte!

A patra etapă a repartizării cadrelor didactice din Olt, care a avut loc săptămina aceasta la Liceul de Construcţii – Montaj din Slatina, se pare că a fost una neobişnuită. Cei peste o mie de aspiranţi la una dintre catedrele rămăse vacante s-au călcat in picioare, rugindu-se chiar de inspectorul general al ISJ Olt, Silviu Neacşu, să le dea un post. Au apărut situaţii incredibile, in care profesori de agronomie au primit catedre la materia Textile iar unii profesori de matematică ii vor invăţa pe copii doar să calculeze, ci şi să… cinte!

„Dumnezeu“ şi repartizările din Olt

Unul din profesorii care au fost prezenţi la repartizarea posturilor din invăţămint a povestit cum s-a desfăşurat aceasta. „Nici acum nu-mi vine să cred deşi sint in invăţămint de şase ani şi de fiecare dată a fost la fel, dar parcă anul acesta prea s-a depăşit limita bunului-simţ! S-au dat posturi pe ochi frumoşi, nu s-a ţinut cont de calificări, de specialitate, de medii, de nimic! La sfirşit, erau profesori in virstă care plingeau in faţa «generalului» Silviu Neacşu (inspectorul şcolar general ISJ Olt – n.r.) şi acesta le ridea pur şi simplu in faţă! Ai fi zis că era Dumnezeu, aşa se purta cu noi. Ce mai, şi-au bătut joc de toţi care erau acolo. A fost cumplit!“, a spus Livica Croitoru.

Profesoară de electromecanică de şase ani la un liceu din Balş, ea a dorit să predea in continuare această materie. La concurs a obţinut media 8,40, dar se pare că nu a contat pentru inspectorii olteni. Mai trebuia „ceva“. „Au primit catedre profesori care nu aveau nimic de-a face cu posturile primite, chiar şi tineri absolvenţi de şcoli postliceale sau facultate, iar profesori cu experienţă stau acum pe tuşă, pentru că nu au cotizat unde trebuia. Puteam să-mi rezerv din timp catedra pe care o voiam, dar am zis să merg cu credinţa in Dumnezeu. Degeaba! Pentru că nu am indesat buzunarele cui trebuia, am rămas pe dinafară!“, a spus aceasta.

Livica Croitoru povesteşte citeva dintre neregulile sesizate: „Iniţial, nu a fost afişat nici un post pentru electromecanică, astfel că am optat pentru cele de educaţie tehnologică, materie care era oarecum similară cu ce predasem. La repartizare au apărut insă ca prin minune posturi libere la electromecanică, unde eu normal că nu am obţinut nimic pentru că nu mă inscrisesem. Degeaba am cerut de trei ori catedra respectivă, dl Neacşu mi-a zis că nu mi-o dă pentru că nu sint specialistă!? De parcă profesorii de matematică care au primit ore de muzică sau cei de mecanică care au primit ore de constrcuţii erau specialişti?!?… Dl Neacşu chiar mi-a zis la un moment dat că imi dă in scris că nu o să primesc catedra in cauză!“.

Silviu Neacşu il ia pe „nu“ in braţe

Şeful suprem al ISJ Olt, Silviu Neacşu, a recunoscut că s-au dat catedre de muzică profesorilor de matematică. Răspunsul a fost unul sec: „Nu existau specialişti pentru materiile respective“. Intrebat de ce unii profesori nu au primit in aceste condiţii restul de catedre libere, deşi in noile „condiţii“ le indeplineau, Neacşu a avut aceeaşi replică: „Nu erau specialişti“. Discuţia cu Silviu Neacşu nu a clarificat deloc lucrurile. Ceea ce nu a ştiut (sau nu a vrut să ştie) Silviu Neacşu este că Ministerul Educaţiei a dat indicaţii precise şefilor inspectoratelor din ţară să nu accepte sub nici o formă profesori la catedre cu care nu au nici o legătură, fapt intărit şi de inspectoarea Stroe din cadrul Ministerului Educaţiei. Or, in Olt, acest lucru nu s-a intimplat. (De asemenea, intrebat despre cazul Livicăi Croitoru, Neacşu a spus că nu-şi aminteşte pentru că in noaptea respectivă a vorbit cu o mie de oameni.) La un moment dat, şicanat de intrebările redactorului referitoare la Livica Croitoru, acesta nu a mai dorit să dea nici un fel de răspunsuri despre profesoara in cauză. Dar intenţia ziaristului de a face lumină l-a determinat pe „general“ să nu interzică accesul GdS in instituţia pe care o patronează.

Nici Nicolae Ioniţă, purtătorul de cuvint al ISJ Olt, nu a putut să limpezească situaţia: „Da, am fost nevoiţi să dăm catedre profesorilor care nu erau specializaţi pe posturile respective, pentru că nu am avut specialişti. Dar probabil a fost o situaţie de umplutură, adică unii profesori care aveau o normă de 18 ore au avut in final doar 14, iar alte patru-cinci ore care au rămas neacoperite au fost date tot lor ca să nu rămină libere“(?!?).

La muncă, in Spania, la cules de căpşune

Invinsă, Livica Croitoru spune că va inainta un memoriu ministerului de resort. Dar nu-şi face speranţe. Tocmai de aceea acum vrea să plece din Romania, in Spania, să muncească. Nicolae Ioniţă a spus că neconcordanţele care au apărut la repartizarea din această săptămină se vor rezolva luni, 22 septembrie. Noul program de repartizare se va desfăşura după cum urmează: pentru locurile din Slatina şi zona Slatina, procesul de repartizare va avea loc tot in sala de sport a Grupului Şcolar de Construcţii Montaj (intre orele 9.00 şi 11.00), pentru oraşul Balş şi zona Balş – Grupul Şcolar Construcţii de Maşini (11.30 şi 13.30), pentru Caracal şi zona aferentă: Colegiul Naţional „Ioniţă Asan“ (14.00 şi 16.00), pentru Drăgăneşti – Liceul Teoretic „T. Vladimirescu“ (16.30 şi 17.30), iar pentru Corabia şi zona aferentă – Colegiul Naţional „A.I. Cuza“, intre orele 18.30 şi19.30.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS