25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcoli şi grădiniţe de stat cu chirie la privat

Şcoli şi grădiniţe de stat cu chirie la privat

\n

Mai multe unităţi de învăţământ din Craiova şi judeţ au rămas fără clădirile în care îşi derulează activitatea. Pentru a-i primi pe elevi se plăteşte chirie lunar, care variază între 1.000 şi 7.000 de lei pe lună.

Cea mai mare chirie este plătită în prezent de Grădiniţa cu program prelungit „Traian Demetrescu“ din Craiova. Prin Legea nr. 10/2001 şi prin dispoziţia primarului Craiovei nr. 10566/21.06.2001, imobilul în care funcţionează unitatea de învăţământ a fost retrocedat unor persoane fizice, care ar fi moştenitorii de drept şi care anul trecut au vândut-o. Construcţia are o suprafaţă de 560 mp, pentru care se plăteşte lunar 7.000 de lei. O altă unitate de învăţământ care a pierdut sediul prin aceeaşi procedură este Grădiniţa cu program prelungit „Iedera“, situată pe strada Împăratul Traian din Craiova. Pentru a-i putea primi pe preşcolari se plăteşte lunar către proprietar o chirie de 4.320 de lei, pentru o suprafaţă de 270 de metri pătraţi. Tot pe strada Împăratul Traian se află şi Grădiniţa cu program prelugit „Căsuţa Piticilor“, pentru care se achită lunar suma de 2.200 de lei. Aceşti bani sunt daţi în condiţiile în care unităţi de învăţământ, precum colegiile, au cămine care nu sunt folosite pentru că nu se mai solicită cazare. De altfel, atelierele fostului Liceu „Ion Mincu“ nu mai sunt utilizate şi au rămas în paragină.

Chirii şi în judeţ

Probleme cu spaţiile de învăţământ sunt şi în localităţile din mediul rural. Un astfel de caz este la Clubul Copiilor din Poiana Mare. Acesta funcţionează într-un spaţiu de 2.314 metri pătraţi, care a fost retrocedat în baza unei acţiuni judecătoreşti. Acum, pentru acest spaţiu se plăteşte lunar suma de 1.000 de lei. În alte cazuri, din lipsa investiţiilor, clădirile s-au degradat şi a fost nevoie de intervenţia reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj pentru a se lua măsuri. Este vorba de Grădiniţa din satul Ochişor, comuna Braloştiţa. Unitatea de învăţământ a fost închisă de urgenţă în anul 2012, iar elevii mutaţi într-o proprietate privată, care se utilizează şi în prezent în schimbul unei chirii lunare de 250 de lei. La fel s-a întâmplat şi în cazul grădiniţei din satul Macrea, comuna Argetoaia. Şi aici se plăteşte pentru preşcolari o chirie de 150 de lei pe lună. Dificultăţi se anunţă şi în satul Ţandăra, din comuna Goieşti. Clădirea în care funcţionează grădiniţa a fost retrocedată. Nu se plăteşte nici un fel de chirie, pentru că între autorităţi şi persoana care a revendicat clădirea s-a încheiat un acord ca unitatea de învăţământ să fie utilizată pe o perioadă de cinci ani. Nu se pot face însă reparaţii, iar copiii stau într-o clasă cu pături puse la geam pentru a păstra căldura pe care o asigură soba foarte veche. Şi exemplele probabil că pot continua. Situaţia exactă a unităţilor de învăţământ din judeţ va fi cunoscută în ianuarie 2014, spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. „Datele pe care le avem sunt de la începutul anului calendaristic 2013. În ianuarie 2014 vom cere unităţilor de învăţământ să raporteze dacă mai au litigii sau dacă mai funcţionează cu chirie“, a precizat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS