21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportPovestea unui derbi

Povestea unui derbi

Universitatea Craiova – Steaua 1-2

Stadion „Extensiv“, spectatori: 7.000. Au marcat: Prepeliţă ’77 / Pepe Moreno ’75, Dayro Moreno ’83. Universitatea: Bornescu – Dănănae, V. Găman (’68, Bărboianu), Mitchell, Rose – Prepeliţă, Dilevski (’85, Luţu), Gîngioveanu – Wobay, Dina (’79, A. Ionescu), Fl. Costea. Antrenor: Nicolo Napoli. Steaua: Zapata – Golanski, Rădoi, D. Goian, Neşu – Lovin (’61, E. Baciu), Ov. Petre – Neaga, Pleşan (’56, Nicoliţă), Mendoza (’70, Dayro Moreno) – Pepe Moreno. Antrenor: Marius Lăcătuş. Cartonaşe galbene: Dănănae, Dilevski, Dina / Pleşan, Ov. Petre, Nicoliţă, Pepe Moreno. Cartonaşe roşii: Mitchell ’90 / Golanski ’90. Au arbitrat: Ov. Haţegan – Cr. Nica, N. Megheşan.

 

Ştiinţa a fost aproape să schimbe soarta titlului, dar Steaua, ajutată şi de arbitri, a plecat până la urmă victorioasă de la Craiova, trecând şi pe primul loc în clasament după remiza CFR-ului la Mioveni.

 

 

 

Toate forţele Băniei nu au putut împiedica sâmbătă Steaua să obţină cele trei puncte pe „Extensiv“, gruparea păstorită de Gigi Becali făcând încă un pas spre titlu, care pare tot mai aproape de Steaua, după ce contracandidata CFR Cluj nu a reuşit să câştige la Mioveni. Devine însă din ce în ce mai clar că acest titlu nu a fost obţinut doar pe teren. Iar asta s-a văzut şi în partida cu Universitatea, când bucureştenii au avut nevoie şi de ajutorul arbitrilor pentru a pleca victorioşi de la Craiova.

Oaspeţii s-au impus cu 2-1, prin golurile lui Pepe şi Dayro Moreno, dar reuşita primului a venit dintr-un ofsaid clar, columbianul şi alţi doi colegi ai săi, Goian şi Nicoliţă, aflându-se în spatele ultimului apărător oltean. Prepeliţă a spart gheaţa şi a marcat primul său gol pentru Ştiinţa într-un meci oficial, anulând după doar două minute reuşita steliştilor (’77), însă nu a fost de ajuns. Dayro Moreno l-a învins pe Bornescu cu un şut din prima, care a trecut pe sub portarul craiovean, sud-americanul fiind lăsat însă neaşteptat de liber în mijlocul careului mare, la un corner executat de Nicoliţă.

 

Atmosferă tensionată, geamuri sparte, scaune rupte

 

În ajunul Paştelui, Craiova a fost în fierbere, derbiul cu Steaua încingând spiritele în Cetatea Banilor. Suporterii Universităţii şi-au făcut simţită prezenţa cu mult înainte de intrarea la stadion, pe toate gardurile din vecinătatea arenei din Parcul „Romanescu“ fiind scrise diverse mesaje: „Fără blaturi“, „Jucaţi corect“, „Bateţi Steaua“ sau „Vă rupem picioarele“. Stadionul s-a umplut cu mai bine de o oră înainte de startul partidei, iar Gigi Becali
s-a convins rapid cât este de „iubit“ în Bănie. Patronul Stelei a fost huiduit şi înjurat pe tot parcursul meciului, s-a aruncat în el cu seminţe şi cutii de chibrituri, iar la plecare a părăsit cu greu arena, ajutat de armata de bodyguarzi de care era însoţit. Becali, care a venit la Craiova şi cu vărul său Giovani, a rămas şi cu o amintire din Bănie, unul dintre geamurile jeepurilor care îl însoţeau fiind spart.

În tribune, suporterii nu şi-au găsit liniştea, iar la finalul partidei a fost nevoie de intervenţia forţelor de ordine, care au folosit gazele lacrimogene pentru a calma spiritele la peluză. După meleul din careul lui Zapata (’90), care a dus la eliminările lui Mitchell şi Golanski, ultraşii olteni nu au mai rezistat şi au devastat o mare parte din sectorul în care au stat, rupând scaunele şi aruncând cu ele spre teren. Cu diverse obiecte s-a aruncat şi în timpul jocului, centralul Haţegan consultându-se de două ori cu rezerva Lajos şi observatorul Sorin Satmari dacă opreşte meciul sau nu. Însă episodul bricheta, atât de drag steliştilor, nu s-a mai repetat, dar cu siguranţă Ştiinţa va avea de suferit în urma acestor incidente.

Căpitanul Costea, anihilat de Rădoi

 

Steliştii şi-au luat măsuri de precauţie pentru acest meci, cel mai bun jucător la Universităţii, Florin Costea, fiind păzit în permanenţă de Mirel Rădoi. Experienţa ultimului şi-a spus cuvântul, iar în prima repriză golgheterul oltenilor, învestit căpitan în absenţa lui Dorel Stoica, nu s-a văzut în joc. De altfel, prima parte a întâlnirii nu a oferit prea multe. Craiovenii au căutat în zadar drumul spre poartă, în timp ce Steaua a răspuns doar prin trei şuturi de la distanţă, Ov. Petre (’24, ’39) şi Rădoi (’27) punându-l la încercare pe Bornescu.

Repriza secundă a fost însă mult mai animată, evoluţia trupei lui Nicolo Napoli fiind peste cea a lui Marius Lăcătuş. Semnalul l-a dat Costea, care a zguduit transversala lui Zapata în minutul 50, după un dribling în stilu-i caracteristic. Speriaţi parcă, arbitrii au început să fragmenteze şi mai mult jocul, oprind partida la fiecare contact dintre un fotbalist craiovean şi un stelist. Dar asediul alb-albaştrilor a continuat. Gîngioveanu a fost aproape de un gol de generic, după ce i-a driblat ca în curtea şcolii pe Golanski şi Goian, jucători de naţională, însă şutul său pe centrul porţii a fost respins de Zapata.

Contrar cursului jocului, Steaua a marcat prin Pepe Moreno, cu o reluare acrobatică pe spate, după o bâlbâială în careul oltean, dar columbianul se afla în poziţie de ofsaid. Replica Ştiinţei a venit rapid şi Prepeliţă a egalat, cu o reluare cu capul, din plonjon, iar tribunele au renăscut. Craiova a controlat finalul de meci, dar cei care au punctat au fost tot oaspeţii, prin Dayro Moreno. Gazdele au reclamat şi un penalti în ultimul minut, când Baciu a făcut henţ în careu, dar centralul a trecut cu vederea. Această fază a dus la eliminarea lui Mitchell şi Golanski, care s-au îmbrâncit reciproc, spiritele fiind potolite cu greu de arbitru. Galeria a luat şi ea foc, dar rezultatul a rămas cel din minutul 83, arbitrul de rezervă uitând să arate minutele de prelungire, spre surprinderea lui Napoli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII