21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDisputa pe monografie

Disputa pe monografie

Primaria comunei Vârtop nu se poate lauda ca are o monografie pentru ca, desi aceasta exista, ea se afla in posesia Mariei Popescu, nora autorului, preotul Constantin Popescu. „Comuna noastra are o monografie, dar ea se afla la Maria Popescu, sotia preotului Mihail Popescu si nora preotului Constantin. Am incercat de mai multe ori sa discutam cu preoteasa, am incercat sa o convingem sa ne-o dea pentru a face macar o copie, am incercat sa-i spunem ca aceasta lucrare este un bun al comunitatii noastre, dar femeia nu vrea nici in ruptul capului sa renunte“, a spus Florentina Turlici Matei.


Monografia a ajuns la Brasov


Chemata la primarie pentru a da explicatii, preoteasa, dupa cum este cunoscuta de toti locuitorii comunei, spune ca nu se mai afla in posesia monografiei. „Monografia este la un nepot de-al meu care locuieste la Brasov. A luat-o la el pentru ca zicea sa nu ma insele careva sa mi-o ia si sa ne trezim mai târziu ca se da drept autorul ei. Oricum, eu m-am inteles cu nepotul sa o donam primariei, dar dupa ce trecem pe la un notar“, a spus Maria Popescu. Batrâna, acum in vârsta de 83 de ani, spune ca socrul sau a lucrat toata viata la acea monografie. „Monografia a fost scrisa de mâna, apoi socrul meu a gasit pe cineva care a batut-o la masina. Este o lucrare destul de groasa. Socrul meu are acolo marturii foarte vechi. El a murit acum 20 de ani si avea vârsta de 94, iar el chema acasa batrânii satului, ii cinstea cu un pahar de tuica si ii punea sa povesteasca. Fiecare spunea ce stia de la tat-so batrân, asa ca au reusit sa acopere o perioada destul de indelungata“, a mai spus Maria Popescu.


Comunistii nu ii doreau intelectuali pe preoti


Din vorba in vorba aflam ca deja celebra monografie are si o istorie a ei. „Dupa ce a terminat-o, socrul meu a mers cu lucrarea la Craiova pentru ca dorea sa o publice, dar a fost refuzat pentru ca era preot si era chiabur, avea 80 de hectare de teren, iar comunistii spuneau ca nu pot sa-i faca pe preoti oameni de cultura. Monografia a stat trei ani pe acolo. Apoi, parintele Constantin, socrul meu, a mers si si-a luat-o inapoi“, a incheiat Maria Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS