25.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriControale inopinate, anunţate dinainte

Controale inopinate, anunţate dinainte

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, Traian Pătrăşcoiu, se plânge că în instituţia pe care o conduce au loc scurgeri de informaţii, agenţii economici propuşi pentru verificări nemaifiind găsiţi la sediul firmelor în ziua stabilită pentru control.

Programul controalelor pe care le întreprind inspectorii de muncă din judeţul Gorj a „transpirat“ până la urechile anumitor agenţi economici. Nu de puţine ori, inspectorii de muncă au ajuns la sediul firmelor pe care intenţionau să le verifice şi la locul respectiv nu au mai găsit pe nimeni. Practica verificărilor inopinate despre care patronii anumitor firme află, de fapt, cu două-trei zile înainte se regăseşte şi la Garda Financiară, dar şi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj. În ceea ce priveşte ITM Gorj, conducerea instituţiei a luat decizia ca, din această săptămână, programul verificărilor să nu mai fie întocmit cu mai multe zile înainte, ci în aceeaşi zi în care va avea loc verificarea.

Cu „timpanul“ pe inspectori

Directorul Traian Pătrăşcoiu a declarat că la ultimul control care a vizat mai multe firme din partea de sud a judeţului Gorj a avut surpriza neplăcută să constate că nu mai avea pe cine verifica, reprezentanţii societăţilor comerciale dând bir cu fugiţii cu mult înainte. „Dacă se stabileşte programul cu două zile înainte este grav, pentru că informaţiile ajung şi unde nu trebuie. Aşa s-a întâmplat în sud, înspre Filiaşi, unde nu am mai găsit pe cine căutam. A început să fie creată o relaţie prea apropiată între inspectorii de muncă şi angajatori, relaţie bazată mai mult pe «îndrumare» şi mai puţin pe control. Este bună şi îndrumarea, dar controlul are rolul său bine definit. Dacă anunţăm aceste controale dimineaţa, am observat că nu se mai află unde mergem şi putem să ne desfăşurăm şi noi activitatea cum trebuie. Oricum, noi nu mergem să intervenim brutal în activitatea firmelor, că şi aşa am ajuns să nu mai avem la cine să mai intervenim. Unele societăţi se închid din lipsă de comenzi. Foarte multe firme depind de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Mulţi trimit acasă 10-15 salariaţi, alţii 29, ca să nu intre la concedieri colective. Avem şi multe firme în şomaj tehnic. Sperăm ca din toamnă să reînceapă activitatea şi să mai acceseze credite. Poate or să-şi revină“, a declarat Traian Pătrăşcoiu, şeful ITM Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII