22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii ignoră locurile de muncă din Marea Britanie

Doljenii ignoră locurile de muncă din Marea Britanie

Craiovenii nu s-au înghesuit ieri la selecţia de forţă de muncă pentru străinătate, deşi numărul şomerilor doljeni a ajuns la 32.544.

Numărul persoanelor venite ieri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj nu era cu mult mai mare decât într-o zi obişnuită, cu toate că s-a anunţat o selecţie de forţă de muncă pentru Marea Britanie. La aceasta fuseseră programate, în baza CV-urilor depuse în prealabil prin reţeaua Eures, şapte persoane, dar angajatorii erau dispuşi să stea de vorbă şi cu alţi oameni care ar fi fost interesaţi de un astfel de job. Totuşi, până la ora 12.00, doar o persoană şi-a făcut apariţia fără a fi programată.

Cunoaşterea limbii engleze, condiţie esenţială

Participanţii la interviu au avut la dispoziţie 26 de locuri de muncă. „26 de familii din Marea Britanie caută bone. Acestea trebuie să aibă grijă de copii şi să facă menaj uşor, ceea ce implică activităţi legate tot de copii (strângerea jucăriilor acestora, de exemplu), şi nu activităţi efective de menaj (familiile respective au menajeră). O condiţie esenţială este cunoaşterea limbii engleze, la care se adaugă experienţa în lucrul cu copiii“, a declarat Jay Poole, directorul firmei engleze de recrutare de personal. Acesta a explicat că familiile angajatoare caută în special femei cu vârste între 18 şi 27 de ani, necăsătorite (contractul iniţial se semnează pe o perioadă de un an, iar familiile respective vor să se bazeze pe sprijinul bonelor angajate). De altfel, după un an de lucru în Anglia în sistem au pair, acestea pot obţine drept de muncă, lucru extrem de important, mai ales că în prezent dreptul la muncă al românilor este restricţionat. „Persoanele selectate îşi vor putea manifesta dorinţa de a lucra cu copii mai mici sau mai mari, iar în timpul liber, dacă doresc, vor putea să-şi găsească şi al doilea loc de muncă“, a precizat Jay Poole. Selecţii asemănătoare au mai avut loc atât în ţările învecinate României, cât şi în alte oraşe din ţară (Timişoara, Târgovişte şi Bucureşti).

Motive de a pleca

Motivele pentru care craiovencele au ales să candideze pentru un loc de muncă în Marea Britanie sunt diferite. „Abia am terminat Facultatea de Electromecanică – Ingineria Mediului şi vreau să încerc să-mi continuu studiile în Marea Britanie. Acesta este un prim pas în cariera mea viitoare. În ceea ce priveşte salariul oferit (65 de lire pe săptămână pentru 25 de ore lucrate), acesta este destul de atractiv, mai ales că mi se oferă cazare şi mâncare. Oricum, eu nu plătesc decât biletul de avion“, a precizat Amalia Bârzăneanu, de 23 de ani, din Craiova. Alt motiv pentru care femeile s-au întâlnit cu angajatorul englez este şi nevoia de bani. „Am experienţă şi cunosc limba engleză. Am fost în Anglia acum patru ani şi am îngrijit doi copii cu vârsta de trei-patru ani. Cred că mă descurc. Salariul este atractiv. Aici ce fac? Luna viitoare ar trebui să intru în concediu fără plată nouă zile şi rămân cu un salariu de 200 de lei, în condiţiile în care am trei copii“, a precizat Maria Radu, de 41 de ani, care a explicat că în prezent îngrijeşte bătrâni la domiciliu.

Numărul şomerilor a ajuns la 32.544

Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii AJOFM Dolj, la sfârşitul lunii octombrie, numărul şomerilor a ajuns la 32.544 de persoane, cu aproape 5% mai mare decât în septembrie. „Dintre cei 32.544 de şomeri înregistraţi în Dolj, 12.661 (38%) sunt şomeri indemnizaţi, iar 21.987 (aproximativ 67%) sunt proveniţi din sectorul privat“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM. Rata şomajului a ajuns în luna octombrie la 10,82%, puţin mai mare faţă de septembrie (10,7%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII