32.8 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiecte SAPARD de 7.000.000 de euro risca sa fie anulate

Proiecte SAPARD de 7.000.000 de euro risca sa fie anulate

Pentru ca nu au respectat procedurile, cinci beneficiari din Oltenia ar putea fi obligati sa restituie fondurile UE primite pentru investitii.


Potrivit unui raport preliminar intocmit de inspectorii financiari de la Biroul Regional de Audit Oltenia, câtiva dintre beneficiarii de fonduri europene derulate prin Programul SAPARD risca sa devina debitori la stat, pentru ca nu au respectat procedurile in vigoare.


Este vorba de cel putin cinci proiecte, in valoare totala de 7.000.000 de euro, finantate pe masurile 1.1 – „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole“ si 2.1 – „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale“. Majoritatii proiectelor respective le lipseau declararea punerii in functiune a investitiilor, precum si efectuarea probelor tehnologice, dupa cum a declarat Badita Bucsa, controlor financiar in cadrul Autoritatii Nationale de Audit (ANA).


„In mare parte, beneficiarii nici nu au cunostinta despre existenta acestor proceduri. Nu au experienta in domeniu, iar documentatia este destul de stufoasa. O comisie speciala trebuie sa verifice nu numai daca investitiile sunt realizate fizic. Declararea punerii in functiune si efectuarea probelor tehnologice se refera la verificarea modului in care instalatiile pe care le presupune o investitie finantata prin programe UE produc produsul finit, la standardele specificate in proiect. Cu alte cuvinte, investitia trebuie sa se dovedeasca si viabila, motiv pentru care receptia finala se face dupa o perioada de monitorizare“, a explicat Badita Bucsa.


Control suplimentar de la Bucuresti


In situatia in care nu se respecta aceste proceduri, ultima transa de finantare poate fi retrasa.


In ceea ce priveste cazurile supuse controlului mentionat, aceasta este in valoare de aproximativ 350.000 de euro. Cum insa platile au fost deja facute, exista probabilitatea ca beneficiarii sa devina debitori la stat cu intreaga suma primita ca finantare a proiectului. Evident, masurile pot fi dispuse dupa ce o comisie de suprarevizie de la ANA Bucuresti va verifica inca o data concluziile la care au ajuns controlorii financiari zonali. La finalizarea controlului pe Regiunea Sud-Vest Oltenia se va vedea daca aceste nereguli in derularea Programului SAPARD sunt cazuri izolate sau este vorba despre un fenomen generalizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS