14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024

Alergia alimentara

Alergia provocata de consumul unor produse alimentare, fie ca este vorba de preparate sau de alimente naturale, este o afectiune care genereaza pacientului un complex de semne si simptome neplacute, dintre care cele mai frecvente sint: urticaria, eczema, rinita, astmul bronsic, migrena, socul anafilactic.

Alimentele fac parte dintre alergenii insuficient cunoscuti sub aspect imunochimic. Cauzele reactiilor care survin dupa ingestia de alimente pot fi diferite: consecinta unei insuficiente enzimatice digestive, consecinta contaminarii alimentului (conservanti, microorganisme); efectul nocivitatii intrinseci a alimentului respectiv sau o reactie patologica.

Alergia alimentara se manifesta foarte variat ca simptomatologie prin paloare, tulburari digestive sau respiratorii, edeme, cefalee, manifestari psihosomatice sau articulare.

Cind bolnavul este convins ca un simptom de acest fel a aparut ca rezultat al consumului unui anumit aliment, trebuie sa consulte medicul. Prin teste imunologice, precum si prin alte criterii obiective, doctorul poate stabili daca simptomatologia respectiva este determinata de alimentul incriminat printr-un mecanism alergic.

Pentru determinarea exacta a alergiei, in practica medicala se folosesc testele de provocare. Acestea constau in suprimarea din alimentatia pacientului a alimentului incriminat timp de doua saptamini si apoi de reintroducerea lui in cantitate mica doar sub supraveghere medicala. Daca in primele 24 de ore nu apare nici un simptom, sub supravegherea medicului, se readministreaza acelasi aliment in cantitate mai mare. Testul este considerat pozitiv cind se pot reproduce simptomele initiale cu care bolnavul s-a prezentat la doctor. Aparitia diferitelor simptome postalimentare sint de tip imediat, intermediar si intirziat.

Cele de tip imediat apar in prima ora de la readministrarea alimentului, cele de tip intermediar in urmatoarele ore, iar cele de tip intirziat apar dupa citeva zile.

O persoana care sufera de alergie alimentara trebuie sa-si consulte medicul de familie si apoi medicul alergolog, care vor recomanda tratamentele corespunzatoare. Dupa ameliorarea si vindecarea simptomelor acuzate de pacient, medicul trebuie sa gaseasca si o solutie terapeutica pentru viitor bazata pe identificarea exacta a alimentului sa a alimentelor responsabile de simptomatologia respectiva. Si apoi, dupa ce alimentul nociv este identificat ca alergen, el trebuie exclus din regimul alimentar pentru o perioada destul de mare. Persoana alergica trebuie sa se intereseze de fiecare data cind consuma un preparat culinar, daca acesta nu contine alimentul la care ea este alergica.

Interesant de stiut este si faptul ca mirosurile de alimente (inclusiv de peste ) pot provoca alergii respiratorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS