17.3 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAglomeraţie la Urgenţă din cauza căldurii

Aglomeraţie la Urgenţă din cauza căldurii

Unitatea de primire urgenţe a Spitalului de Urgenţă Craiova este asaltată de bolnavi cărora li se face rău din cauza căldurii. Aglomeraţia din Urgenţă le dă de furcă pacienţilor, dar, mai ales, cadrelor medicale.

În ciuda numărului mare de bolnavi care ajung la urgenţă din cauza căldurii, Autoritatea de Sănătate Publică Dolj nu a fost solicitată să suplimenteze numărul medicilor urgentişti şi asistentelor care lucrează aici. Potrivit directorului executiv al ASP Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, nu există probleme cu numărul cadrelor medicale, acestea fiind ajutate de medicii rezidenţi. „Spre deosebire de Bucureşti, la noi sunt suficienţi medici rezidenţi. O problemă în această perioadă este însă faptul că se lucrează la reamenjarea Urgenţei şi acest lucru îi incomodează pe medici şi pacienţi“, a precizat prof. Mogoş.
Cardiacii suportă cel mai greu căldura

Cu toate că nici conducerea ASP Dolj, nici cea a Spitalului de Urgenţă Craiova nu au considerat oportună suplimentarea personalului medical în urgenţă, medicii susţin că abia mai fac faţă avalanşei de bolnavi. Tot mai mulţi oameni ajung la Urgenţă cu lipotimii, spasmofilii, decompensări apărute din cauza căldurii, pe fondul unor afecţiuni cronice mai vechi. „Foarte mulţi hipertensivi fac accidente vasculare, avem apoi lipotimii. Toate acestea pot fi puse pe seama căldurii excesive şi sunt cazuri care ne aglomerează foarte mult activitatea“, a declarat dr. Septimius Antonie, medic primar medicină de urgenţă în cadrul SMURD.

Căldura sporeşte agresivitatea

La avalanşa de cazuri provocate de căldurile excesive se adaugă şi agresiunile produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice, dar şi accidentele rutiere (în care sunt implicate în special scutere). În ambele situaţii, victimele sunt îndeosebi tineri din Craiova. Medicii susţin că, în cazul agresiunilor, căldura poate fi un factor favorizant, ceea ce ar explica într-o oarecare măsură numărul crescut al acestora. Altă categorie de bolnavi, deloc neînsemnată, care îngroaşă numărul celor care ajung la urgenţă, sunt, în opinia medicilor, pacienţii care ar trebui să meargă pentru tratament în policlinică.
„Cred că 30% din pacienţii care se prezintă la noi sunt cazuri care ar necesita îngrijire în policlinică. Este vorba de pacienţi cu un istoric de boală de cel puţin o săptămână care vin în week-end şi noaptea, ştiind că atunci policlinica este închisă şi nu putem să-i trimitem să se trateze acolo“, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, medic primar medicină de urgenţă în cadrul SMURD.
Medicii mai spun că atmosfera de lucru este neplăcută nu atât datorită aglomeraţiei, cât mai ales faptului că spaţiul pentru îngrijirea bolnavilor este insuficient din cauza lucrărilor de reabilitare a urgenţei, aflate în curs de desfăşurare. 

136 de internări

Majoritatea bolnavilor care s-au prezentat în Urgenţă nu au necesitat internare, fiind trimişi acasă după acordarea îngrijirilor medicale. În primele două zile ale acestei săptămâni, 136 de pacienţi au fost internaţi prin serviciul de urgenţă, faţă de 560, care s-au internat prin Biroul de Internări. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS