14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreţurile alimentelor au luat-o razna

Preţurile alimentelor au luat-o razna

De parcă în ultimul timp preţurile alimentelor nu ar fi fost suficient de mari, în următoarea perioadă se anunţă alte scumpiri.

Producătorii au anunţat creşteri de preţ încă de la începutul acestei luni, scumpirile estimate fiind de până la 50% în industria alimentară. „Dacă ne gândim la scumpirea gazelor, dar şi la materia primă, care nu este suficientă din cauza secetei, putem spune că preţurile vor exploda în cel mult două săptămâni“, a declarat pentru NewsIn Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).

Alimentele vizate pentru început erau cele de bază – pâinea (până la 50%), zahărul (aproximativ 10%), carnea (15%), laptele (20-30%), uleiul (15-20%), conservele de legume (până la 40%).

 

Rafturile magazinelor se golesc repede

 

Zvonul unor astfel de scumpiri a fost suficient pentru ca două săptămâni mai târziu un litru de ulei să scoată din buzunarul craiovenilor cu până la un leu mai mult (5,5 – 6 lei). Diferenţa este ceva mai mică în marile magazine – Metro, Selgros, real,-, unde preţul uleiului variază între 4,49 şi 5,1-5,2 lei litrul. Situaţia este identică şi la zahăr, care în magazinele de cartier costă până la 3,5 lei, iar în supermarketuri – între 2,49 şi 3,1 lei. Singura problemă ar fi că stocurile acestor magazine se epuizează repede şi, uneori, craiovenii se trezesc în faţa unor rafturi goale. De fapt, acesta este şi motivul pentru care furnizorii nu anunţă din timp scumpirile, reprezentanţii magazinelor aflând de noile preţuri cu o zi înainte.

„De două săptămâni au început scumpirile“

 

Potrivit specialiştilor, majorările sunt justificate prin costurile materiei prime, din pricina secetei înregistrate anul acesta la nivel naţional şi internaţional, lipsei unui sistem de irigaţii pregătit pentru astfel de situaţii şi scumpirii gazelor naturale. „Preţurile nu le mărim noi, ci furnizorii. Noi avem acelaşi adaos ca şi până acum. Încă avem printre cele mai mici preţuri. Am făcut o aprovizionare de iarnă, dar la un moment dat tot se va termina“, au declarat surse din real,- Hypermarket, care apreciază că pentru o perioadă scurtă vor reuşi să meargă pe aceleaşi preţuri.

Acestea au explicat că în ultima perioadă preţurile au crescut la absolut toate tipurile de ulei şi de zahăr. „Cam de două săptămâni au început scumpirile, însă nu direct şi puţin câte puţin. Uleiul, de exemplu, în decurs de două luni s-a scumpit cu un leu. Am înţeles însă că este un fenomen european“, au adăugat sursele citate.

 

Conservele nu s-au scumpit

 

Potrivit acestora, deocamdată situaţia nu este extinsă şi în cazul altor produse. Chiar dacă reprezentanţii patronatului din industria conservelor de legume şi fructe Romconserv au anunţat, la începutul lunii august, scumpiri cu până 50 %, ca urmare a majorării preţurilor la materia primă, preţul acestora stagnează. Varza şi castraveţii s-au ieftinit. „Oamenii încep să cumpere conserve, gogoşari în oţet, sosuri de tomate. Preţurile nu au luat-o însă razna“, mai spun sursele.

 

Situaţie grea la nivel internaţional

 

Instabilitatea preţurilor este cauzată, în mare parte, şi de producţia internaţională scăzută de alimente. Aceasta a fost dublată de o micşorare a stocurilor internaţionale. „În prezent, la nivel mondial devine interesantă producţia cerealelor de orice fel, al căror preţ a crescut cu 70% faţă de anul trecut. Unul dintre factorii care au determinat acest fenomen este acela că stocurile au scăzut în ţări unde se consumă foarte mult (China şi India). La acestea se adaugă consumul pentru biodiesel“, a declarat Jose Luis Torres Borea, trezorierul Camerei de Comerţ şi Industrie Navarra, Spania, cu prilejul unei vizite oficiale în Craiova întreprinse în a doua jumătate a lunii septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU