14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljean cu indemnizaţie de şomer spaniol

Doljean cu indemnizaţie de şomer spaniol

După ce a muncit în străinătate, un doljean primeşte şomaj în România. Indemnizaţia de care beneficiază acesta se ridică la 3.300 de lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, şomerii străini sau români indemnizaţi în statele UE pot veni să-şi caute un job în România fără să-şi piardă ajutorul. „Şomerul indemnizat în baza legislaţiei altui stat membru, care vine în România pentru a-şi căuta un loc de muncă, îşi poate menţine dreptul la această indemnizaţie dacă doreşte acest lucru“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.
Există însă anumite condiţii care trebuie respectate. Trebuie ca înainte de plecarea sa să se fi înscris ca solicitant al unui loc de muncă şi să se fi aflat la dispoziţia serviciilor de ocupare ale statului cel puţin patru săptămâni după începerea perioadei de şomaj (instituţiile competente pot însă aproba plecarea acestuia înainte de expirarea termenului). În plus, trebuie să se înscrie ca solicitant al unui loc de muncă la AJOFM şi să se supună controlului realizat în România.  

Cuantumul zilnic net al indemnizaţiei – 28,83 euro

La AJOFM Dolj există deja o persoană care lucrat în Spania, a intrat în şomaj acolo şi a solicitat menţinerea indemnizaţiei după întoarcerea în România. „Cuantumul zilnic net al indemnizaţiei a fost stabilit la 28,83 euro. Pentru luna ianuarie, noi plătim la un curs, transmis de ANOFM (regularizat trimestrial), de 3,7479 lei“, a precizat Laura Nicolăescu. Asta înseamnă că indemnizaţia aferentă lunii ianuarie, care a avut 31 de zile, se va ridica, în cazul acestei persoane, la 3.349 de lei. Suma depăşeşte cu mult cele mai mari indemnizaţii de şomaj primite de doljeni în 2007 (932 de lei) şi 2008 (1.020 de lei), care presupuneau nişte salarii de încadrare colosale. Potrivit informaţiilor primite de la AJOFM Dolj, şomerul respectiv îşi va menţine dreptul la ajutorul de şomaj pe o perioadă de trei luni.

Stagiul de cotizare din România contează şi în străinătate

Conform legislaţiei în vigoare, şi lucrătorii care au fost supuşi sistemului de asigurări de şomaj din România şi care solicită acordarea indemnizaţiei în alt stat membru UE pot primi ajutor de şomaj. Aceştia trebuie să prezinte instituţiei competente din ţara în care solicită acest sprijin formularul E301 (emis de AJOFM), care atestă perioadele ce trebuie luate în considerare pentru acordarea şomajului. „Până acum, zece persoane au solicitat acest formular de la AJOFM Dolj“, a spus Laura Nicolăescu.
Şi cei care au lucrat în străinătate, dar, dintr-un motiv sau altul, nu li s-a acordat acolo indemnizaţia de şomaj o pot solicita din România. Condiţia este ca în ultimii doi ani să fi lucrat un an (din care o perioadă şi în România).
Modul de calcul al indemnizaţiei este asemănător cu cel pentru şomerii care au lucrat doar în România. Astfel, la cei 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii indemnizaţiei, se adaugă, în funcţie de stagiul de cotizare (cel puţin 3, 5, 10 sau 20 de ani), o cotă de 3%, 5%, 7%, respectiv 10%. „Dacă persoana care solicită indemnizaţia de şomaj a lucrat în România pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni, cotele procentuale se aplică exclusiv asupra mediei salariului de bază lunar brut realizat în perioada în care şi-a exercitat activitatea în România“, a precizat Laura Nicolăescu.
Dacă persoana care solicită indemnizaţia de şomaj a lucrat în România o perioadă mai mică de patru săptămâni, cotele procentuale se aplică exclusiv asupra mediei salariului brut, care corespunde, în ţara noastră, unui loc de muncă echivalent sau omolog celui pe care l-a exercitat ultima dată în alt stat membru UE. În acest caz, stabilirea salariului echivalent se face pe baza contractelor colective de muncă la nivel de ramură de activitate.
Pentru a beneficia de acest sprijin, solicitanţii trebuie să obţină de la instituţiile competente din statul UE unde şi-au derulat activitatea un formular-tip. Acesta poate fi luat şi de AJOFM, însă necesită mai mult timp. „Până acum, nici o persoană care a muncit şi în străinătate nu a solicitat în România indemnizaţia de şomaj în baza formularului E303“, a spus purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII