30.9 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Cel mai preţios dar este sănătatea!“

„Cel mai preţios dar este sănătatea!“

Craiovencele şi angajatele Ford România au fost testate gratuit, în cadrul unui proiect de prevenire şi tratare a cancerului de sân şi de col uterin. Aflaţi din GdS când o femeie riscă să fie expusă cancerului şi ce măsuri de prevenţie există.

Fundaţia „Renaşterea“ în parteneriat cu Ford România au derulat un proiect de prevenire şi depistare a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân în rândul femeilor craiovene, în special a celor angajate ale uzinei auto din Bănie, care au beneficiat de analize şi investigaţii gratuite, constând în mamografii şi teste Babeş-Papanicolau. Ieri, de 8 Martie, caravana mobilă a Fundaţiei „Renaşterea“, numită „Unitatea de Diagnostic Mobil – Sân şi Col Uterin“, a încheiat activitatea în incinta uzinei craiovene, iar momentul a fost marcat la Ford, în prezenţa angajatelor companiei şi având motoul „Cel mai preţios dar este sănătatea!“. Directoarea de Resurse Umane a Ford România, Angella Alexander – iniţiatoarea acestui parteneriat -, s-a adresat celor prezenţi precizând că „am depăşit multe probleme logistice, pentru a desfăşura un program foarte apreciat de femeile din Ford“. Preşedinta Fundaţiei, Mihaela Geoană, prezentă la eveniment, a arătat că din noiembrie şi până acum „au făcut analize gratuite 702 femei din cadrul Ford. S-au efectuat 593 de mamografii, iar în 19 cazuri femeile au fost trimise la investigaţii suplimentare. S-au efectuat 647 de teste Babeş-Papanicolau şi s-a constatat că 25% dintre femei aveau anumite procese inflamatorii. 16 dintre aceste femei au necesitat tratamente şi reevaluări, din cauza riscului crescut de cancer de col uterin“.

În ce condiţii există risc mare de cancer

Medicul Gabriela Popescu, doctor în ştiinţe medicale, a precizat cât de important este ca femeile să meargă din timp la control. „În România, pe primele două locuri ale mortalităţii prin cancer se află cancerul de sân şi cancerul de col uterin. Trebuie să ştiţi următoarele: cancerul de col uterin nu se manifestă prin nici un semn, nu doare, nu apar semne, ci se depistează doar prin teste. De asemenea, cancerul mamar nu doare, atunci când tumora este foarte mică“. Doctorul a mai spus că riscul apariţiei cancerului în rândul femeilor este crescut în condiţiile unor factori genetici, atunci când rudele de gradul I ale femeii (mama, sora) au avut o formă similară de cancer. Pot fi şi riscuri din cauze hormonale, atunci când menstruaţia a apărut la vârste foarte mici (mult sub 12 ani), respectiv poate apărea cancerul la femeile care nu au născut niciodată sau la cele care au avut prima sarcină la o vârstă de peste 30 de ani. De asemenea, femeile care au avut numeroase întreruperi de sarcină la cerere sunt mult mai expuse să dezvolte diverse infecţii şi sunt mai expuse la cancer. Mihaela Geoană a arătat că dintre cele 15.000 de femei care au beneficiat de analize gratuite, s-a constatat că, în 63% dintre cazuri, femeile au declarat că au avut două sau mai multe avorturi provocate (la cerere), iar lucrul cel mai îngrijorător este că 7% dintre femeile verificate au avut zece sau mai multe avorturi.  În timpul proiectului, multe dintre femeile verificate au fost descoperite cu infecţii genitale, unele de la vârste destul de mici, chiar şi de la 15 ani.

Cum se poate preveni cancerul în rândul femeilor

Gabriela Popescu îndeamnă femeile să fie foarte prudente inclusiv cu sutienele cu arc şi sfătuieşte tinerele să nu facă plajă topless, pentru a evita riscul apariţiei cancerului de sân. Igiena zilnică este recomandată oricui, iar persoanele care au avut în familie cazuri de cancer sau cele care se încadrează în riscurile prezentate anterior trebuie să meargă din vreme la medicul ginecolog. Efectuarea testului Babeş-Papanicolau anual este principala modalitate prin care femeile pot descoperi din timp existenţa vreunei leziuni pe col sau vreunui semn care arată prezenţa cancerului de col în stadii incipiente. Medicul a insistat destul de mult pe măsurile de contracepţie, de la banalul prezervativ şi până la anticoncepţionale, dar luate numai după sfatul medicului de specialitate.
Caravana a ajuns şi în alte oraşe şi comune din Dolj, precum şi în alte locuri din ţară. Orice femeie poate face gratuit testele şi analizele de depistare a cancerului de col şi de sân. Unitatea mobilă a Fundaţiei „Renaşterea“ se deplasează în diverse localităţi, iar persoanele interesate pot afla detalii sunând gratuit la numărul de telefon 08008300300.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS