17.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn vacanţă, pe banii statului

În vacanţă, pe banii statului

Puţini ştiu că orice persoană asigurată (angajaţi sau chiar copii) care are o recomandare de la medicul de familie poate beneficia de o vacanţă, parţial plătită de stat. Biletele se procură de la Casa de Pensii Dolj, pe baza unor cereri depuse din iarnă.

 

Pensionarii care au stat ore în şir astă-iarnă la Casa de Pensii Dolj pentru a-şi depune cererile de obţinere a biletelor de tratament nu sunt singurii pentru care statul oferă astfel de facilităţi. Orice persoană asigurată în sistemul public de pensii are dreptul la un bilet de tratament pe an, prin intermediul Casei de Pensii, în limita locurilor care vin de la Bucureşti. Numai că deplasarea asiguraţilor în staţiunile turistice din ţară se face contra unei sume modice, ceva mai mare decât în cazul pensionarilor, care plătesc jumătate din pensie, pentru un bilet de 18 zile, dar mai mică decât valoarea reală a vacanţei. Asiguratul plăteşte fie jumătate din bilet, fie îl achită integral, dar la preţ redus faţă de un concediu achitat la agenţiile de turism. Diferenţierea se face în funcţie de veniturile solicitantului. „Orice persoană asigurată care aduce de la medicul de familie o recomandare pentru refacere într-o staţiune turistică poate depune o cerere la noi şi poate fi repartizată de Casa Naţională de Pensii, în funcţie de numărul de locuri care revin Doljului, pe an. Pentru biletele de anul acesta, cererile s-au depus iarna trecută, pe 17 decembrie, când au stat şi pensionari, şi asiguraţi la coadă timp de câteva ore“, a precizat Ileana Ciutan, directoarea Casei Judeţene de Pensii Dolj.

Legea bugetului asigurărilor sociale precizează, la art. 5, că biletele de tratament balnear se distribuie asiguraţilor din sistemul public de pensii, celor din sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi pensionarilor.

 

1.500 de lei, media pentru 18 zile

 

Asiguratul care solicită un bilet de tratament sau de odihnă prin intermediul Casei de Pensii trebuie să plătească 50% din valoarea acestuia, în cazul în care salariul lui este sub cel mediu brut pe economie, adică 1.550 de lei. Dacă asiguratul are salariul brut mai mare de 1.550 de lei, atunci poate primi bilet de la Casa de Pensii, dar îl achită integral. În acest sezon estival, un bilet la mare sau la munte de 18 zile (cazare şi masă) costă între 1.100 de lei, la hotel de o stea, şi 1.760 de lei, la trei stele. „Cele mai multe sunt de 1.300-1.500 de lei, la două stele“, a menţionat şefa Casei de Pensii. Minorii, care sunt asiguraţi prin lege, pot însoţi părinţii în aceste concedii şi trebuie să plătească pentru bilet jumătate din cât a plătit părintele. La fel cum unii pensionari plătesc jumătate de pensie, tot aşa alţii – beneficiari ai unor legi speciale: persoane cu handicap, persecutaţi politic, etnic – beneficiază de gratuitate.

 

7.000 de bilete, cereri duble

 

Pentru anul 2008, Casa de Pensii Dolj a primit de la centru doar 6.873 de bilete pentru pensionari şi pentru asiguraţi, deşi cererile depuse au ajuns la 16.700 în total. Cu toate că au existat multe solicitări, „210 bilete au fost pierdute de judeţ, pentru că le-a refuzat toată lumea, din cauză că erau în staţiuni nu tocmai atractive: Amara, Bala şi Pucioasa“, a precizat Ciutan. Repartiţia locurilor se face „în funcţie de profilul de tratament în care se încadrează staţiunea şi nu strict, în funcţie de staţiunea cerută“, se arată într-un comunicat al Casei de Pensii Dolj. Listele cu cei care au prins bilete sunt afişate la poarta instituţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU