16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBanii de pensii private - pierderi „de succes“

Banii de pensii private – pierderi „de succes“

Cei mai mulţi administratori ai fondurilor de pensii private (Pilonul II) au raportat recent pierderi de sute de milioane de lei pe 2008, în primul an în care s-au încasat contribuţii de la angajaţii români. Fondurile de pensii au motivat că au avut cheltuieli mari cu agenţii de marketing.

2008 a fost primul an în care 4.000.000 de români înscrişi la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au şi cotizat. Deşi a fost primul an în care fondurile de pensii au încasat contribuţiile de 2% din fondurile destinate asigurărilor sociale şi plătite de angajaţii-contribuabili, pierderile au fost consistente. Firmele care administrează fondurile de pensii de pe Pilonul II şi-au făcut publice rezultatele financiare pe anul 2008. Cu o singură excepţie, majoritatea societăţilor care administrează fondurile de pensii obligatorii au înregistrat pierderi anul trecut.

Pierderi de sute de milioane

Datele publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) arată că, anul trecut, din mai şi până în decembrie, salariaţii români au contribuit la fondurile de pensii cu o sumă totală de 822 de milioane de lei. Din informaţiile publicate de fondurile de pensii, numai primii şapte administratori de astfel de fonduri au raportat pierderi care totalizează 338 de milioane de lei. Adică primii şapte „jucători“ de pe piaţa pensiilor administrate privat au avut pierderi echivalente cu 41% din suma totală a banilor care au intrat în conturile celor 14 fonduri de pensii. Firma care administrează fondul de pensii de la ING a arătat că pierderile pe anul trecut au totalizat 159 de milioane de lei, faţă de numai 28,5 milioane de lei, pierderea raportată în 2007. Societatea care administrează fondul de pensii de la AVIVA (Pensia Viva) a raportat o pierdere de peste 41 de milioane de lei. În acelaşi fel, administratorul de la Eureko (fostul Interamerican) a avut o pierdere destul de mare, 69 de milioane de lei, în timp ce BT Aegon a înregistrat pierderi de 34 de milioane de lei. Societatea care administrează fondul Omniasig a anunţat în exerciţiul financiar precedent o pierdere de 12 milioane de lei, în timp ce BCR a raportat 19 milioane de lei drept pierdere contabilă pe 2008. În acelaşi fel, administratorul de la BRD Pensii a anunţat încheierea exerciţiului financiar cu 4,3 milioane de lei pierdere. Cifrele au fost preluate din bilanţurile contabile publicate pe site-urile companiilor de pensii administrate privat.

…Din cauza comisioanelor

Chiar dacă 2008 a fost unul dintre anii cu creştere economică bună, fondurile de pensii au avut pierderi mari. Potrivit bilanţurilor contabile şi rapoartelor de audit publicate pe site-urile companiilor respective, pierderile sunt uriaşe, de zeci de milioane de lei de fiecare fond de pensii. Fondurile motivează că aceste pierderi sunt cauzate de cheltuielile mari cu plata comisioanelor pentru agenţii de marketing, a căror sarcină a fost, în 2008, să aducă un număr cât mai mare de participanţi la fonduri. De exemplu, ING – care are şi cei mai mulţi cotizanţi dintre toate fondurile – motivează în actele date publicităţii că, în 2008, cheltuielile cu comisioanele agenţilor de marketing au fost de 152 de milioane de lei. BCR Administrare Fond de Pensii SA chiar explică în raportul anual că „rezultatul la fost influenţat de înregistrarea pe cheltuieli de exploatare a sumei de 15,99 milioane de lei, reprezentând comisioanele suportate de societate pentru activitatea desfăşurată de către agenţii de marketing pentru atragerea de participanţi la fond“. Pe site-urile companiilor care administrează fondurile de pensii din Pilonul II sunt date publicităţii şi salariile celor care se ocupă de banii contribuabililor. La Omniasig, de exemplu, rapoartele oficiale ale companiei care administrează fondul de pensii arată că societatea de administrare a avut 12 angajaţi în 2008, iar salariile şi bonurile de masă (fără contribuţii şi impozite) au totalizat 1.306.733 lei pe 2008. Un banal calcul matematic arată că, în medie, fiecare angajat al firmei de administrare (SC Omniasig Pensii – Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA) a avut un salariu de 9.074 de lei pe lună.

O singură firmă pe profit
Firma care administrează fondul de pensii „AZT Viitorul Tău“ a raportat un profit de 7,6 milioane de lei pe anul trecut. Fondul de pensii are 1.065.000 de participanţi, potrivit CSSPP, şi este al doilea fond de pensii administrate privat din România, după ING, cu 1,3 milioane de cotizanţi.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

40 COMENTARII