25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCEZ şi Electrica - litigiu de 18,8 milioane de euro

CEZ şi Electrica – litigiu de 18,8 milioane de euro

Sancţiuni de 18,8 milioane de euro. Atât cere Electrica SA de la CEZ, ca urmare a nerespectării contractului de privatizare încheiat în 2005. Cehii au dirijat către investiţii 100 de milioane de euro din încasările de la consumatori, în loc să folosească banii cu care au preluat 51% din fosta Electrica Oltenia, spun controlorii Curţii de Conturi.

Electrica SA cere sancţiuni de 18,8 milioane de euro pentru grupul CEZ, investitorul ceh care a preluat în 2005 controlul sucursalei Electrica Oltenia, devenind furnizorul de energie electrică pentru clienţii din zona de sud-vest a ţării. În 2005, CEZ a plătit către Electrica SA 151 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de 51% din acţiunile filialei Electrica Oltenia, din care 47,4 milioane de euro pentru un pachet de 24,62% şi peste 100 de milioane de euro ca aport la majorarea capitalului social, prin emiterea de noi acţiuni. În 2011, Curtea de Conturi a României (CCR) a realizat un control la Electrica SA şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei (ME), descoperind că CEZ nu a respectat câteva clauze importante din contractul de privatizare încheiat în urmă cu opt ani. Potrivit controlorilor financiari, cele 100 de milioane de euro aduse ca aport la majorarea capitalului social în 2005 trebuia investite în „modernizare, retehnologizare, întreţinere, dezvoltare şi protecţie a mediului“. În loc de aceasta, investiţiile au fost finanţate „din sursele proprii ale societăţii“, adică din încasările de la consumatori. În 2008, CEZ avea cele mai mari tarife de distribuţie din ţară, motivate de companie prin investiţiile pe care le face.

Război cu CEZ,
Enel şi E.On

Pentru nerespectarea clauzelor din contractul de privatizare, Electrica SA a sesizat pe 4 octombrie 2012 Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris. Grupul CEZ îşi susţine nevinovăţia în ciuda faptului că este citat la tribunalul arbitral de o companie a statului român. „CEZ a respectat întru totul prevederile agreate de comun acord cu statul român şi chiar a făcut mai mult decât s-a angajat în momentul privatizării, dovadă stând nivelul impresionant al investiţiilor executate de CEZ Distribuţie în regiunea Oteniei“, se arată într-un punct de vedere înaintat GdS. Raportul CCR pe 2011 spune că şi la alte foste filiale ale Electrica SA, privatizate în perioada 2005-2008, sunt probleme. Electrica SA cere în total penalităţi de 250 de milioane de euro de la Enel (Electrica Banat, Electrica Dobrogea şi Electrica Muntenia Sud), E.On (Electrica Moldova) şi CEZ (Electrica Oltenia).

Probleme cu terenuri de 150.000 mp

Alt aspect semnalat de CCR se referă la obligativitatea majorării capitalului social al Electrica Oltenia SA cu valoarea unor terenuri cu o suprafaţă cumulată de 150.000 mp, pentru care trebuie obţinute Certificate de Atestare a Dreptului de Proprietate (CADP), operaţiuni aflate în curs la momentul privatizării. Într-un răspuns adresat GdS, Electrica SA susţine că operaţiunile nu au fost derulate din cauza reorganizărilor pe care compania le-a suferit de-a lungul anului: desfiinţarea Renel, divizarea Conel, înfiinţarea Electrica SA, reorganizarea Electrica SA în opt filiale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, separarea activităţilor de distribuţie de cele de furnizare etc. Pe de altă parte, compania spune că a întâmpinat dificultăţi birocratice. „Au existat numeroase cazuri de refuzuri nejustificate ale consiliilor judeţene/persoanelor fizice/juridice de a semna procesele-verbale de vecinătate, conducând, în unele situaţii, la promovarea de litigii în instanţă. Totodată, menţionăm faptul că o parte din terenurile în cauză au fost revendicate în baza Legii nr. 10/2001 şi, în consecinţă, până la soluţionarea litigiilor, societatea noastră nu a putut demara procedura de obţinere a CADP-urilor“, se arată în răspunsul Electrica SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS