12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDatorii „închipuite“ la Fisc

Datorii „închipuite“ la Fisc

La patru-cinci ani după ce doljenii ar fi înregistrat un debit, s-a trezit şi Fiscul să îi ameninţe că îi execută şi să le perceapă penalităţi mai mari decât debitele, dar nu i-a informat niciodată că au vreo datorie de plată către stat. Fiscul contraatacă: „Fiecare debitor este postat 15 zile pe internet“.

Mai mulţi doljeni primesc la domiciliu somaţii de plată de la Finanţe fără să fi ştiut că au vreo datorie de achitat către stat. În unele cazuri, contribuabilul primeşte un plic de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj cu declaraţia de impunere pentru veniturile pe anul trecut. Mai exact, persoana în cauză este anunţată că are de plată sau de primit un impozit pe venit de o anumită sumă pentru anul 2008. Surpriza vine pe pagina următoare, când Fiscul te anunţă că mai ai o datorie veche de patru ani. În alte cazuri, craiovenii se trezesc direct cu somaţii şi titluri executorii pentru debite de câteva sute de lei şi penalităţi de valoare şi mai mare. Aceasta pentru că aveau o datorie veche de cinci ani la Fisc şi nu au mers să o achite, motivează oamenii Fiscului. „Nu am ştiut de existenţa debitului. Nu a venit nimeni să mă înştiinţeze că aş avea ceva de plată, dar nu mi se pare corect ca după nu ştiu câţi ani să mi se trimită somaţie cu penalităţi care depăşesc debitul, din moment ce nu mi-au trimis nici o scrisoare recomandată. Ce au păzit cei de la Fisc timp de patru-cinci ani? De ce nu m-au informat că am o restanţă la ei?“, spune un craiovean păţit. Alţi locuitori ai urbei se trezesc datori, deşi au achitat de mai mulţi ani impozitul pentru care au fost somaţi acum la plată. „M-au informat acum că am de plată un debit din martie 2005. Cu siguranţă l-am plătit la vremea respectivă, pentru că în 2006 m-au înştiinţat că am restanţă şi am dovedit cu chitanţa că achitasem banii în 2005. Acum mi-a venit din nou somaţie, pentru acelaşi debit. Dar de data aceasta nu mai am chitanţa, că nu poţi să păstrezi toate hârtiuţele timp de 100 de ani, până se trezesc cei de la Finanţe să te scadă din evidenţe“, spune Alina M., din Craiova.

Contribuabilul trebuie să-şi caute zilnic numele pe internet

Ba au fost anunţaţi oamenii respectivi, spun, în replică, reprezentanţii DGFP Dolj, dar pentru că scrisorile se tot întorceau de la domiciliul debitorilor (nu erau găsiţi acasă), statul a găsit o rezolvare: le publică numele debitorilor pe internet, pe site-ul ANAF. Potrivit legislaţiei în vigoare, numele debitorului apare fix 15 zile pe site-ul ANAF, după care statul consideră că a îndeplinit formalităţile de a-l informa pe cetăţean şi încep să curgă penalităţi de 0,1% pe fiecare zi de întârziere. „Dacă nu îi găsim la domiciliu, numele debitorilor sunt introduse pe site-ul ANAF, unde pot fi găsite timp de 15 zile. Dacă aşa spune legea, noi considerăm că dacă i-am anunţat pe internet este procedura îndeplinită“, a spus directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu. În opinia şefului Finanţelor doljene, contribuabilul are la dispoziţie modalităţile legale să afle că are de plată o restanţă. Problema este că, dacă nu ai fost notificat la domiciliu şi dacă nu ai avut norocul să te găseşti pe internet în intervalul de 15 zile, cât este afişat numele tău, atunci eşti bun de plată şi de executat silit. „Dacă în 15 zile de la primirea somaţiei şi a titlului executoriu contribuabilul nu se prezintă la ghişeele DGFP Dolj să achite debitul şi accesoriile, atunci se trece la următoarea formă de executare silită: blocarea conturilor“, a afirmat directorul coordonator adjunct al Activităţii de Metodologie şi Administrarea Veniturilor Statului din cadrul DGFP Dolj, Mihai Antonescu. El susţine că mulţi contribuabili şi-au schimbat domiciliul şi nu au mai fost de găsit de către poştaşi. Chiar dacă o persoană şi-a schimbat domiciliul, iar anul următor a depus declaraţie de venit pe noua adresă, Fiscul nu a corelat datele pentru că „nu există un astfel de soft“. În acelaşi timp, orice persoană care îşi mută domiciliul este obligată să anunţe la primărie, la Direcţia de Impozite şi Taxe.

Restanţe vechi de când lumea

Cifrele date publicităţii de DGFP Dolj arată că la sfârşitul lunii mai (2009) situaţia creanţelor rămase de încasat către bugetul de stat de la persoane fizice se prezenta în felul următor: totalul creanţelor de recuperat de la persoanele fizice este de peste 44 de milioane de lei, din care 30,2 milioane de lei reprezintă valoarea debitelor. Restul de 14 milioane de lei sunt accesorii (dobânzi, penalităţi) percepute la impozitele restante, prezentate anterior. Impozitele restante pot avea o vechime între unul şi cinci ani. După cinci ani, astfel de impozite se prescriu (la începutul anului următor celui în care s-a produs debitul), ele nemaifiind imputabile contribuabilului.
90% dintre contribuabili nu au dreptate

Şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, dă de înţeles că în 10% dintre cazuri poate fi vorba despre erori în calculul debitelor restante. În rest, oamenii au restanţe şi chiar au fost anunţaţi prin Poştă că trebuie să plătească impozite din urmă, neachitate la scadenţă. „În 90% dintre cazuri, contribuabilii nu au dreptate. După ce vin la noi şi le explicăm de când au debitul, îşi aduc brusc şi ei aminte că parcă au primit o «ţidulă» în urmă cu trei-patru ani, dar nu i-au dat importanţă şi acum vin şi spun că nu ştiu de unde reiese restanţa. Unii au recunoscut că au primit acasă scrisoare de informare, alţii, puţini la număr, nu au primit-o“, a precizat Călinoiu.

„Curăţenie“ în evidenţe

Surse din Fisc spun că mulţi inspectori îşi fac anual „curăţenie“ în evidenţe şi se grăbesc să îi execute pe datornicii ale căror debite se apropie de perioada de prescripţie. Dacă nu le încasează cât mai repede, debitele le sunt imputate ulterior chiar angajaţilor Finanţelor de către Curtea de Conturi.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII