18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAdolescent prins în mirajul dansului

Adolescent prins în mirajul dansului

La cei 15 ani, Lucian Velica are un CV impresionant. A participat la peste 80 de competiţii naţionale şi internaţionale de dans sportiv, face parte din lotul României la dans, impresionând juriul prin eleganţă, expresivitate, stil, coregrafie şi costumaţie. În această săptămână are de depăşit o mare provocare – pentru prima dată o să predea paşi de dans dascălilor şi altor 20 de adolescenţi cu rezultate remarcabile la învăţătură, selectaţi pentru Şcoala de vară deschisă la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova.

Se spune despre dans că este una dintre cele şapte arte ale lumii. Dansul modelează trupul, dar, mai ales, caracterul unui om, îi deschide sufletul, îi dă tărie şi optimism. Adolescentul Lucian Velica a păşit la vârsta de şase ani într-o sală de dans. A încercat din acea clipă să-şi convingă apropiaţii că dansul este un sport destinat nu doar sexului frumos. „Nu-ţi trebuie mult talent pentru a face dans sportiv. Este nevoie însă de multă ambiţie şi nenumărate ore de antrenament. Am început iniţial doar cu trei ore pe săptămână de dans împreună cu profesoara Mioara Popescu de la Clubul de Dans «Patricia Dance», afiliat Federaţiei Române de Dans Sportiv, iar astăzi am ajuns să fac şi zece ore de antrenament pe săptămână. Ca în orice sport, trebuie să ai grijă de felul în care arăţi, să mănânci sănătos. Apoi, fiecare nou stil de dans este o nouă descoperire, o nouă trăire“, a povestit adolescentul.

Dansul alungă tristeţea şi cultivă senzualitatea

Lucian este un militant de seamă al dansului în rândul adolescenţilor, încercând însă pe cât posibil să convingă şi adulţii de beneficiile pe care dansul le poate da unui om. Dansul solicită întreg organismul şi, în special, picioarele. Uşor de practicat, dansul este foarte eficient atât pentru îmbunătăţirea stării de spirit, cât şi în conturarea armonioasă a trupului. „Categoric, dansul reprezintă o formă de aerobic, presupune mişcări ale braţelor, picioarelor, şoldurilor, iar odată practicat acest sport poţi arde la fel de multe calorii ca şi prin mers, înot, ciclism. Am învăţat de la profesoara mea secrete ale fiecărui stil de dans. De exemplu, rockul vă poate ajuta să vă coordonaţi mai bine mişcările, să vă îmbunătăţiţi capacitatea de memorare. Pentru întărirea musculaturii picioarelor, indicate sunt flamenco şi stepul. Teatral şi expresiv, dansul flamenco pune toată forţa sa în felul în care picioarele lovesc pământul. Acest dans cultivă senzualitatea, vă învaţă să vă mişcaţi cu graţie şi să vă menţineţi corpul într-o postură corectă, vă ajută să scăpaţi de crispare. Nu trebuie să fiţi profesionişti ca să dansaţi. Important este să ascultaţi muzica şi să vă lăsaţi purtaţi de ritm“, a adăugat Lucian.

Talente susţinute doar de familie

Lucian este elev în clasa a IX-a la CN „Carol I“, este viceprimar în cadrul Consiliului Local al Copiilor Dolj şi organizator al concursului „Maratonul Dansului“. Visează să devină un coregraf cunoscut, să îşi înfiinţeze propriul club de dans, dar să devină şi medic chirurg. Este un copil sensibil, recunoscător părinţilor săi care îi suportă financiar costurile deplasărilor la competiţiile naţionale şi internaţionale, dar şi sacrificiile de a-i achiziţiona costume deosebite pentru fiecare concurs. Cum este criză, din nefericire sponsorii nu se mai înghesuie să susţină talentele Craiovei… Din nefericire, ca în orice sport, satisfacţiile sunt doar sufleteşti, primind în urma competiţiilor doar cupe, diplome şi felicitări. „Dansul sportiv este unul dintre cele mai costisitoare sporturi. Un costum pentru competiţie, cu pietre swarovski, costă undeva la 500 de euro, deplasările 600 de euro… Seminariile se organizează la Reghin. Am avut însă şansa să particip şi la competiţii internaţionale. Am fost în Slovenia, Macedonia, Anglia, iar până la sfârşitul acestui an voi participa la campionatul internaţional din Slovenia, apoi la cel din Atena, iar în aprilie 2011 – la Albena“, a adăugat Lucian Velica.
Printre ultimele rezultate obţinute în domeniul sportiv de Lucian şi partenera lui de dans,  Alis Pătru, am putea aminti: 2010 – locul VII categoria de vârstă 12-15 ani, clasa Open Latino, Cupa Vâlcea; 2009- Locul II, categoria de vârstă 12-15, Open Basic Latino (OBL), Cupa Mirajul Dansului ediţia a III-a Mediaş; Locul III, categoria de vârstă 14-15, OBL, Cupa Vâlcea; Locul II, categoria de vârstă 14-15, OS, Cupa Mirona Reghin; Locul II, categoria de vârstă 14-15, OL, Cupa Mirona Reghin; Locul III, categoria de vârstă 14-15, OL Cupa Craiova; Locul II, categoria de vârstă 14-15, OBS Cupa Craiova; Locul I, categoria de vârstă 14-15, OBL Cupa Craiova; Locul II Junior II  OBS 3 dansuri IDSF International Open Maribor Slovenia; Locul I Junior II OBL 3 dansuri IDSF International Open Maribor Slovenia; Locul III Junior II OBS 5 dansuri IDSF International Open Maribor Slovenia; Locul I Junior II OBL 5 dansuri IDSF International Open Maribor Slovenia etc.

Despre Federaţia Română de dans sportiv
Federaţia Română de Dans Sportiv a fost înfiinţată în anul 1991. Un an mai târziu, pe 1 ianuarie 1992, devine membru cu drepturi depline al IDSF, forul mondial al dansului sportiv, iar din 25 ianuarie 1992 este membră a Comitetului Olimpic Român. Federaţia Română a pornit timid la drum, cu doar nouă cluburi de dans înscrise oficial. Evoluţia anilor următori a fost fulminantă şi spectaculoasă, astăzi, după 15 ani înregistrându-se sub cupola ei peste 125 de cluburi, cu peste 5.000 de dansatori activi.

Istoria dansului sportiv
În anul 1911, la Paris a fost anunţată oficial prima competiţie de dans sportiv atât pentru amatori, cât şi pentru profesionişti. Ulterior, la Londra a fost organizată, pentru prima dată o competiţie cu toate dansurile cunoscute de către profesionişti. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII