22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCertificate de trezorerie pe banii locatarilor

Certificate de trezorerie pe banii locatarilor

Cu citeva luni inainte de control, presedintele asociatiei a decedat

Un control al primariei efectuat la Asociatia de Proprietari nr.2 „Henry Coanda“ din Craiova a scos la iveala inventivitatea conducerii asociatiei in gestionarea banilor locatarilor. In perioada 2000-2002, inclusiv ianuarie 2003, presedintele si administratorul asociatiei au folosit carnete de membru la purtator pentru a incasa in numerar de la locatari banii reprezentind cotele de intretinere, de participare la fondul de reparatii si la cel de rulment. Pe linga aceasta, o parte din sumele pentru fondul de reparatii au fost investite in certificate de Trezorerie emise pe numele presedintelui Ion Dinca, fara sa existe o evidenta contabila a acestor sume. Pentru ca in 2003 Ion Dinca a decedat, singurul care a ramas sa raspunda anchetatorilor a fost administratorul Miertoiu Constantin, care a recunoscut ca o parte dintre fondurile proprietarilor au fost depuse in numele unei persoane fizice, desi legea specifica faptul ca banii trebuie depusi in contul asociatiei.

Haos contabil

In timpul controlului, inspectorii primariei nu au putut stabili cu precizie in nici unul dintre cazuri care sint sumele reale evidentiate in contabilitatea asociatiei. Tot ce au putut constata au fost „ deficientele mari“, neexistind nici o evidenta a obligatiilor asociatiei fata de furnizori. Singura solutie pentru determinarea sumelor exacte a fost confruntarea registrelor contabile controlate cu cele ale regiilor de apa si termoficare. Inspectorii au descoperit ca registrul asociatiei nu avea inregistrate toate datele cu privire la intretinerea repartizata locatarilor si chitantele cu sumele achitate de acestia, iar atunci cind erau inregistrate responsabilii din asociatie o facusera haotic. Aceeasi situatie a fost constatata si in ceea ce priveste operatiunile de incasari si plati prin banca, neexistind registrele de contabilitate obligatorii.

Cum s-au ales locatarii cu carnete de membru la purtator

Carnetele au fost intocmite intr-un singur exemplar si la data controlului se aflau la proprietarii apartamentelor din asociatie. Conform legii, orice operatiune economica se consemneaza intr-un document justificativ, care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, pe cind carnetele la purtator nu contin nici unul dintre elementele obligatorii de identificare, cum ar fi codul fiscal sau persoana juridica. In consecinta, echipa de control nu a putut verifica realitatea si exactitatea sumelor din registrul de casa pe perioada 2000-2002, inclusiv ianuarie 2003, deoarece in asociatie nu exista al doilea exemplar din carnete, sumele nefiind inregistrate in registrul de casa. Inspectorii nu au putut stabili nici daca sumele inscrise in registrul de casa corespund cu sumele platite de fiecare locatar din cauza deficientelor mari din gestiune, in felul acesta putind fi vorba despre zeci sau sute de milioane de lei. Luat la intrebari de inspectorii primariei, administratorul Miertoiu a declarat ca sumele din fondul de reparatii au fost investite in titluri de trezorerie pe numele defunctului presedinte, Dinca Ion, cele prezentate la control avind perioade de rascumparare la trei luni cu dobinda de peste 40% pe an. In felul acesta, presedintele asociatiei a ajuns stapin pe zeci de milioane de lei din banii locatarilor si primea si dobinda pe deasupra. Care este suma exacta urmeaza sa stabileasca politia, pentru ca inspectorii primariei nu au putut determina cuantumul sumelor depuse si al celor retrase de-a lungul timpului de catre Dinca Ion, cu atit mai mult cu cit din gestiune lipseau documentele justificative referitoare la dobinzi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS