14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateContracte noi de furnizare a gazelor

Contracte noi de furnizare a gazelor

Cei care au centrale termice pot să-şi plătească facturile la furnizorul de gaze fie la estimare de consum, fie la autocitire. Vestea bună este că va creşte termenul legal de plată atât pentru consumatorii casnici de gaze, cât şi pentru persoanele juridice.

Persoanele care sunt alimentate la reţelele de furnizare a gazelor naturale primesc, odată cu factura pe luna trecută, şi noile modele de contracte ale furnizorului GDF Suez Energy România (prin distribuitorul Distrigaz Sud) şi care acţionează în sudul ţării. Practic, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) obligă furnizorii de gaze, prin Ordinul nr. 77 din septembrie 2009, să încheie contracte noi cu clienţii. În acelaşi timp, Ordinul 77/2009 al preşedintelui ANRE precizează: „Consumatorii au obligaţia returnării contractelor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale semnate, în termen de 15 zile calendaristice de la data transmiterii spre semnare de către titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale“. Principalul motiv pentru care ANRE obligă furnizorii de gaze la noi contracte cu clienţii este acela de a cere acordul expres al consumatorului de gaze naturale, în cazul în care firma doreşte să prelucreze datele cu caracter personal ale clientului.

Autocitire sau estimare de consum

Clienţilor li se comunică faptul că pot plăti de acum înainte factura la gazele naturale, prin autocitire (dacă transmit consumul efectiv de gaze) sau la estimare de consum. În acest ultim caz, procedura este similară cu aceea de facturare a energiei electrice, cu mici diferenţieri. „Clientul, conform contractului, Anexa nr. 1, poate opta pentru autocitirea consumului de gaze naturale. Astfel, el are posibilitatea de a transmite lunar un index autocitit în condiţiile şi la termenele precizate de furnizor, on line, accesând site-ul distribuitorului Distrigaz Sud Reţele: www.distrigazsud-retele.ro sau telefonic, prin sistemul automat de preluare autocitire. (…) Estimarea consumului este un sistem utilizat de multă vreme pe scară largă de către alţi operatori de utilităţi“, au declarat, pentru GdS, reprezentanţii GDF Suez Energy România. Potrivit aceloraşi surse, dacă persoanele care au centrale pe gaze sau au contracte separate cu furnizorul de gaze aleg varianta estimării, atunci, regularizarea consumului se realizează la trei luni, prin citirea aparatului de măsură de către operatorul sistemului de distribuţie sau în baza unui index autocitit transmis de client, în condiţiile şi la termenele precizate de furnizor.

Termene mai mari de plată a facturii

Noile contracte propuse de furnizorul de gaze naturale măresc perioada în care clientul poate achita o factură. Dacă până acum data scadentă a facturii era de 15 zile de la emiterea facturii, potrivit noilor contracte, pentru clientul – persoană fizică -, data scadentă este la 30 de zile de la emiterea facturii. Dacă persoanele fizice nu şi-au plătit factura, se sistează furnizarea gazelor naturale în 46 de zile, conform noilor contracte, faţă de 26 de zile, cât era în vechile astfel de documente. Furnizorul de gaze anunţă şi că s-a prelungit termenul de reziliere a contractului pentru neplata unei facturi, de la 65 de zile, cât era până acum, la 181 de zile. Pentru firme, data scadentă a facturii va fi tot la 30 de zile (faţă de 15 zile acum), însă termenul de sistare a contractului este de 36 de zile (faţă de 26 de zile până acum).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII