21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalLupeni - viata dupa dezastru

Lupeni – viata dupa dezastru

• Comisia formata in urma dezastrului a decis: „Natura e de vina!“ •„Daca era calamitate naturala era altfel, dar cind stii ca e prostie omeneasca nu mai ai nimic de facut“, a spus Camelia Radoi, pagubita

„O calamitate naturala!“ este concluzia la care a ajuns comisia coordonata de reprezentantii Ministerului Industriilor si Resurselor, care s-a intrunit luni seara la Primaria Lupeni.

O decizie care i-a lasat cu gura cascata pe edilii orasului, care spera ca firma ALMACONSTRUCT, care se ocupa de ecologizarea din jurul lacului, sa plateasca daune celor pagubiti.

Pentru o parte dintre locuitorii din orasul Lupeni, ziua de duminica a insemnat inceputul sfirsitului: tone de steril, apa, lemne, pietris si mil au invadat strazile si gospodariile din cartierele Barbateni si Stefan, situate pe strada Stadionului.

Un angajat al firmei ALMACONSTRUCT a lovit cu cupa excavatorului o conducta infundata prin care apa nu mai circula, lucru care a modificat debitul apei din lacul de acumulare format in urma lucrarilor din minerit. Apa a dus la vale o parte din digul de steril, peste 70 de gospodarii fiind afectate de viitura. Ieri-dimineata, viceprimarul Cornel Lungan a anuntat ca apa a mai rupt un metru din digul de protectie.

„Viata noastra a luat sfirsit. Asa s-a intimplat mereu. Banii pentru investitii in minerit au ajuns la stabi, care si-au facut vile. In rest, minele sint aceleasi de zeci de ani. Si barajul la fel. Daca se rupe digul, zeci de mii de metri cubi de apa o sa se pravaleasca peste noi. Toti tremuram pentru vietile noastre. Compania Nationala a Huilei trebuia sa aloce fonduri“, a spus resemnat Ion Tabun, convins ca nici de aceasta data autoritatile nu vor face ceva care sa le imbunatateasca situatia.

Viitura le-a adus celor din Lupeni durere si dezamagire in suflete. Si nu atit pentru ca si-au pierdut poate ceea ce au adunat o viata, ci pentru ca inca o data, asa cum s-a intimplat si cu mortii de la Vulcan, autoritatile cu greu par a se trezi dintr-o amorteala sora cu moartea.

De cind a venit peste ei viitura, oamenii abia daca isi mai fac timp sa manince sau sa se odihneasca. Toti aduna ceea ce le-a mai ramas nedistrus de viitura de steril si apa, asteptind sa vina cineva si sa le spuna daca vor mai putea locui in casele lor. Teama ca intr-o noapte totul s-ar putea sfirsi nu depaseste totusi furia cu care cei afectati vorbesc despre reprezentantii firmei care s-a ocupat de lucrarile la dig, dar si de autoritatile care au preocupari care mai de care mai sugubete.

Una din acestea ar fi si ridicarea orasului Lupeni, care are 50.000 de locuitori, la rang de municipiu, idee de care localnicii nu au prea fost atrasi.

„Imi dau si lacrimile, dar sint prea batrin“

Zeci de ore, oamenii au stat in apa si au strins din dinti, pentru a salva cite ceva. A fost in zadar, pentru ca apele nu au putut fi invinse decit dupa ce ploaia a contenit.

Luni, strazile din Lupeni aratau de parca cineva ar fi aruncat din cer cu tone de pamint. Citiva mineri incercau sa impinga din mijlocul drumurilor sterilul pentru a face loc apei sa se scurga in canale. Prin gospodarii, cetatenii care au muncit la evacuarea apei isi trageau sufletul si stateau cu ochii pe televizoare, in speranta ca vor primi o veste buna.

„Nu a venit nimeni sa se uite la noi. A trecut pe aici primarul si a plecat. Asa au facut toti. Casa mi-a fost distrusa in proportie de 80%. Este un dezastru. Iar casa noastra e chiar la poalele dealului, cu stincile deasupra acoperisului. Nu mai ai curaj sa stai in casa. Directorii de la mina nu vin sa vada cum locuim. Daca se vor produce alunecari de teren, daca toata apa aia o sa vina aici, vom muri toti. Oare noi nu avem dreptul sa stim mai multe? Mereu ni se spune ca lucrurile sint sub control. Imi dau si lacrimile, dar sint prea batrin“, a spus Ion Moldovan, angajat al Exploatarii Miniere Lupeni.

Apa si barajul

In partea de sus a orasului, in locul unde se afla lacul de acumulare, citeva vole imping mereu pamintul, intarind digul. Cu toate acestea, apa inca isi mai face loc pe sub gramezile uriase de steril, ajungind in cele din urma tot pe strada Stadionului. Citeva tuburi de ciment au alunecat la vale, desprinzindu-se din conducta la care erau legate. O portiune de citiva metri din marginea barajului de pamint, care cindva era de beton, a fost pur si simplu rupta de furia apelor. Acestea imping cu o forta uriasa, amenintind in continuare orasul.

Firma ALMACONSTRUCT din Deva, care a fost angajata pe timp de un an de CNH pentru lucrari de ecologizare, a beneficiat de fonduri PHARE. Cu acestea au fost realizate citeva canale cu adincimea de un metru, care au rolul de a prelua apele de pe dealuri.

Localnicii spun ca lacul atinge in anumite locuri o adincime de 20 de metri. Pentru a putea determina cresterea nivelului apei, in vederea opririi la timp a unei noi calamitati, angajatii de la ALMACONSTRUCT masoara zilnic cu cit a crescut apa.

In ceea ce priveste digul de pamint, acesta a fost promovat cu succes, prin fonduri PHARE, si la Lupeni. Localnicii se mira cum de s-a ales o astfel de solutie tehnica, stiut fiind faptul ca la baza lacului se afla orasul.

„Nu sintem de acord cu verdictul ministerului“

Intr-o sedinta care a durat citeva ore si care a avut loc luni seara, reprezentantii Ministerului Industriilor au cazut de acord ca o mare parte din vina pentru producerea dezastrului o poarta natura, care probabil va trebui sa fie trasa si la raspundere. Primarul Cornel Razmerita a spus ca nu a acceptat nici un moment aceasta hotarire.

„Noi nu sintem de acord cu aceasta decizie. Licitatia s-a facut la Ministerul Industriilor. E problema dinsilor, sint interesele dinsilor…Nu pot sa comentez o decizie a unor specialisti. Trebuie sa plateasca cei de la minister despagubirile, daca natura a produs calamitatea. Dar si firma trebuie sa plateasca despagubiri. Am vorbit cu ei. Cine recunoaste ca e de vina?“

Ieri, viceprimarul Cornel Lungan a plecat la Petrosani pentru a face rost de documente tipizate, care urmeaza sa fie folosite la evaluarea pagubelor.

„Asa s-a stabilit! Natura e de vina. Protectia Mediului a aplicat si niste amenzi: 200.000.000 de lei pentru ALMACONSTRUCT si 75.000.000 de lei pentru CNH. Asteptam sa se faca o comisie care sa stabileasca exact cine va plati despagubirile“, a adaugat viceprimarul.

Acesta a mai spus ca o comisie formata din angajati ai Primariei Lupeni, ai Prefecturii Hunedoara si din reprezentanti ai firmei ALMACONSTRUCT s-a deplasat la gospodarii pentru o prima evaluare a pagubelor. Un raport cu situatia caselor afectate va fi inaintat miine Prefecturii Hunedoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS