17.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPesta porcină pândeşte Doljul

Pesta porcină pândeşte Doljul

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj au declarat ieri că, în judeţ, anul acesta, până în luna august, nu s-a înregistrat nici un caz de pestă porcină. Deşi au existat două suspiciuni de porci bolnavi, în urma analizelor, nici una nu s-a confirmat. Asta nu înseamnă însă că riscul unui focar a dispărut, mai ales că mii de porci au murit după ce au fost infestaţi cu această boală, la o fermă din Cenei, judeţul Timiş. Deşi la sute de kilometri depărtare, virusul poate fi foarte uşor trasmis porcilor din Dolj, în special prin intermediul păsărilor călătoare. Costică Retea, directorul adjunct al instituţiei, a explicat că, în cadrul campaniei de vaccinare din primăvară, din cele 260.000 de porcine înregistrate în judeţ, au fost deja vaccinate 220.000. Restul, fie e vorba de purcei fătaţi în ultimele două luni, fie de animale cumpărate din alte judeţe, pentru care inspectorii DSVSA aşteaptă încă sosirea vaccinului antipestă, din Capitală, nu au fot vaccinaţi. În acelaşi timp, angajaţii instituţiei fac pregătiri pentru iniţierea unei noi campanii de vaccinare, din această toamnă.

Retea a menţionat că porcii din Dolj au fost vaccinaţi cu vaccin viu convenţional, deci nu se pot îmbolnăvi. În schimb, dacă sunt infestaţi cu pestă porcină, rămân purtători de virus, putând să-l trasmită şi să îmbolnăvească porcii care nu au fost vaccinaţi.

Crescătorii de porci trebuie să anunţe imediat medicul veterinar dacă animalele pe care le au în ogradă prezintă modificări comportamentale. Animalele bolnave de pestă porcină prezintă următoarele semne: beau multă apă, refuză hrana administrată, au coada, picioarele, urechile şi abdomenul colorate în roşu închis, au constipaţie urmată de diaree, se deplasează greoi şi au tremurături musculare.

Ca măsură de precauţie, conducerea DSVSA Dolj recomandă crescătorilor să fie foarte atenţi şi să respecte câteva indicaţii. „Oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să ţină porcii închişi, să nu lase pe oricine să intre în spaţiul în care sunt ţinuţi. De asemenea, trebuie să respecte normativele pentru circulaţia animalelor“, a declarat Costică Retea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS