14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăticul cu 15 urmaşi

Tăticul cu 15 urmaşi

Într-o lume în care chiuretajele şi avorturile se fac pe bandă rulantă, un hunedorean, fost muncitor la mina din Certej, a spart tiparele modernismului şi se mândreşte cu cei 15 copii ai săi.

Situat într-o zonă deluroasă unde peisajele mirifice au ieşit parcă din paginile cu poveşti, satul Hondol adăposteşte oameni pentru care viaţa în mijlocul naturii, departe de ispitele şi mondenul oraşelor, i-a transformat în personaje deosebite. Un om cu totul deosebit este Eugen Ardean care are una dintre cele mai numeroase familii din judeţul Hunedoara. Fost muncitor la mina din Certej, acum un grijuliu gospodar şi apicultor, domnul Ardean a devenit un tătic erou după ce într-un interval de 20 de ani, barza i-a adus nu mai puţin de 17 copii. Doi dintre aceştia, un băiat şi o fată, au murit la vârsta de trei respectiv cinci ani din cauza unor probleme medicale. Florina, fetiţa care a murit la vârsta de cinci ani a avut un deficit locomotor, iar Filip a fost afectat la 11 luni de la naştere de o dublă pneumonie care după alţi doi ani de zile s-a dovedit a fi fatală. Numele de Filip i-a plăcut atât de mult domnului Ardean încât, după moartea fiului său, a pus acest nume altui copil. Cu toate acestea Eugean Ardean a trecut peste drama pierderii celor doi copii şi se bucură acum la cei 60 de ani ai săi că Dumnezeu i-a dat 15 copii frumoşi şi sănătoşi, care, în momentele de reuniune familială, aduc bucurie în casa părintească.

Membrii familiei
Eugen Ardean are opt băieţi şi şapte fete. Băieţii sunt Nicu, Florin, Cristi, Ruben Flavius, Mihai şi cei doi gemeni Filip şi Beniamin, iar fetele se numesc Semida, Elida, Adina, Fibia, Liana, Casian şi Lăcrămioara. Cel mai mic dintre copiii domnului Ardean are 14 ani, cel mai mare are 34, iar diferenţele de vârstă dintre ei sunt de un an şi jumătate sau chiar doi ani. Deşi are 15 copii, puţini dintre ei mai stau în căminul părintesc pentru că puii tăticului erou „şi-au luat zborul” spre locuri în care să poată la rândul lor să-şi întemeieze o familie. Astfel, patru fete s-au căsătorit şi şi-au întemeiat propriul cămin, trei copii au plecat la muncă peste hotare, iar alţi doi copii lucrează în ţară: unul dintre băieţi s-a făcut pompier, iar una din fete este angajată la un magazin de mobilă. Doi copii sunt încă la şcoală, iar restul dintre ei au devenit ajutor de nădejde ai tatălui la treburile gospodăreşti. Numărul mare al membrilor familiei se vede cel mai bine la sărbători când copiii lui Eugen Ardean se strâng din toate părţile. „Cel mai frumos este de sărbători. Atunci se strâng toţi copiii mei şi vin acasă. Simt o satisfacţie foarte mare când îi văd pe toţi adunaţi în jurul meu. Deşi casa noastră are şase camere, când ne adunăm cu toţii nu mai încăpem. Acuma numărul membrilor de familie a crescut şi mai mult pentru că pe lângă cei 15 copii ai mei am şi opt nepoţi”, spune cu bucurie Eugen Ardean.

I-au refuzat titlul de „Mamă eroină”
Deşi în vremea comunismului femeile care aveau peste 10 copii primeau titlul de „Mame eroine” care le asigura o rentă pe viaţă, doamnei Ardean i s-a refuzat acest drept pe motiv că este… creştină. Fiind de confesiune penticostală, doamna Ardean a pierdut banii pe care ar fi trebuit să-i primească de la statul român doar pentru că credea în Dumnezeu. Din această cauză, doamna Ardean a ajuns la cei 57 de ani ai săi o „Mamă eroină” doar în faţa divinităţii.

Credinţa le-a sporit familia
Chiar dacă în zilele de astăzi românii acuză condiţiile grele de trai şi din cauza problemelor financiare majoritatea familiilor nu au mai mult de doi copii, Eugen Ardean spune că niciodată nu i-a trecut prin minte că, făcând atâţia copii, nu va avea cu ce să-i crească. Fiind un om credincios, domnul Ardean este sigur că Dumnezeu nu ar fi îngăduit naşterea unui copil dacă familia nu ar avea cu ce să-l crească. „Tot ce am numai cu ajutorul lui Dumnezeu am putut să dobândesc. Niciodată nu mi-am făcut probleme că nu o să am cu ce să-mi cresc copii, chiar dacă în multe momente mi-a fost greu cu ei. Cu mâncarea ne-am descurcat normal. Mai sădim câte una alta prin grădină, dar nu cartofi pentru că aici unde stăm noi mistreţii fac ravagii. În rest eu mă ocup cu stupăritul, iar copiii mei mai merg prin sat să-i mai ajute pe vecini la diferite treburi. Mai greu a fost de nevastă-mea, pentru că ştiţi cum e, munca femeii nu se vede. Fiind mulţi copii avea mult de spălat, de făcut mâncare, dar aşa greu cum ne-a fost ne-am descurcat şi acum mă bucur că am 15 copii sănătoşi şi frumoşi”, spune Eugen Ardean.
Cei 15 urmaşi ai lui Eugen Ardean care şi-au petrecut copilăria în casa părintească de la Hondol vor duce numale tatălui lor mai departe în semn de mulţumire că părintele le-a dat viaţă, Prin modul în care a avut grijă de familia lui şi prin curajul inspirat de credinţa în Dumnezeu de a creşte 15 copii, Eugen Ardean ar putea fi o pildă pentru toţi părinţii care se tem că nu ar avea cu ce să-şi hrănească viitorii prunci. Fiind de acord cu ideea că „cu mulţi copii se leagă familia”, Eugen Ardean are spre ce privi în urmă, iar cei 15 copii ai săi sunt dovada că fostul miner, originar din Chimindia, şi-a îndeplinit menirea lăsată de Dumnezeu pentru toţi oamenii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU