14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCeainărie și încă o cale de acces pentru Muzeul de Artă

Ceainărie și încă o cale de acces pentru Muzeul de Artă

http://www.youtube.com/watch?v=WE5QkwiBQh8

Reabilitarea Muzeului de Artă se apropie de final. După 57 de luni, cât durat implementarea proiectului, bijuteria Craiovei urmează să fie redată circuitului public. Directorul muzeului, arhitect Emilian Ștefârță, a explicat într-o conferință de presă că instituția de cultură va fi deschisă cel mai devreme într-o lună și jumătate. Acesta a vorbit și despre planurile sale ca director, care includ a doua intrare în incintă, achiziții de sisteme de iluminat speciale și amenajarea unei ceainării.

Muzeul de Artă ar putea fi redeschis, cel mai devreme, într-o lună și jumătate. Declarația îi aparține directorului instituției, Emilian Ștefârță, care a povestit că în această perioadă sunt achiziționate sistemele de agățare, urmând apoi montarea și așezarea pe simeze a pieselor. „Va fi o deschidere în doi timpi. Încercăm să deschidem mai devreme pentru public și, după aceea, va fi o deschidere oficială, mai cu ștaif. Suntem în momentul în care achiziționăm sistemele de agățare pentru tablouri. Procedura de achiziție cred că se va încheia în șapte-opt zile, are termen două săptămâni să se monteze sistemul de agățare, mai dăm încă două săptămâni personalului din muzeu să așeze piesele pe simeze. Un termen destul de strâns ar fi cam o lună şi jumătate, dacă nu intervin alte probleme“, a spus Ștefârță. Acesta a menționat că decizia legată de data deschiderii oficiale va fi luată de Consiliul Județean Dolj.

Planurile lui Ștefârță pentru muzeu

Totodată, directorul muzeului a vorbit despre planurile sale în ceea ce privește instituția pe care o conduce. Ștefârță dorește să amenajeze a doua cale de acces în muzeu, aceasta urmând să fie realizată dinspre strada Romul. Totodată, aceasta nu va asigura doar intrarea în clădirea muzeului.
„Am sprijinul declarat al Primăriei Craiova. S-au început demersurile de a se trece o porțiune de 470 de metri pătrați din domeniul public în domeniul privat, urmând ca suprafața respectivă să fie dată în administrarea muzeului, cu scopul de a se realiza al doilea acces către strada Romul și un platou în care să realizăm un spațiu dedicat filateliei, numismaticii şi obiectelor manufacturate“, a explicat Ștefârță. Alte lucruri pe agenda conducerii Muzeului de Artă ar fi montarea unor plăci de mari dimensiuni la intrare, pe care să se prezinte, pe scurt, instituția, dar și colecțiile aflate în patrimoniul său, un nou proiect pentru un sistem special de iluminat pentru exponate, mobilare nouă pentru Sala Oglinzilor, dar și achiziționarea unor rafturi speciale pentru depozitare. Se dorește amenajarea unui loc în incinta muzeului, care ar servi pe post de ceainărie și spațiu expozițional, dar și cumpărarea unor sisteme de degivrare pentru jgheaburi și de curățare a fațadelor. Nu în ultimul rând, Ștefârță își dorește să compartimenteze podul muzeului, pentru a muta acolo birourile, iar spațiile rămase libere în urma mutării să fie folosite pentru expoziții și prezentări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS