14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Craiova curată“ va urma

„Craiova curată“ va urma

Cele 15 puncte vizate prin campania „Craiova curată“ vor fi monitorizate cu atenţie. Garda de Mediu, Poliţia Comunitară şi Serviciul Control Gospodărie Comunală din cadrul primăriei promit să stea cu ochii pe ieşirile din oraş şi să-i amendeze pe cei care încalcă legea şi dispreţuiesc munca altora.

Pentru fiecare hârtie, sticlă sau gunoi menajer aruncat la întâmplare, cineva munceşte. Un om necunoscut, un străin care are, la rândul său, o casă, o familie, care vine în miez de noapte sau dimineaţa devreme, în funcţie de tură, să cureţe străzile unui oraş cu oameni nepăsători. Fiecare hârtie aruncată lângă un coş, fiecare sticlă care zace prin gardurile verzi, tunse uniform, ca să ne bucure privirea, reprezintă un gest plin de dispreţ faţă de munca tuturor acelor oameni. Îi umilim în fiecare zi, când, după ce au strâns resturile după noi, ne privesc derutaţi şi dezamăgiţi cum lăsăm să cadă, iresponsabili şi indiferenţi, hârtiile în mijlocul trotuarului, ţigările la marginea bordurilor, pungile de seminţe în jurul băncilor. Îi umilim de fiecare dată când pe geamul maşinilor aruncăm cu nesimţire pachete de tutun, peturi sau cotoare de mere. Ne permitem să credem că suntem stăpâni de sclavi pentru că ne e greu să gândim o secundă înainte să facem un gest.

„Românul numai de frică ştie!“

Pedeapsa şi teama. Mulţi dintre cititorii Gazetei de Sud care ne-au scris de-a lungul celor două săptămâni de campanie consideră că acţiunea de curăţare a ieşirilor din oraş este inutilă atâta timp cât zonele nu vor fi monitorizate, iar amenzile nu îi vor pune la punct pe cei certaţi cu legea şi cu bunul-simţ: „(…) Pentru cât timp şi ce măsuri sunt luate ca pe viitor să fie menţinută curăţenia? Probabil e stabilită o dată anume de voluntariat pentru a continua asemenea activitate, pentru că nu înţeleg cum va fi menţinută curăţenia! Mai treceţi prin acele locuri şi vă veţi convinge de efortul depus fără rezultatele propuse. E bine să fie create nişte condiţii şi să se treacă la aplicarea de sancţiuni deosebit de usturătoare. Românul numai de frică ştie şi ruşine nu există, aşa e obişnuit“, scria ieri, pe site-ul gds.ro, un cititor. Mai „radical“, alt cititor nota: „Amenzi, muncă în folosul comunităţii, puşcărie. În ordinea asta, pentru cei pe care îi prindeţi, pentru cei care recidivează,  altfel nu faceţi nimic!“.

Amenzi din trei părţi

Serviciul Control Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Craiova poate acorda amenzi de până la 2.500 de lei pentru aruncarea gunoiului pe domeniul public. „Cadrul legal nu ne permite să dăm mai mult. Dacă ar fi după mine, pentru curăţenie aş da amenzi şi de 100.000 de lei. Deşi mi se pare normal ca un om chibzuit şi care munceşte să facă un ban să nu dispreţuiască nici cinci lei“, declară Dan Dobrescu, şeful Serviciului. De la începutul anului s-au acordat 250 de amenzi, iar anul trecut, circa 700. „Nu spun că n-avem şi noi bubele noastre, dar nu se poate să vii cu maşina şi să arunci plasa de gunoi unde nimereşti, să laşi gunoiul lângă gardul oamenilor sau să-l arunci peste poartă, să înnegreşti pământul cu coji de seminţe în parcurile care acum arată frumos. Parcă nu ne-au mai rămas nici cele mai elementare norme de bun-simţ“, mai spune Dan Dobrescu. Amenzi vor putea acorda şi Garda de Mediu şi Poliţia Comunitară, care au precizat că vor monitoriza zonele de intrare în oraş. Conform directorului executiv Constantin Petrescu, luna trecută, pentru încălcarea Hotărârii de Consiliu nr. 241/2006, Poliţia Comunitară a acordat 70 de amenzi şi 48 de avertismente. Cele mai mari „pedepse“ le-a aplicat însă Garda de Mediu, amenzile fiind cuprinse între 5.000 şi 50.000 de lei pentru persoane fizice şi juridice. „Fiecare comisar va lua în primire şi va monitoriza câte o zonă din cele curăţate în urma campaniei“, a precizat Ileana Şerban, directoare coordonatoare adjunctă în cadrul instituţiei.

Depinde de noi cum păstrăm oraşul

Pe site-ul propriu, Primăria Craiova a postat detalii despre campania „Craiova curată“, acţiune care a durat două săptămâni, dar care va continua. „Am pornit această campanie de la ideea că problemele de mediu se rezolvă numai prin implicare, prin responsabilitate şi prin puterea exemplului personal. Nu am dorit să fie o campanie de imagine, ci o campanie pentru imaginea Craiovei, un oraş pe care trebuie să învăţăm să-l respectăm şi să-l preţuim“, a precizat primarul Antonie Solomon. „De aceea, fiecare gest al nostru contează pentru mediul în care convieţuim. În această campanie ne-am axat pe intrările – ieşirile în şi din Craiova, dar şi pe Centura de Nord. Data viitoare vom alege alte zone precise pentru o acţiune similară. Craiova e acum mai curată, dar depinde numai de noi toţi dacă o păstrăm la fel! Mulţumesc tuturor pentru implicare!“, a încheiat edilul.

Sunaţi şi sesizaţi!

La telefonul cetăţeanului, 984, care este gratuit, Poliţia Comunitară poate fi sesizată despre locuri murdare şi oameni care aruncă gunoaiele pe domeniul public. Garda de Mediu poate fi anunţată la numărul 0251/418.614.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII