20.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Uriasul din adâncuri


Balena albastra este cea mai mare creatura de pe Pamânt, putând ajunge la peste 26 de metri lungime si o greutate medie de 120 de tone. Femelele sunt mai mari decât masculii, lucru destul de neobisnuit pentru majoritatea speciilor. Cea mai mare balena descoperita vreodata a fost o femela de 28,7 metri, cântarind 174 de tone.


La un specimen cu astfel de dimensiuni, numai inima ajunge la 454 de kilograme, fiind atât de mare incât un om obisnuit s-ar putea strecura prin aorta. Insa un „curajos“ ca acesta ar trebui sa fie foarte rapid, deoarece inima balenei bate doar de cinci sau sase ori pe minut, dar pompeaza 6,3 tone de sânge.


Balena albastra este regina oceanului, „imbracata“ cu o haina gri-albastrie, uneori cu pete albe. Cele doua gauri de pe partea dorsala o ajuta sa respire. Gura gigantica „ascunde“ sute de perechi de fanoane – structuri osoase fixate pe maxilarul superior. Acestea filtreaza planctonul in timp ce balena se hraneste. In medie, animalul consuma intre 900 si 4.000 de kilograme de hrana zilnic.


In ciuda dimensiunilor extrem de mari, balena albastra se deplaseaza destul de rapid, ajungând la viteze de peste 20 de kilometri pe ora si chiar 30 de kilometri pe ora, atunci când este amenintata. Totodata, balena albastra este cea mai „galagioasa“ creatura de pe Pamânt, sunetul emis de ea putând atinge limita de 188 de decibeli. „Cântecul“ ei poate fi auzit de la distante foarte mari, fiind folosit ca mijloc de comunicare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS