18.3 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎPS Teofan, în Mehedinţi

ÎPS Teofan, în Mehedinţi

Înalt Prea Sfinţitul Teofan, ales Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a oficiat alături de un sobor de arhierei, la Catedrala Ortodoxă din Drobeta Turnu Severin, slujba închinată Sfântului Gheorghe, patronul spiritual al oraşului, aceasta fiind ultima întâlnire cu credincioşii din Mehedinţi.

„Această sfântă zi ne oferă posibilitatea nouă, slujitorilor bisericii, dar şi mirenilor din Mehedinţi să ne luăm rămas-bun de la ÎPS Teofan, cel care ne-a păstorit cu osârdie din scaunul de Mitropolit al Olteniei, fiind numit de Sfântul Sinod în scaunul rămas vacant, la Iaşi, după ce PF Daniel a fost numit în fruntea Bisericii Ortodoxe Române“, a declarat preotul Georgică Negrescu, din Arhiepiscopia Severinului şi Strehaiei.

Ierarhul a amintit că slujba de Sfântul Gheorghe trebuia să aibă loc pe 23 aprilie, dar, din cauză că sărbătoarea a picat în Săptămâna Patimilor, a fost amânată, în baza uzanţelor canonice şi a datinilor BOR, până în a doua zi de Paşte. „ÎPS Teofan, nu a lipsit niciodată de la acest mare eveniment al comunităţii în ultimii opt ani“, a precizat preotul Negrescu.

După slujba la care au fost prezenţi şi reprezentanţii administraţiei locale, precum şi cei ai partidelor politice, ÎPS Teofan şi-a exprimat părerea de rău că se desparte de „poporul lui Dumnezeu din Oltenia“, cu care s-a identificat „până la ultima picătură de sânge“. „Pe de altă parte, mă îndrept spre Iaşi cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste, cum spuneam la Liturghie, pentru că slujirea firească nu este altceva decât o prelungire a Liturghiei în timp şi spaţiu“, a spus ÎPS Teofan. Întronizarea înaltului ierarh ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei va avea loc pe 8 iunie. ÎPS Teofan a fost ales Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei pe 5 martie, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Scaunul devenise vacant pe 12 septembrie 2007, prin alegerea ÎPS Daniel ca Patriarh al BOR, după trecerea la cele veşnice a Prea Fericitului Teoctist.

Întronizarea noului Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei fusese programată, iniţial, pentru 4 mai. PF Părinte Daniel a suferit, însă, în martie, o fractură la gleznă, iar medicii au apreciat că recuperarea postoperatorie va dura trei-patru luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS