17.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi angajaţi din Ministerul de Finanţe, suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu un prejudiciu cu 25 de milioane de euro

Doi angajaţi din Ministerul de Finanţe, suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu un prejudiciu cu 25 de milioane de euro

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial București, împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și a serviciilor teritoriale din subordine, 15 echipe de control formate din inspectori ai Direcției Generale Antifraudă Fiscală, având suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații și sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenții “Vlad Țepeș” a Jandarmeriei, au efectuat ieri 46 de percheziții în cadrul operațiunii de destructurare a unui grup infractional organizat, specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor.

Prin activitatea infracțională desfășurată de membrii grupului organizat în perioada 2013 -2014, constând în efectuarea de achiziţii intracomunitare și importuri de legume-fructe din state ne-membre UE, utilizând societăţi comerciale interpuse, cu scopul de a se sustrage de la plata TVA și a impozitului pe profit, a fost creat un prejudiciu  de 108 milioane de lei (cca 24 de milioane de euro).

Din probele administrate în dosar rezultă că în actele contabile ale firmelor implicate au fost evidenţiate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Marfa (legume-fructe) achiziționată din state ale Uniunii Europene și din state ne-membre (Turcia etc.), prin societăți comerciale interpuse a fost tranzacţionată engross succesiv prin mai multe societăţi comerciale, fiind create circuite economice frauduloase, cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata obligațiilor fiscale la bugetul consolidat al statului.

În lanțul infracțional au fost folosite și societăți comerciale  care nu au avut niciodată angajați, cu sedii declarate fie în cadrul unor birouri de avocatură, fie la adrese unde se află doar terenuri virane, service-uri auto ori garaje.

În cauză se efectuează investigații cu privire la posibila implicare în activitatea infracțională a doi funcționari din cadrul ANAF – Direcția Mari Contribuabili, care ar fi favorizat activitatea membrilor grupului infracțional organizat.

 Dosarul a fost înregistrat ca urmare a sesizării formulate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală, procurorii DIICOT – ST București dispunând până în prezent începerea urmăririi penale față de 28 de persoane – cetățeni români, turci și arabi – suspectate de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

Cei 28 de suspecți au fost conduși la sediul DIICOT- ST București pentru audieri. De asemenea, în vederea recuperării prejudiciului, procurorii DIICOT au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare, precum și a mai multor bunuri mobile (marfuri perisabile și autoturisme de lux) și imobile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS