14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăldură fără contract

Căldură fără contract

Craiovenii nu vor fi parte în noile contracte de furnizare a agentului termic. Ei nu vor avea astfel posibilitatea de a solicita furnizorului de căldură distribuirea produsului la parametrii conveniţi şi nici de a-i cere acestuia despăgubiri pentru servicii de proastă calitate.

Până în aprilie 2009, asociaţiile de proprietari din Bănie sunt obligate să încheie noi contracte de furnizare a energiei termice, conform Ordinului nr. 483 din octombrie 2008 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Potrivit acestor reglementări, beneficiarul final al căldurii şi apei calde, proprietarul de apartament, este lăsat aproape fără drepturi în relaţia cu furnizorul. El va semna doar o convenţie de facturare individuală cu acesta, anexa 4 la contractul dintre Regia Autonomă de Termoficare Craiova, şi asociaţia de proprietari unde consumatorul este membru. Această convenţie nici măcar nu este obligatorie. Primăria va decide dacă se va încheia. Iar singurul drept real al consumatorului înscris în acest act este să conteste contravaloarea facturii prin înştiinţare scrisă. În rest, el nu poate cere să nu i se mai livreze apă rece în loc de caldă sau agent termic la parametrii stabiliţi prin lege decât prin intermediul asociaţiei de proprietari, singura parte în contractul cu Termoficarea. Clauză care a existat şi în contractele model 2004, dar de pe urma căreia nici un beneficiar nu a obţinut ceva în Craiova. Locatarii spun că nu se aşteptau la mai mult de la noile reglementări fiindcă nici până acum n-au avut drepturi. „Păi, noi plătim de când ne ştim apa rece la preţ de apă caldă. Am spus şi la asociaţie, am făcut sesizări şi la primărie, şi la Termoficare. Dar degeaba. Şi asociaţia ştim că a solicitat de multe ori să se refacă reţelele de recirculare. Tot degeaba!“, spune Gheorghe Dragomir, din cartierul George Enescu. „Am văzut la punctele lor termice apa la 5-6 grade Celsius. Apa aia cică e caldă şi ajunge la noi în apartament. Ce să facem cu ea? Strigăm de ani de zile despre asta. Nu face nimeni nimic“, a spus Ana Izvoranu, din Craioviţa.

Reţelele nimănui

Nici în contractul-cadru dintre furnizor şi asociaţie nu sunt clauze care să oblige Termoficarea să presteze servicii la un anumit nivel către consumator. Condiţiile de temperatură şi presiune sunt obligatorii numai la punctul de separare, adică la punctul termic, conform art. 7 alin. 9. din Ordinul 483 al ANRSC. Ce se întâmplă pe reţeaua de distribuţie, mai ales din lipsa sistemelor de recirculare, nu mai este în răspunderea Termoficării. Directorul general al Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, spune că specialiştii regiei lucrează la forma noului contract. „În câteva zile vom avea un tip de contract de furnizare. Noi suntem obligaţi să urmăm contractul-cadru instituit de ANRSC“, au fost singurele declaraţii ale directorului Termoficării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII