14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrivatizarea, salvarea sistemului sanitar

Privatizarea, salvarea sistemului sanitar

Problemele tot mai grave din sistemul public de sănătate, determinate de lipsa banilor, arată că o reformare a acestuia este din ce în ce mai necesară.
Acest sector are nevoie de investiţii masive, însă statul mai are foarte puţini bani, care sunt folosiţi ineficient. Ar mai rămâne o singură soluţie: privatizarea totală sau parţială.
„În momentul de faţă, există două sisteme diferite de sănătate: cel american şi cel european. În cazul celui american, toate spitalele şi, implicit, asigurările sunt private. Întrucât totul se face contra cost, cetăţenii doresc şi, automat, beneficiază de servicii top quality. Însă, există şi dezavantajul că, dacă o persoană nu este asigurată, nu beneficiază de servicii medicale. În cazul Europei, sistemul de sănătate este unul public-privat. Respectiv: există asigurări obligatorii, pe care toată lumea trebuie să le plătească; în contul acestui fapt, asiguraţii beneficiază de un anumit pachet de servicii medicale, aşa cum se întâmplă şi la noi în prezent“, a explicat Roxana Bichiş, purtător de cuvânt al Romgermed.
Eduard Dobre, directorul executiv al patronatului de sisteme medicale paraclinice, Palmed, este de părere că soluţia cea mai bună este parteneriatul public-privat. „Există firme private care sunt dispuse să investească şi să preia unităţile medicale din sistemul public de sănătate, chiar dacă acestea necesită investiţii destul de mari, date fiind condiţiile actuale ale sistemului sanitar românesc“, a declarat Dobre.
Acesta a spus că există destule exemple din alte ţări europene, pe care le putem prelua şi noi. „Am văzut în Austria, Elveţia şi Germania mai multe spitale publice, care au fost preluate de firme private şi transformate complet. S-a investit mult, dar s-a păstrat tot personalul spitalicesc, iar condiţiile s-au îmbunătăţit vizibil“, a spus reprezentantul Palmed, care a adăugat că, din păcate, la noi, spitalele au fost trecute în grija consiliilor locale doar pentru ca Ministerul Sănătăţii să scape de responsabilitate, nu pentru că ar fi mai bine administrate. Sistemul public de sănătate este subfinanţat şi, implicit, nici consiliile locale nu au suficienţi bani pentru întreţinerea spitalelor, fonduri de care firmele private ar dispune.
Subfinanţarea din sistem a făcut ca spitalele să rămână fără fonduri, cea mai bună soluţie, în cazul acestora, fiind privatizarea. „Cea mai bună alegere ar fi ca acestea să fie privatizate. Cu siguranţă, se vor găsi investitori şi firme private care să dorească să obţină aceste clădiri şi dotări“, a preconizat purtătorul de cuvânt al Romgermed.
Dan Zamonea, directorul general al Roche România, consideră că sistemele de sănătate din întreaga lume au atât o componentă publică, dar şi una privată, astfel încât nu poate fi vorba despre o privatizare totală a sectorului.
De aceeaşi părere este şi Nicolae Marcu, director general MedLife. „Din păcate, având în vedere investiţiile necesare pentru reabilitarea acestor unităţi, precum şi slaba susţinere oferită de stat investitorilor, interesul pentru achiziţia instituţiilor de stat – în cazul unei privatizări – nu va fi foarte mare“, a indicat aceasta.

Andreea STOICA
Roxana DIMACHE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII