14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSingurul spital de copii din Craiova urmeaza sa fie injumatatit

Singurul spital de copii din Craiova urmeaza sa fie injumatatit

In numele reformei, singurul spital de copii din Craiova va fi injumatatit, unul dintre cele doua pavilioane urmind sa devina locatia Sectiei de interne a proaspat desfiintatului Spital Electroputere. Desi seful Clinicii de pediatrie, prof. univ. dr. Dumitru Bulucea, a sesizat directia Spitalului nr. 2 Filantropia si autoritatile locale asupra riscurilor pe care le presupune o astfel de „mutare“, decizia a ramas „batuta in cuie“. Prin urmare, spitalul care deserveste doua treimi dintre copiii municipiului si o treime din copiii din judet isi va desfasura de acum incolo activitatea intr-un singur pavilion – o cladire deteriorata care, potrivit sefului clinicii, la primul cutremur risca sa se prabuseasca. Presedintele Colegiului Medicilor si Farmacistilor, Doru Dobrescu, singurul care a raspuns strigatului de ajutor al profesorului Dumitru Bulucea trimitind un memoriu ministrului sanatatii, trage o concluzie trista: „Asemenea decizii arata ca aceia care ne conduc au hotarit ca in Romania copiii nu sint o «marfa» rentabila!“.

Seful Clinicii de pediatrie din Craiova a fost anuntat in urma cu aproximativ doua luni ca trebuie sa evacueze unul dintre cele doua pavilioane ocupate de spitalul pe care il conduce si sa faca astfel loc Sectiei de interne a Spitalului Electroputere.

„Anul trecut, discutam cu edilii Craiovei despre infiintarea unui nou spital de copii, iar acum mi s-a spus ca se injumatateste si acesta care exista. Eu, unul, nu imi explic cum cei care cunosc problemele si numarul mare de copii cu care ne confruntam pot sa ia astfel de decizii!“, spune prof. univ. dr. Dumitru Bulucea.

Copiii internati vor avea de suferit

Clinica de pediatrie din Craiova sau Spitalul de Copii – cum il stie toata lumea – a fost conceput si functioneaza inca de la infiintare in sistem pavilionar: pavilionul A- patologia sugarului si terapie intensiva, si pavilionul B- patologia copilului peste virsta de un an. Clinica a fost deja supusa de curind masurilor de eficientizare a activitatii, potrivit reformei sanitare, numarul de paturi fiind redus la 55. Cu toate acestea, desfiintarea Spitalului Electroputere si mutarea sectiilor sale in celelalte spitale craiovene au dus la aparitia acestei situatii care revolta cadrele medicale ale Spitalului de Copii.

„In conditiile in care mortalitatea infantila creste, iar natalitatea este in scadere, asta e bataie de joc! O sa fie o babilonie sa ingramadim toate sectiile intr-o cladire darapanata si insalubra. Nu m-as opune deciziei lor daca pavilionul A, in care vor sa ne mutam, ar fi pus la punct. Dar asa, in cladirea aia care cade pe noi, cu acoperis din paianta, neigienizat de doi ani… e greu de acceptat! In pavilionul A avem serviciul de internari, de care nu ne putem dispensa, camera de garda si izolatorul. Alocarea lui unei alte destinatii ar impiedica desfasurarea activitatii, ar impieta grav din punct de vedere epidemiologico-sanitar calitatea actului medical si ar expune la riscuri inacceptabile copiii internati“, spune doctorul Dumitru Bulucea, in timp ce ceilalti medici declara ca, in aceste conditii, nu isi pot asuma responsabilitatea pentru copiii in plus care vor veni ca urgenta, peste numarul de 55 de paturi existente.

Comparatie… la trepidatie

Demersurile directorului Clinicii de pediatrie de a sensibiliza autoritatile, de a aduce alte solutii viabile si de a convinge conducerea Spitalului nr.2 Filantropia sa revina asupra hotaririi au ramas fara ecou.

„Noi gindim mai mult decit doctorul Bulucea si mai in ansamblu. Totul porneste de la o hotarire a Ministerului Sanatatii, de comasare a spitalelor, nu de la noi. Avem acordul Sanepidului, o hotarire de consiliu si toate avizele care ne trebuie. O sa incepem igienizarea si ii vom muta, fie ca vor sau nu. Este vorba de indici, care ne arata ca spitalul de copii nu lucreaza la capacitate maxima si nu este rentabil“, spune dr. Aurel Barbulescu, directorul Spitalului Clinic Municipal Filantropia.

In ceea ce priveste starea pavilionului in care urmeaza sa fie mutata clinica de copii, „argumentele“ au fost „convingatoare“: „Asta e cladirea si nu avem ce face! Si casa mea de pe strada Madona e subreda, se duce la primul cutremur. Dar asta e!“

„Afacerile lor sint mult mai importante decit acest spital!“

Edilii Craiovei, catre care dr. Bulucea a trimis memorii, au tacut chitic. Nu au confirmat nici macar faptul ca au primit sesizarile si ca situatia le este cunoscuta, iar prefectul Cornel Mondea, contactat de noi telefonic, spune ca

n-a auzit si nu stie despre ce este vorba.

Singurul care vorbeste despre gravitatea situatiei este Doru Dobrescu, presedintele Colegiului Medicilor si Farmacistilor:

„Ce se intimpla acolo, la Spitalul de Copii, este nebunie! Asta arata in ce masura cei care ne conduc se intereseaza de copii. Se vede din ce in ce mai bine ca pentru ei copiii nu sint o «marfa» rentabila. Probabil ca ei considera ca se ocupa suficient strainii de soarta copiilor romani ca sa-si mai bata si ei capul. Se vorbeste despre indici si rentabilitate? Atunci ar fi cazul sa calculam cit costa un copil de doi ani, ce valoare are unul de doua luni… E strigator la cer! Profesorul Bulucea are perfecta dreptate. Dar este singurul aparator si daca ceilalti n-au sarit in sus pentru a-l ajuta este pentru ca afacerile lor sint mult mai importante decit acest spital“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS