16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate97 de primarii doljene au platit ilegal ajutoare sociale in anul electoral 2004

97 de primarii doljene au platit ilegal ajutoare sociale in anul electoral 2004

Alocatiile bugetare s-au ridicat la peste 260 de miliarde de lei


Un control efectuat de Directia Muncii Dolj la primariile din judet, pe parcursul anului 2004 si in primele luni ale lui 2005, a scos la iveala nereguli majore in dosarele de acordare a ajutoarelor sociale, conform Legii nr. 416/2001, a venitului minim garantat. Astfel, in 97 din cele 99 de localitati ale judetului (cite erau in 2004), exista premisele platirii ilegale a zeci de miliarde de lei din banii publici, fara documente justificative in acest sens. Precizam ca in 2004 alocatiile bugetare pentru ajutoare sociale se ridicau la 263,1 miliarde de lei, fiind intocmite 25.000 de dosare pentru acordarea acestor bani. Pentru 2005, s-au cerut de la bugetul de stat 330 de miliarde de lei, Doljul fiind, raportat la aceste statistici, judetul cu cei mai multi saraci din România. In 2004, an electoral, numarul dosarelor de ajutor social a inceput sa creasca, astfel ca autoritatile au cerut verificarea modului in care s-au acordat aceste ajutoare.


Institutiile arunca pisica una in curtea alteia


Directia Muncii, dupa efectuarea unui control, a semnalat ca multe dintre dosarele luate la puricat erau in neregula. Printre deficientele majore mentionam lipsa anchetelor sociale, a semnaturii primarilor si beneficiarilor pe unele dintre acestea, lipsa unor adeverinte si a vizei controlului financiar preventiv pe documente generatoare de plati. In multe cazuri, in dosare nu existau nici macar anchetele sociale care atesta, pe baza verificarilor din teren, ca sint indeplinite criteriile pentru acordarea banilor.


Cu toate ca este posibil ca primarii, din exces de zel electoral, sa fi platit ilegal zeci de miliarde de lei din banii publici doar pentru a-si atrage niste voturi in plus, autoritatile par putin interesate sa cuantifice cu exactitate dimensiunile fenomenului. „Am sugerat primarilor sa ia toate masurile pentru intrarea in legalitate. Consiliul judetean nu-i poate trage la raspundere, ci doar organele de control. In alte judete, s-a mers pina la imputarea sumelor platite nelegal primarilor“, a declarat Constantin Dascalu, vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj.


Potrivit celor precizate de Marius Sincelescu, directorul adjunct al Directiei Muncii, verificarile s-au facut prin sondaj, la fiecare primarie. Din 99 de primarii controlate, la 97 s-au gasit nereguli in dosarele de ajutor social. Cu toate acestea, inspectorii nu au facut o centralizare a datelor, daca nu din interes profesional, macar din curiozitate statistica. „Noi am informat prefectura si consiliul judetean despre controalele efectuate. Nu putem spune acum cite dosare s-au gasit in neregula, pentru ca nu ni s-a cerut nici o centralizare“, a precizat Sincelescu. Interesant ar fi de vazut daca autoritatile vor gasi pina la urma raspunsul la intrebarea: „Cine ii poate trage pe cei vinovati la raspundere pentru platile ilegale de miliarde de lei care se profileaza la orizont?“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS