15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalServicii medicale platite de CAS

Servicii medicale platite de CAS

Persoanele asigurate si neasigurate vor beneficia in 2007 de anumite servicii medicale suportate de Casa de Asigurari de Sanatate.


Potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), asiguratii beneficiaza de pachetul de baza care cuprinde eliberarea unor acte medicale, precum si servicii medicale de prevenire si curative (controale periodice, bilet de trimitere in vederea efectuarii de analize medicale sau de consultatii la medicul specialist, recomandari, vaccinare pentru prevenirea unor boli cu potential epidemic, tratament).


In pachetul de baza sunt incluse si serviciile medicale de specialitate din ambulatoriu (policlinici), pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie. Pentru stabilirea diagnosticului, in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al altor boli pentru depistarea carora au fost epuizate toate celelalte optiuni, pot fi recomandate servicii de inalta performanta: computer-tomograf, RMN, scintigrafie, EKG, EEG, investigatii care se efectueaza gratuit.


Neasiguratii vor beneficia de servicii gratuite doar in cazuri de urgenta (pachetul minimal).


Conditiile de lux se platesc


Asiguratii si neasiguratii nu beneficiaza gratuit de spitalizare in cazul unor accidente rutiere sau de munca, de cazare in conditii de lux sau de interventii de chirurgie estetica, transplant si fertilizare in vitro.


Internarea se face pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu (in cazurile de urgenta nefiind necesar biletul de trimitere) si a documentului care dovedeste calitatea de asigurat a persoanei.


Serviciile stomatologice decontate de CNAS vizeaza mai multe situatii. Astfel, asiguratii in vârsta de peste 18 ani beneficiaza de serviciile medicale preventive si tratamentele de medicina dentara incluse in pachetul de baza, decontate de casele teritoriale in cote de 40%, 60% si 100%, in functie de tipul acestora.


Serviciile de medicina dentara de urgenta, respectiv pachetul minimal, se acorda gratuit oricarei persoane indiferent daca are sau nu calitatea de asigurat. La o consultatie, pentru fiecare afectiune pot fi prescrise unu – trei medicamente (exceptie fac copiii cu vârste intre 0 – 12 luni si bolnavii inclusi in programele de sanatate, pentru care numarul de medicamente corespunde schemei terapeutice).


Reteta este valabila 24 de ore


Persoanele asigurate beneficiaza de medicamente compensate sau gratuite, prescrise de medicul de familie si de medicul specialist. La o consultatie, pentru fiecare afectiune pot fi prescrise maximum trei medicamente (exceptie fac copiii cu vârste intre 0 – 12 luni si bolnavii inclusi in programele de sanatate, pentru care numarul de medicamente corespunde schemei terapeutice). Medicamentele compensate si gratuite se prescriu pentru trei – cinci zile in afectiuni acute, opt – zece zile in afectiuni subacute, pâna la 30 de zile in afectiuni cronice si pâna la 60 de zile pentru diagnosticul de diabet zaharat. Reteta medicala pentru afectiunile acute si subacute este valabila 24 de ore in mediul urban. Prescriptia medicala care se elibereaza la externarea din spital cuprinde medicatia pentru maximum 30 de zile. Asiguratii beneficiaza de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%. Medicamentele sunt gratuite pentru copii, tineri intre 18 – 26 de ani (daca sunt elevi, studenti sau ucenici), gravide si lauze, persoane prevazute in legi speciale, persoane diagnosticate cu boli care beneficiaza de gratuitate.


Servicii medicale pentru neasigurati


Persoanele neasigurate se vor inscrie la un medic de familie care va fi obligat sa le acorde servicii medicale pentru situatii de urgenta (pachetul minimal), precum si pentru depistarea unor boli infecto-contagioase. Ele beneficiaza gratuit de spitalizare si interventii chirurgicale in cazuri de urgenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII