18.4 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZece case din Alunu sint in pericol de prabusire

Zece case din Alunu sint in pericol de prabusire

Alunecarile de teren lovesc din nou judetul Vilcea. In localitatea Alunu, zece case sint in pericol de prabusire, peretii acestora s-au crapat, iar proprietarii au fost deja evacuati si de doua zile dorm sub cerul liber. Doi stilpi din beton au fost retezati, lasind localitatea in bezna. Localnicii sustin ca alunecarile de teren s-au produs din cauza exploatarilor haotice de carbune care au avut loc in zona si nicidecum din cauza precipitatiilor. Pentru autoritatile locale, alegerile generale care bat la usa sint mai importante decit dezastrele naturale provocate de alunecarile de teren. Nici un reprezentant al Secretariatului tehnic din cadrul Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor Vilcea nu a ajuns inca la fata locului, pentru a lua masurile care se impun in astfel de situatii.

Alunecarea de teren a inceput in urma cu citeva zile, cind satenii din Valea Lacului, comuna Alunu, judetul Vilcea, s-au trezit ca locuintele lor au pornit-o incet la vale. „La inceput s-au fisurat un pic peretii la casa, iar mai apoi s-au facut niste gauri prin care bagai mina. De frica sa nu cada casa pe mine, am scos patul in curte si toata noaptea am dormit sub cerul liber. Am ajuns la batrinete ca toata agoniseala de-o viata sa fie inghitita de pamint cit ai bate din palme. Cind am vazut cum se rupt bucati mari de pamint, am crezut ca este cutremur. Sint om batrin trecut de 80 de ani, dar asa ceva nu am mai vazut“, a spus, facindu-si cruce, Gheorghe Dragan, din satul Valea Lacului. Batrinului i-au fost distruse toate anexele gospodaresti, iar casa abia se mai tine.Casa lui Marian Birta, de 36 de ani, este prima care a fost afectata de alunecarea de teren. „Cind am vazut cum se zgiltiie peretii, mi-am luat in brate cei trei copii si am fugit unde am vazut cu ochii. De doua zile stau pe la niste rude. Nu stiu cit timp ma vor mai suporta cu familia mea, ca au si ei propriile necazuri“.

Speriati de moarte, localnicii nu au mai intrat in case de frica sa nu cada peretii pe ei. „N-am pus geana pe geana de citeva nopti. Sintem in pericol si nu ia nimeni nici o masura. Parerea mea este ca pentru tot dezastrul produs in satul nostru vinovati sint cei de la Exploatarea Miniera Berbesti – Alunu, pentru ca au sapat dupa carbune pina au ajuns sa blocheze drumurile cu steril. Pe noi ne vor distruge incet, dar sigur, asta este cert“, a fost de parere Ion Rada, localnic.

Deocamdata, persoanele afectate sint nevoite sa se descurce dupa puteri, pentru ca primaria nu le poate oferi adapost nici macar temporar.

„Nu putem sa le oferim mare lucru pentru ca nu avem bani. Avem la dispozitie doar o garsoniera, pe care o vom oferi familiei Dragan, care este mai amarita. Atit. De restul sa se ingrijeasca Exploatarea Miniera“, a spus Vasile Doju, viceprimarul comunei. Tot ca urmare a alunecarilor de teren, doi stilpi din beton ce sustin reteaua electrica s-au retezat la un metru de la nivelul solului si au blocat drumul ce face legatura intre comuna Alunu si Rosia de Amaradia, judetul Gorj. Mai mult decit atit, catunul Valea Lacului a ramas in bezna ca urmare a ruperii stilpilor de sustinere a retelei de alimentare cu energie electrica.

Indiferenta crasa din partea autoritatilor

Primele semne ca terenul pleaca la vale au aparut in urma cu trei luni, cind casele din catunul Valea Lacului au inceput sa crape. La fata locului au fost atunci mai multi specialisti din partea Prefecturii Vilcea, care au vazut ce se intimpla, insa cum au venit asa au si plecat.

„A venit o doamna pe nume Vasilescu, din partea Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor, a intocmit o situatie privind efectele alunecarilor de teren, insa de atunci nu a mai venit nimeni sa vada ce se mai intimpla“, a sustinut Vasile Boeangiu, primarului comunei Alunu. Acum fenomenul s-a declansat din nou si zece gospodarii sint in pericol de a se prabusi. „In cazul in care vin din nou ploile sau vor cadea zapezi abundente, situatia va scapa de sub control. Si asa nu mai avem mare lucru de facut. Noi am sesizat de nenumarate ori Exploatarea Miniera, insa nu ne-a bagat nimeni in seama“, a mai spus primarul comunei.

Primaria a comandat un studiu geotehnic pentru a vedea care este structura terenului si ce se poate face pe viitor. „Aluncarea de teren s-a produs sub presiunea masei de pamint imbibate cu apa din zona carierei“, se arata in studiul geotehnic.

Cei de la Exploatarea Miniera sustin ca alunecarile de teren nu au nici o legatura cu faptul ca ei au exploatat carbune in zona sau cu depozitele de steril.

„Am exploatat carbune in zona adiacenta caselor. In zona au existat niste balti care au secat si din cauza acestora au loc alunecari de teren. Si alunecarile de teren din ’84 tot din cauza baltilor s-au produs si de aceea am decis sa le astupam. Asupra straturilor argiloase din zona nu am avut cum sa intervenim“, a spus Gheorghe Chelcea, directorul Exploatarii Minere Berbesti-Alunu.

In ceea ce priveste studiul geotehnic, directorul Chelea a spus ca a fost facut superficial: „In zona au avut loc continuu alunecari de teren si nu aveau nici o legatura cu activitatea noastra“.

Exploatarea Minera nu are in intentie sa acorde despagubiri localnicilor afectati de alunecarile de teren deoarece considera ca nu au nici o vina.

Alegerile, mai importante decit calamitatile naturale

Smarand Tana, seful Secretariatului tehnic din cadrul Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor Vilcea, sustine ca abia astazi urmeaza sa trimita specialistii prefecturii in zona pentru a analiza situatia.

Pina acum nu a putut face acest lucru pentru ca prioritatea functionarilor Prefecturii Vilcea a fost asigurarea bunei desfasurari a alegerilor. „Nu am avut oameni sa trimitem in zona pentru ca erau plecati prin comune pentru distribuirea buletinelor de vot. Intimplator, eu m-am aflat in comuna Alunu in urma cu citeva zile si am vazut ce s-a intimplat, dar nu s-a facut o evaluare a situatiei. Urmeaza sa se faca acest lucru pentru a putea atrage fonduri de la guvern pentru zona afectata“, a declarat Smarand Tana.

Singura speranta a localnicilor din Valea Lacului este aceea ca Guvernul Romaniei sa intervina si sa acorde despagubiri in regim de urgenta. Altfel, vor fi nevoiti sa isi petreaca iarna pe la rude si vecini

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS