15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDribling la Compania de Apă

Dribling la Compania de Apă

La trei luni de când a fost dată în funcţiune noua reţea de apă a oraşului, în Craiova există zone în care unii abonaţi sunt racordaţi atât la noile conducte, cât şi la vechiul sistem de furnizare a apei.

Consumul celor racordaţi la sistemul modernizat este monitorizat cu ajutorul apometrelor montate pe fiecare branşament, în timp ce abonaţii rămaşi pe vechile conducte fie nu plătesc, fie au un consum minim, pentru că folosesc foarte puţin sau deloc reţeaua contorizată. O astfel de situaţie se întâlneşte pe strada Fulger, unde unii locuitori s-au trezit cu un consum de 30 mc şi facturi de peste 400 de lei, iar cei cu branşamente duble, cu un consum de 2-3 mc. „Când s-a lucrat aici, unii vecini s-au înţeles cu lucrătorii şi i-au lăsat racordaţi şi la vechea conductă. Acum, noi, cei care folosim numai conducta nouă, ne-am trezit cu facturi foarte mari şi mii de litri de apă consumaţi. Ceilalţi închid robinetul şi plătesc ca la pauşal. La fel se întâmplă şi la canalizare“, susţine Ionel Lache, de pe strada Fulger, nr. 27. Această situaţie s-a creat din cauza faptului că, iniţial, la conductele aflate în administrarea Companiei de Apă Oltenia (CAO) racordările s-au făcut fără aprobări, dar şi pentru că anularea conductelor vechi a fost tergiversată. Deşi au trecut trei luni de la inaugurarea reţelei, constructorul Hidroconstrucţia SA încă lucrează la „tăierea“ vechilor conducte. „Există cartiere în Craiova în care apa este distribuită atât prin noile conducte, cât şi prin cele vechi. Noi încă lucrăm la anularea celor vechi. Şi, în funcţie de vreme, această activitate se poate prelungi până la anul. Sunt zone în care există o aşa încurcătură de branşamente, încât nimic nu este de mirare. Au fost situaţii în care un singur branşament alimenta două, trei locuinţe. Alţii erau branşaţi şi nici nu figurau ca abonaţi ai furnizorului local de apă. Până la urmă, toate conductele vechi vor fi anulate, deci cei de rea-credinţă mai au de «profitat» o perioadă scurtă de timp“, este de părere Ciprian Bindileu, reprezentantul SC Hidroconstrucţia SA.

Conductele vechi vor fi golite

Furnizorul de apă al oraşului, CAO, nu neagă faptul că în Craiova, mai ales în cartierele periferice, sunt abonaţi racordaţi la conductele noi, dar, atâta timp cât este distribuită apă şi pe cele vechi, acestea încă sunt folosite.
„Există posibilitatea să existe branşamente care nu se cunosc, dar acestea vor rămâne fără apă în curând. Conductele vechi vor fi golite şi anulate, prin urmare, când vor rămâne fără apă, tot la noi vor veni să-i racordăm“, a spus Constantin Puşcu, reprezentant CAO Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII