13.7 C
Craiova
luni, 27 mai, 2024
Știri de ultima orăSportBani negri si la Rapid

Bani negri si la Rapid

Dupa Gica Popescu a venit rândul clubului AFC Rapid sa fie luat la puricat de ANAF, iesind la iveala un prejudiciu la bugetul de stat de aproape 14 miliarde de lei vechi.


Trecerea atacantului Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray a umplut multe buzunare. Dupa ce Gica Popescu, impresarul care a intermediat transferul jucatorului, a fost prins cu mâta in sac de reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si de Garda Financiara, fiind nevoit sa cotizeze la bugetul de stat cu 400.000 de dolari, ca impozit la veniturile pe care a „uitat“ sa le declare in 2003, a venit rândul clubului din Giulesti sa fie luat la bani marunti.


In uma controlului s-a ajuns la concluzia ca AFC Rapid nu a inregistrat in contabilitatea aferenta anului 2003 venituri in valoare de 1,65 milioane de dolari, prevazute in contractul de transfer al lui Bratu la Galatasaray, bugetul statului fiind astfel prejudiciat cu 14 miliarde de lei vechi.


Doar 100.000 de dolari venit la Rapid


Potrivit unui comunicat al ANAF transmis ieri, Rapid a inregistrat din contractul de transfer semnat in septembrie 2003 venituri din activitati economice in valoare de 1,75 milioane de dolari, pe care era obligata sa le declare pâna la finele anului respectiv, insa in contabilitatea clubului au fost incluse venituri de doar 100.000 de dolari.


„Aferent acestor venituri neinregistrate, Garda Financiara a estimat ca bugetul de stat a fost prejudiciat, prin nedeclarare si neplata, cu suma de aproximativ 14 miliarde de lei vechi (1,4 milioane de lei noi – n.r.), reprezentând impozit pe profit, prin aplicarea cotei de impozit de 25% (cota de impozit pe profit in vigoare la data realizarii tranzactiei) asupra diferentei dintre veniturile neinregistrate si rezultatul din activitati economice declarat de club la sfârsitul anului 2003, in suma de 947,45 milioane de lei“, se precizeaza in comunicat.


Garda Financiara a verificat, in urma unor controale efectuate in perioada 20 februarie – 8 martie 2006, modul in care au fost inregistrate sumele rezultate din transferul lui Bratu, precum si evidentierea si achitarea obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat de catre AFC Rapid, impresarul Gica Popescu si presedintele de la acea vreme al clubului giulestean, Ioan Becali.


Suma totala pe care Galatasaray s-a angajat sa o achite Rapidului pentru transferul lui Bratu se ridica la 1,75 milioane de dolari. Pâna in prezent, clubul a inregistrat incasarea sumei de 630.230 de dolari, din care 100.000 de dolari in 2003.


Popescu si Becali au „uitat“ sa restituie imprumuturile


Totodata, Popescu a incasat de la clubul turc suma de 600.000 de dolari, iar Ioan Becali a primit 500.000 de dolari. „Cei doi nu au virat catre AFC Rapid respectivele sume, retinându-le cu titlu de imprumuturi acordate de club. Atât incasarea sumelor, cât si acordarea acestora ca imprumuturi nu au fost insa inregistrate in evidenta contabila a AFC Rapid“, se mai mentioneaza in comunicatul ANAF.


In plus, „Baciul“ a mai incasat, la 1 septembrie 2003, inca un milion de dolari de la Galata, sustinând ca suma nu face parte din contractul incheiat in aceeasi zi de AFC Rapid cu clubul turc, ci reprezinta venituri pe care le-a obtinut in mod independent, dar care nu au fost declarate aferent anului fiscal 2003. Pâna la urma, Popescu a recunoscut si si-a platit impozitul la „bonusul“ primit de la gruparea turca.


ANAF a transmis Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie actele realizate de Garda Financiara cu privire la transferul lui Bratu la Galatasaray Istanbul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII