32.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii din străinătate trimit mai mulţi bani acasă

Românii din străinătate trimit mai mulţi bani acasă

Viramentele din străinătate ale românilor care au ales să muncească departe de casă au ajuns anul trecut la aproape şapte miliarde de euro, adică şase la sută din produsul intern brut al României.

Banii viraţi din străinătate de către românii care muncesc în afara graniţelor au urcat ţara noastră pe locul opt într-un clasament dat publicităţii de Banca Mondială. Potrivit cotidianului austriac Die Presse, anul trecut, concetăţenii noştri aflaţi la muncă peste hotare au trimis acasă în jur de şapte miliarde de euro, cu 32 la sută mai mult decât în 2007. În mod paradoxal, deşi sumele virate din străinătate au crescut cu o treime, contribuţia lor reprezintă doar şase la sută din PIB, adică mult mai puţin faţă de anii precedenţi, deoarece valoarea acestuia s-a majorat. În opinia specialiştilor, acest procent va fi şi mai mic în acest an, ca urmare a crizei financiare.

Speranţe la Bucureşti

Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, speră ca această scădere să fie „doar marginală“. În ciuda faptului că numărul românilor care lucrează în străinătate este în scădere, aceştia ar putea trimite acasă mai mulţi bani, deoarece, din cauza crizei, ei investesc mai puţin în ţările unde lucrează. Bulgaria, la rândul ei, profită şi ea din plin de pe urma celor plecaţi la muncă în străinătate, în 2007 aceştia trimiţând în ţară aproximativ 1,5 miliarde de euro. Potrivit statisticilor radiodifuziunii bulgare, sumele trimise acasă de vecinii noştri ocupă locul doi ca valoare, după cele provenite din investiţiile străine directe. Spre deosebire de România, autorităţile de la Sofia se aşteaptă anul acesta la o scădere dramatică a sumelor de bani virate, pentru că ţările unde muncitorii bulgari îşi desfăşoară activitatea sunt interesate din ce în ce mai mult ca aceştia să se întoarcă acasă. În acelaşi timp, Bulgaria are o statistică proprie a ţărilor est-europene ai căror muncitori trimit bani acasă. Potrivit acesteia, România este lider detaşat, cu 4,9 miliarde de euro, urmată de Polonia, cu 3,6 miliarde de euro. Bulgaria ocupă locul şase, după Serbia şi Rusia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII