16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRochiile, cablul si untul - la mare cautare in Olt

Rochiile, cablul si untul – la mare cautare in Olt

Un raport intocmit de Directia de Statistica Olt privind evolutia industriei judetului in cursul lunii august releva faptul ca economia olteana a inregistrat cele mai mari cresteri fata de lunile precedente la capitolul productie de rochii de femei si fete (48%).

S-au inregistrat, de asemenea, cresteri cuprinse intre 0,2 % si 6,1 % la fire bbc si tip bumbac, la tevi din otel nealiat laminate, aluminiu si aliaje din aluminiu si la energie termica produsa in centrale.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut insa, s-au inregistrat rezultate superioare semnificative la unt (300%), la cabluri electrice cu conductori din aluminiu (392%), tevi din otel nealiat, laminate (119%) si la table si benzi din aluminiu (36%).

Economia judetului Olt a inregistrat insa si rezultate inferioare fata de lunile precedente la productia de faina, lapte neconcentrat si pasteurizat, rulmenti cu bile si garnituri din lemn pentru sufragerii, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut, la rulmenti cu bile, faina alba, articole de imbracaminte.

Oltenii au salarii mai mari decit media pe tara

Pentru analiza nivelului salarial, la nivelul judetului Olt au facut obiectul cercetarii 149 de societati comerciale care au peste trei salariati, acest esantion nefiind insa considerat reprezentativ.

Din cercetarea datelor obtinute insa de la acesti agenti economici a rezultat ca in cursul lunii august s-a obtinut un cistig salarial mediu net de 4.581.705 lei, mai mare cu peste 100.000 fata de luna precedenta si cu 683.000 de lei mai mare decit cistigul mediu net pe tara.

In acelasi timp, la inceputul lunii septembrie, la nivelul judetului Olt erau inregistrati la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca 19.563 de someri. Numarul acestora a fost in scadere fata de luna precedenta cu aproape 2.300 de persoane, dar a fost in crestere cu 4.777 de persoane fata de aceeasi perioada a anului trecut. 37,8 % dintre somerii din Olt erau femei.

Cel mai mult s-au scumpit apa, salubritatea, ouale, tigarile si citricele

In luna august, preturile in judetul Olt au suferit in medie cele mai mari cresteri la grupa servicii (2%), fiind urmata de grupa marfurilor nealimentare (1%) si de cea a alimentelor (0,8%).

Din aceste grupe insa, cele mai mari cresteri le-au inregistrat urmatoarele produse: apa, canal si salubritate (6,8%), oua (5,6%), tigari (5,5%), citrice si alte fructe meridionale (5,5%). Cresteri cuprinse intre 1,5 si 4% s-au inregistrat la transportul urban, chirii, lacuri si vopsele, frigidere si congelatoare, brinza de oaie si de vaca, margarina, vin, fasole boabe si alte leguminoase.

Economia judetului Olt a inregistrat si scaderi de preturi, la legume si conserve de legume cu 5,5%, fructe proaspete – cu 12,3% si la serviciile telefonice – cu 0,2%. Singurele preturi care nu au suferit modificari au fost cele ale gazelor, energiei electrice, termice si ale tarifelor la transportul interurban, CFR si abonamente CFR.

Tot statisticile arata ca de la inceputul acestui an, productia de carne a judetului Olt a fost de 7.981 de tone, din care 99,8 procente au provenit din sectorul privat, iar 75% au fost reprezentate de carnea provenita de la bovine si pasari. Tot in judetul Olt s-au produs 772.657 hl de lapte si 121.020.000 de oua.

Efectivele de animale existente in judetul Olt la inceputul lunii septembrie erau mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut la bovine, cu peste 5.100 de capete, iar la porcine – cu 18.632 de capete, la ovine si caprine cu peste 26.000 de capete si la pasari – cu 193 .000 capete. Toate pasarile, ovinele si caprinele din judetul Olt se afla in sectorul privat, doar la porcine si bovine existind 0,5%, respectiv 0,9% din efective in colectivitati de stat. Conform statisticilor, de la inceputul acestui an au venit pe lume peste 25.000 de vitei si malaci, aproximativ 40.000 de purcei si 147.500 de miei si iezi, dar au murit 66 de bovine, 970 de porcine si 612 ovine si caprine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS