22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeorge Ciamba, în vizită la instituţiile europene

George Ciamba, în vizită la instituţiile europene

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, efectuează, în perioada 15-16 aprilie 2013, o vizită de lucru la instituţiile europene de la Bruxelles.

În prima parte a vizitei secretarul de stat a avut întrevederi cu David O´Sullivan, directorul general administrativ al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) şi cu Joost Kuhlmann, şeful unităţii responsabile de România în cadrul Direcţiei Generale ECFIN a Comisiei Europene.
Discuţiile din cadrul primei întrevederi s-au concentrat pe sinergia dintre serviciile diplomatice naţionale şi SEAE din perspectiva resurselor umane, conlucrării pe plan local în state terţe, precum şi a procesului de evaluare al SEAE.
Secretarul de stat a subliniat importanţa asigurării unei reprezentări corespunzătoare a României la nivelul SEAE, atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ, respectiv în spaţiile unde România deţine expertiză. De asemenea, a evocat importanţa atingerii cât mai curând a obiectivului ca o treime din personalul SEAE să provină din statele membre. Totodată, demnitarul român a evidenţiat importanţa pe care România o acordă SEAE pe a cărui agendă sunt promovate şi priorităţile de politică externă ale României.
David O´Sullivan a exprimat apreciere faţă de activitatea personalului diplomatic român, în cadrul SEAE. A precizat că activitatea SEAE se structurează pe principiile asigurării echilibrului geografic, reprezentarea statelor membre fiind în continuă creştere.
Părţile au evidenţiat importanţa rolului de coordonare strategică pe care SEAE îl poate îndeplini în statele terţe, în sensul promovării unei politici externe europene comprehensive.
În cadrul discuţiilor cu Joost Kuhlman, a fost discutată evaluarea României în contextul Semestrului European. Secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat eforturile depuse de România pentru îndeplinirea obiectivelor din programul economic convenit cu FMI, UE şi Banca Mondială. A menţionat rezultatele pozitive din punct de vedere macroeconomic obţinute de România, ceea ce reprezintă şi un succes al programului de asistenţă al Comisiei Europene. Totodată, a evidenţiat avantajele competitive ale României pe piaţa europeană: nivel scăzut de impozitare şi o piaţă a muncii cu grad mare de flexibilitate.
În cadrul discuţiilor au fost reliefate măsurile luate de Guvernul român pentru asigurarea prioritară a unei mai bune absorbţii a fondurilor europene în cadrul financiar multianual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS