22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia „la vedere“ a scăzut cu 10 la sută

Economia „la vedere“ a scăzut cu 10 la sută

Fiscul doljean a arătat că firmele au avut, pe primele opt luni din 2010, afaceri mai mici cu 10% decât în aceeaşi perioadă din 2009. Încasările totale către bugetul consolidat al statului s-au redus cu 8,37%, în timp ce arieratele pe care Finanţele nu le mai pot recupera de la afaceriştii „penali“ au crescut cu 9%. Totuşi, şefii Finanţelor consideră că mii de angajaţi sunt plătiţi la negru, ceea ce arată că economia subterană este în floare.

Şefii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj au prezentat public situaţia încasărilor către buget în primele opt luni din 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009. Pe 2010, până la sfârşitul lunii august, Fiscul a colectat cu 8,37% mai puţini bani decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Într-un judeţ mare ca Doljul, companiile (cu excepţia marilor contribuabili care plătesc direct la ANAF) au plătit la stat impozite, TVA şi contribuţii în sumă de 1,26 miliarde de lei în opt luni din 2009 şi doar 1,155 miliarde de lei pe aceeaşi perioadă din 2010. Cele mai slabe încasări au fost la pensii (bugetul asigurărilor sociale de stat – 85,24% din cât trebuia plătit de firme) şi la şomaj (81,94%). „Această perioadă a fost destul de grea din punct de vedere al colectării veniturilor la buget. Au fost modificări legislative, în special în ceea ce priveşte disponibilizările din sectorul bugetar, a crescut şomajul la nivelul judeţului (…). Este o situaţie generală la judeţele mari ca Doljul  aflat printre primele zece ca şi încasări la buget“, a spus directorul DGFP, Eugen Călinoiu. Din statisticile prezentate de DGFP Dolj, reiese că anul acesta volumul afacerilor din sectorul privat doljean, declarat în acte de firme, este mai mic decât anul trecut. Ceea ce înseamnă fie că activitatea economică s-a redus din cauza condiţiilor actuale ale pieţei, fie că a crescut economia subterană, astfel că veniturile companiilor nu mai sunt în totalitate „la vedere“. „Scăderea încasărilor cu 8,37% este generată de efectele crizei: operatorii economici din Dolj au declarat la bugetul consolidat sume mai mici cu 10% faţă de primele opt luni ale anului trecut, şomajul a crescut, operatorii economici care nu şi-au primit la timp subvenţiile şi nu au plătit la timp, dar şi puterea economică a judeţului, care, uşor, uşor, a scăzut“, a spus Mihai Antonescu, director adjunct al DGFP Dolj. El a mai spus că 12% din încasările la buget provin după instituirea măsurilor de executare silită şi că, deşi 92% dintre contribuabili îşi depun declaraţiile la timp la Finanţe, doar 80% dintre aceştia şi plătesc dările către stat. Ceea ce înseamnă că în opt luni din 2010 gradul de conformare voluntară la plată a fost de 80%, după cum spune Antonescu. Datele de la Fisc arată că şi încasările din executări silite s-au diminuat în perioada ianuarie – august 2010 faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Încasările din executări au scăzut de la 148 de milioane de lei anul trecut, la 136 de milioane anul acesta, în perioada analizată.
Ideea economiei subterane în creştere este arătată, indirect, chiar de şeful cel mare al Fiscului, Eugen Călinoiu, care a spus că majoritatea patronilor care le dau angajaţilor salariul minim pe economie îşi mai plătesc oamenii şi din alte surse, încă nedescoperite de Finanţe. Dacă firmele au alte surse să îşi plătească angajaţii, atunci înseamnă că fac evaziune nedescoperită, deci funcţionează economia subterană. Nimeni nu poate spune cât de mare este economia „la negru“.

Arieratele nerecuperabile au crescut

Fiscul împarte sumele cu care firmele sunt datoare către stat în arierate recuperabile (pe care statul mai poate să le încaseze) şi nerecuperabile, adică sume duse „pe apa sâmbetei“ care au fost păpate de „băieţii deştepţi“ şi care nu se mai pot recupera la buget din diverse motive. Aceste arierate nerecuperabile pe primele opt luni se ridică la 1,066 miliarde de lei, în creştere cu 9% faţă de primele opt luni ale anului trecut, când erau 938 de milioane de lei, spune Antonescu. Un calcul matematic simplu ne arată că în Dolj a dispărut în buzunarele „băieţilor deştepţi“ din economie cât se încasează dintr-un judeţ întreg în trei sferturi de an. Deci, cât au plătit toate firmele din Dolj la bugetul consolidat al statului pe primele opt luni din 2010 tot cam atât s-a furat în ultimii ani din banii care ar fi trebuit să fie acum în vistieria statului. „Majoritatea arieratelor provin de la debitori pe legi speciale, din insolvenţe, falimente, reorganizări judiciare“, a arătat directorul adjunct al Fiscului doljean. Concret, datoriile care nu mai pot fi recuperate de Fisc provin şi din rambursările ilegale de TVA, şi din alte activităţi la care instanţele au suspendat executările silite, după cum explicau încă de anul trecut şefii Finanţelor.

Mai puţine cazuri de evaziune descoperite

În plin sezon de luptă împotriva evaziunii fiscale, în Dolj au fost descoperiţi mai puţini evazionişti decât anul trecut. Cu toate că activitatea de control a Fiscului doljean s-a intensificat pe anul în curs, au fost descoperite 53 de cazuri de evaziune, faţă de 71 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Directorul adjunct al Fiscului, care se ocupă de activitatea de inspecţie fiscală, Ioan Filipescu, a spus că valoarea prejudiciului produs de evazioniştii descoperiţi anul acesta este aproape egală cu cea de anul trecut şi se ridică la peste 48 de milioane de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS