16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncet cu Tufonul pe scări!

Încet cu Tufonul pe scări!

Lichidatorul falimentarei Tufon SA încearcă în plină criză imobiliară să vândă activele societăţii, evaluate la 19,1 mili-oane de euro. O societate din Bucureşti specializată în afaceri imobiliare ar oferi 12 milioane de euro pe patrimoniu, dar suma nu este deocamdată confirmată oficial. Creditorii au de recuperat de la societatea patronată de Constantin Dâlgoci 9,6 milioa-ne de euro.

Activele falimentarei Tufon SA Craiova – cea mai mare turnătorie din Oltenia – sunt din nou vânate de oamenii de afaceri, pentru potenţialul de valorificare pe care îl oferă. Pavilionul administrativ, laboratorul şi cei 90.000 de metri pătraţi de teren intravilan din patrimoniul societăţii au fost evaluate la 19,1 milioane de euro, dar preţul piperat în plină criză imobiliară a ţinut până acum investitorii deoparte. „S-au prezentat foarte multe delegaţii cărora le-a fost prezentat activul şi cu care au fost discutate în amănunt atât facilităţile pe care acesta le oferă, cât şi inconvenientele lui. Cele mai multe delegaţii au fost reprezentate de furnizori Ford – fabricanţi de subansamble din industria auto – care însă nu au făcut nici o ofertă, pentru activitatea industrială preţul terenului fiind prea scump“, susţine Florin Săftoiu, reprezentantul AMT Servicii Insolvenţă, lichidatorul Tufon SA. Creditorii au de recuperat de la Tufon SA creanţe a căror valoare se ridică la 9,66 milioane de euro, cu tot cu cheltuielile de procedură.

Avrig 35 SRL – specializată în afaceri imobiliare

Situaţia părea blocată, mai ales că Ministerul Finanţelor (MF), care deţinea prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) 82% din totalul creanţelor, ţinea la preţul de evaluare. În ultimele luni, lichidatorul a primit două oferte tentante faţă de valoarea masei credale, din partea SC Lucky House 2000 SRL Bucureşti – 15 milioane de euro (ofertă retrasă în prezent) şi SC Avrig 35 SRL Bucureşti – 12 milioane de euro (ofertă încă valabilă, după spusele lichidatorului). Avrig 35 SRL Bucureşti este o societate care are ca unic acţionar Central Eastern European Estate Shareholdings BV Olanda şi ca administrator pe româno-americanul Hergan Alexander Etienne – trader şi fost preşedinte onorific al Bursei Financiare şi de Mărfuri din Sibiu. Firma are ca obiect principal de activitate „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“, iar de pe site-ul ei aflăm că are în desfăşurare mai multe proiecte imobiliare, cum ar fi Charles de Gaulle Plaza – Bucureşti, Iris Shopping Center Titan, Avrig Business Center, Lafarge Headqaurters, The Canadian Embassy, Iris Shopping Center Piteşti, Zalău Business Center, Bucarest Tower Center, Eminescu Residential Tower, precum şi mai multe „business centers“ în Braşov, Alba Iulia, Buzău, Călăraşi, Sf. Gheorghe, Târgovişte, Craiova, Galaţi, Deva Slobozia, Baia Mare etc. Cele mai multe dintre acestea sunt sedii ale Raiffeissen Bank. Cât despre SRL-ul olandez care patronează societatea Avrig 35, jurnalistul de investigaţii Ştefan Cândea susţine că funcţionează la o adresă la care îşi mai au sediile alte 12 firme, toate deţinute de diferite societăţi offshore din Cipru cu afaceri în România, reprezentând diferite grupuri de investiţii autohtone sau străine. Tot aici ar avea sediul, conform sursei citate, Energon Holding Delft BV, acţionarul majoritar al Energon Get Gas & Emissions Trading SRL – firmă la care a fost asociat la început şi Alin Ardelean, fiul celebrului Virgil Ardelean „Vulpea“, fostul şef al DGIPI. În prezent, singurul acţionar român este Rareş Criste (1%). Încercările noastre de a afla dacă oferta Avrig 35 SRL mai este valabilă s-au lovit de reticenţa reprezentanţilor firmei, care doresc discreţie. „Domnul director nu este în ţară. Puteţi lăsa un mesaj pe e-mail şi veţi fi contactat când se întoarce“, ne răspunde o voce feminină, care spune că ţine locul secretarei. Am trimis mesajul pe e-mail şi am rămas cu el trimis.

Dâlgoci, optimist în legătură cu vânzarea

La şedinţa Adunării Creditorilor Tufon SA, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, ANAF ar fi fost de acord ca activul Tufon să fie vândut în bloc la preţul pieţei, dacă nu se găsesc ofertanţi la preţul de evaluare. „Reprezentanţii fiscului doljean au primit mandat să accepte un preţ de vânzare diminuat cu 5% în prima fază, după care se va vinde la preţul pieţei“, a precizat Florin Săftoiu, reprezentantul lichidatorului. Pe de altă parte, într-un răspuns oficial pe care l-a remis GdS, ANAF susţine că adresa înaintată de Avrig 35 SRL trebuie clarificată din punct de vedere juridic. „Adresa nu menţionează nici un preţ, ci SC Avrig 35 SRL a menţionat că intenţia de achiziţionare este condiţionată de efectuarea unei verificări din punct de vedere legal şi financiar şi a obţinerii unui rezultat satisfăcător, în sensul că nu sunt identificate alte riscuri de nici un fel legate de societate, bunurile mobile şi imobile aflate în patrimoniul societăţii, procedura falimentului etc.; Avrig 35 SRL a menţionat că acest document nu reprezintă, din punct de vedere juridic, un angajament ferm. Faţă de situaţia prezentă, apreciem că se impune clarificarea naturii juridice a adresei trimise de SC Avrig 35 SRL, (ofertă fermă de cumpărare sau scrisoare de intenţie) şi care este valoarea pentru care îşi manifestă intenţia de cumpărare, deoarece lichidatorul vehiculează un preţ care nu este menţionat în această adresă“, se arată în răspunsul ANAF. Interesant este că Tufon SA este administrată fiscal de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, dar valorificarea activelor trebuie să aibă avizul direcţiei juridice a ANAF. „Printr-un ordin intern din 2008, orice decizie în privinţa unor creanţe mai mari de zece milioane de lei trebuie avizată de ANAF“, a declarat Cristina Gurănoiu, şefa compartimentului juridic al DGFP Dolj. Ca şi cum ANAF nu ar avea încredere că oamenii săi din teritoriu îi vor reprezenta corect interesele. În fine, trebuie spus că omul de afaceri Constantin Dâlgoci, cel care controlează firmele acţionare majoritar la Tufon SA, este foarte optimist în legătură cu această vânzare. „Avem această ofertă de 12 milioane de euro şi cred că în cele din urmă toată lumea – creditori şi acţionari – îşi vor lua banii. Din câte ştiu, chiar şi compania Ford pregăteşte o ofertă în acest sens. Până în luna aprilie, activele se vor vinde“, susţine Dâlgoci. Acesta afirmă că Avrig 35 SRL intenţionează să transforme locaţia într-un parc industrial pentru furnizorii de subansamble ai Ford. Nici reprezentanţii Avrig 35 SRL şi nici cei ai Ford nu au putut fi contactaţi deocamdată pentru a confirma această ipoteză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS