25.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Firimituri“ de la executiv pentru localităţile doljene

„Firimituri“ de la executiv pentru localităţile doljene

32 de localităţi doljene au primit bani la începutul lunii mai din fondul de rezervă aflat la dispoziţia guvernului. Media este de câteva zeci de mii de lei pentru fiecare comună, numai că unele localităţi au fost „fericite“ de  executiv cu impresionanta sumă de 5.000 de lei.

Sumele la care face referire anexa 6 din Monitorul Oficial, Partea I, nr. 289 bis, din 3 mai 2010, sunt destinate finanţării unor cheltuieli curente şi de capital şi provin din fondul de rezervă aflat la dispoziţia guvernului. Sume mai mici sau mai mari au fost repartizate localităţilor din ţară, 32 dintre cele care au „prins“ tranşa aceasta de ajutor guvernamental fiind din judeţul Dolj.
Lista localităţilor doljene cărora li s-au alocat bani din fondul de rezervă al guvernului este deschisă de Bechet, care a primit 100.000 de lei. Aceasta este şi valoarea maximă a ajutorului bănesc. Oraşul Calafat, spre exemplu, a primit cu 17.000 de lei mai puţin, iar, în rest, sumele nu depăşesc 37.000 de lei. În unele cazuri, fondurile alocate de guvern sunt chiar hazlii. Comuna doljeană Teslui a primit 5.000 de lei, la fel ca şi localitatea Izvoare. Comuna Cernăteşti a fost ajutată considerabil prin alocarea a 7.000 de lei din fondul de rezervă al guvernului, Giubega a primit 9.000 de lei. Lista poate continua cu localitatea doljeană Calopăr, 10.000 de lei, cu Seaca de Pădure (13.000 de lei) sau comuna Radovan, 14.000 de lei. Din întâmplare, majoritatea localităţilor ce se regăsesc în respectiva anexa 6 au primari liberali sau pesedişti.

Bani puţini, dar e bine şi aşa…

Comuna doljeană Ciupercenii Noi, unde este primar liberalul Gheorghe Mungiu, a primit 32.000 de lei. Contactat telefonic, edilul-şef al comunei a declarat că nu ştia că s-au alocat aceste sume din fondul de rezervă aflat la dispoziţia guvernului. Pe de altă parte, nici nu a găsit vreun motiv pe bucurie în această veste.
„Am o grădiniţă şi o bază sportivă de terminat în comună. Mi-ar trebui trei cam 300.000 de lei să termin baza sportivă şi vreo 400.000 de lei pentru grădiniţă. 32.000 de lei înseamnă aproape nimic“, a declarat primarul Mungiu. Primarul din Poiana Mare a explicat că şi el ar avea nevoie de bani pentru proiectul reţelei de apă şi canalizare, depus pe Măsura 322, pentru proiectul unui drum în valoare de un milion de euro, sau pentru amenajarea bazei sportive, care se află în lucru.
„E foarte puţin, dar să sperăm că până la sfârşitul anului sau anul vom reuşi să facem ceva mai mult“, a declarat primarul Marin Vintilă. Poiana Mare a primit 37.000 de lei. Aceşti doi primari, alături de colegul lor liberal din Calafat, Mircea Guţă, sunt cei care s-au declarat de acord să susţină politica şi măsurile guvernului Boc în cadrul unei conferinţe de presă la sediul PDL Dolj, în urmă cu două săptămâni.
„Nici unul dintre noi nu a trecut la PDL. Am spus asta şi în conferinţă“, a adăugat primarul din Ciupercenii Noi şi preşedinte al organizaţiei PNL din comună.
Primarul Constantin Albu din comuna Izvoare, care a primit 5.000 de lei din fondul de rezervă al executivului, nu ştia nici el de sumele alocate pe 3 mai. Edilul din comună a declarat că are un proiect depus pe Măsura 322 pentru asfaltarea unui drum comunal, amenajarea unui centru social în localitate şi achiziţie de utilaje, dar „nu cred că avem noi loc“. În ceea ce priveşte ajutorul de 5.000 de lei acordat de guvern, acesta ar fi binevenit, că tot avea de acoperit un rest de plată la o factură către societatea de construcţii TCIF pentru lucrări executate în comună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII