16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să te asiguri că dosarul pentru Prima Casă va fi aprobat

Cum să te asiguri că dosarul pentru Prima Casă va fi aprobat

Contractarea unui credit prin Programul „Prima Casă“ impune nu numai întocmirea documentaţiei, ci şi alegerea unei locuinţe corespunzătoare, care să nu fie mai veche de 1970.

Pentru a se asigura că obţin aprobarea dosarului de credit prin Programul „Prima Casă“, craiovenii trebuie, în primul rând, să se informeze cu privire la suma pe care o pot contracta. În acest sens, este recomandat, potrivit specialiştilor, să verificaţi oferta mai multor bănci, pentru a găsi soluţia cea mai bună de finanţare.
Aveţi însă în vedere încă de la început că diferenţa dintre pragurile de acordare a creditelor de către bănci este destul de redusă (de 2.000-3.000 de euro), pentru aceleaşi coordonate financiare.
Pentru a vă asigura că veţi obţine finanţarea dorită, cea mai bună variantă este căutarea unei proprietăţi care să se încadreze în suma standard ce poate fi aprobată de către bancă, ţinând cont de veniturile dumneavoastră.
„Căutarea proprietăţii de achiziţionat se va face numai în limita sumei maxime ce poate fi acordată de către banca aleasă“, este sfatul specialiştilor de la imobiliare.ro, care le recomandă cumpărătorilor „să nu încheie un antecontract de vânzare-cumpărare înainte de a se asigura că evaluarea unui expert corespunde cu preţul solicitat de proprietar, pentru că altfel poate pierde avansul“. Tot pentru a evita acest lucru, antecontractul de vânzare-cumpărare ar trebui încheiat pe o perioadă de cel puţin două luni, ca să acopere astfel eventualele întârzieri în procesul de aprobare.
Alt lucru important pentru a obţine aprobarea dosarului de către bancă este ca imobilul să nu fie foarte vechi (în nici un caz mai vechi de 1970).
„În caz contrar, cel mai probabil, împrumutul nu va fi aprobat de bancă“, atrag atenţia analiştii de la construction-briefly.ro.

Din aproape 11.000 de dosare, FNGCIMM a refuzat unu

Dacă vreţi să vă luaţi o locuinţă prin Programul „Prima Casă“ este important să nu omiteţi nici faptul că solicitarea trebuie să fie aprobată şi de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). În cazul în care dosarul de creditare trece de bancă, este puţin probabil că nu va fi aprobat de FNGCIMM.
„Din aproape 11.000 de dosare la nivel naţional până la finele anului 2009 (pentru care Fondul a dat garanţii în valoare de circa 480 de milioane de euro), avem un singur refuz. Nu sunt cu adevărat temeiuri pentru ca noi să respingem – decât dacă este vorba de o declaraţie falsă. Nu au fost situaţii în care un dosar să fie trimis înapoi şi să nu mai vină. A venit, chiar dacă mai târziu, şi atunci a fost aprobat“, a declarat, pentru imobiliare.ro, Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM. Potrivit acestuia, timpul mediu de aprobare al unui dosar depăşeşte foarte rar cinci zile (dacă mai sunt necesare mici corecţii).

După 15 februarie, Programul „Prima Casă“ va fi restructurat

Programul guvernamental „Prima Casă“ va funcţiona în forma actuală până la 15 februarie, urmând ca după această dată să fie restructurat, astfel încât să se pună mai mare accent pe construcţia de locuinţe noi.
„Guvernul va veni cu o nouă formulă restructurată, în care, fără să renunţăm la componenta actuală care pune accent pe locuinţele finalizate, îi vom imprima o nouă direcţie. O să punem accent mai mare pe construcţia de locuinţe noi, pentru a întări efectul multiplicator în economie“, a declarat premierul Emil Boc, în şedinţa de guvern din 6 ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU