18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCuplu şi carieră - un echilibru perfect

Cuplu şi carieră – un echilibru perfect

Casa de Cultură a Sindicatelor din Slatina a găzduit marţi simpozionul cu tema „Cuplu şi carieră un echilibru perfect“. Întâlnirea a fost organizată de Compartimentul Teritorial Olt al Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, în colaborare cu CNS Cartel ALFA – filiala Olt.

Tema simpozionului a fost axată pe echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală. Printre persoanele participante la această acţiune s-au numărat Elena Gheorghe, psiholog la Colegiului Naţional „Ion Minulescu“, Mihaela Iancu, consilier superior în cadrul DSVSA, Constantin Boerescu, vicepreşedinte permanent în cadrul Cartel ALFA, subcomisarul Cătălin Marinescu, preşedintele Sindicatului Naţional de Poliţie – filiala Olt, şi Alina Tănase, preşedinta Comisiei Judeţene pentru Egalitate de Şanse Olt.
Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), în colaborare cu alte instituţii ale statului şi cu societatea civilă, implementează Strategia Naţională şi Planul Naţional de Acţiuni în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.
Ca să existe un echilibru între muncă şi viaţa personală, trebuie să funcţioneze în primul rând relaţia dintre angajator şi angajat. Multe companii percep munca şi viaţa de familie ca domenii aflate în competiţie. „Abordările de ultim moment pun accent pe o colaborare între angajaţi şi manageri pentru atingerea obiectivelor profesionale şi personale. Potrivit acestor abordări, managerii au câteva obiective clare, adică informarea angajaţilor privind priorităţile de serviciu, dar şi încurajarea acestora de a-şi stabili priorităţi personale. Alt obiectiv este recunoaşterea rolurilor şi responsabilităţilor angajaţilor, atât a celor de la locul de muncă, cât şi a celor personale, şi, bineînţeles, îmbunătăţirea permanentă a performanţelor angajaţilor şi ale companiei. Împăcarea vieţii de familie cu cea profesională reprezintă un aspect de mare interes atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Dificultăţile cu care se confruntă femeile, mai ales mamele, în căutarea şi păstrarea unui loc de muncă, precum şi aşteptările faţă de bărbat pentru a fi unic întreţinător de familie adâncesc inegalitatea între femei şi bărbaţi“, a declarat Alina Tănase, preşedinta Comisiei Judeţene a Egalităţii de Şanse (COJES) Olt.

Atât bărbaţii, cât şi femeile îşi doresc o carieră de succes

Pentru că femeile şi bărbaţii îşi doresc o carieră de succes şi o viaţă personală împlinită, societatea românească trece prin schimbări care au un impact negativ asupra vieţii de familie şi a celei profesionale. Pentru foarte multe familii, timpul a devenit o problemă, în special în privinţa acelor aspecte legate de realizarea activităţilor comune ale membrilor familiei. „Din cauza problemelor de cuplu, sănătatea mintală a angajatului este influenţată în mod negativ şi influenţează performanţa în muncă. Un sfat bun poate veni din partea unui psiholog, care vă poate influenţa în mod pozitiv, rezolvând astfel anumite probleme cu foarte mare uşurinţă“, a spus Elena Gheorghe, psihologul Colegiului Naţional „Ion Minulescu“.

Strategii şi politici de promovare a echilibrului dintre cuplu şi carieră

„Programul de la serviciu trebuie să fie flexibil, astfel veţi putea rezolva şi problemele de familie. Pentru munca la domiciliu optează anagajaţii care au copii mici sau cei cu responsabilităţi ce pot fi realizate şi în afara locului de muncă. Împărţirea responsabilităţilor de acelaşi fel între colegii de muncă ajută foarte mult în rezolvarea rapidă a problemelor profesionale. Cauzele dezechilibrului între viaţa de familie şi cea profesională apar atunci când dificultăţile în armonizarea timpului destinat serviciului şi cel repartizat familiei au repercusiuni negative în privinţa îndeplinirii obligaţiilor“, a mai spus Alina Tănase, preşedinta COJES Olt.
Un echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală creşte calitatea vieţii de zi cu zi şi, bineînţeles, performanţa în muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU