25.1 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnalize medicale pentru tot românul

Analize medicale pentru tot românul

Ministrul sanatatii publice a anuntat ca, incepând din luna noiembrie pâna la sfârsitul anului viitor, toti românii va trebui sa efectueze un set complet de analize medicale. Eugen Nicolaescu sustine ca doreste sa obtina in felul acesta o „radiografie“ a starii de sanatate a populatiei.


Ministerul Sanatatii Publice va aloca 9.000 de miliarde de lei, suma care va fi obtinuta din taxa pe viciu, pentru a finanta un program prin care tot românul sa beneficieze gratuit de un set de analize medicale.


Colegiul Medicilor Dolj nu are inca un punct de vedere oficial referitor la aceasta problema. Vicepresedintele organizatiei, dr. Cristian Sandulescu, a declarat insa in nume propriu ca efectuarea unui set de analize medicale pentru intreaga populatie ar putea fi o sabie cu doua taisuri. „In principal, ideea este buna. Orice persoana, indiferent daca este sau nu asigurata, ar trebui sa beneficieze de un set de analize gratuite in fiecare an, asa cum se intâmpla in Occident. Nu sunt insa de acord cu intentia ministrului de a obliga populatia sa-si efectueze aceste analize, in sensul ca la prima imbolnavire cei care nu si-au facut analizele atunci când a fost obligatoriu va trebui sa le plateasca. In acelasi timp, o parte din bani vor fi aruncati pe fereastra, pentru ca va trebui sa efectueze analize medicale si persoanele (asigurati, bolnavi cronici) care fac oricum aceste analize“, a declarat Sandulescu. Acesta mai spune ca ministrul sanatatii este pe cale sa comita o greseala colosala, lasând spitalelor intreaga raspundere pentru efectuarea analizelor medicale. „In ultimele doua zile l-am auzit pe ministru spunând ca analizele gratuite vor fi facute de spitale. Este o mare greseala. Spitalele nu sunt pregatite pentru o actiune de asemenea amploare. In primul rând, la spitale sunt tot timpul probleme cu reactivii si, in al doilea rând, nu vor putea face fata numarului foarte mare de oameni carora va trebui sa le efectueze aceste analize. Trebuie spus ca in judetul Dolj sunt noua spitale la o populatie de peste 700.000 de oameni“, a mai spus Sandulescu.


Analize pe baza de voucher


Despre modalitatea in care se va derula programul, medicii de familie sunt de parere ca românii vor primi prin posta un voucher (un fel de dovada a platii anticipate) cu care se vor duce la medicul de familie. Pe baza acestui document, care va specifica si analizele ce urmeaza sa fie efectuate, se face programarea. Medicii de familie mai spun ca, pentru a simplifica lucrurile, ar trebui ca analizele sa nu se efectueze pe baza de trimitere.


Directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, sustine insa ca nu s-a stabilit nimic deocamdata, dar ca vor fi preferate probabil laboratoarele cu dotari corespunzatoare si cu preturi mici: „Trebuie facuta o selectie a laboratoarelor, care sa tina cont de raportul calitate – pret“.


Particularii vin puternic din spate


In judetul Dolj sunt mai mult de 30 de laboratoare particulare, unele dintre ele dotate la standarde europene, si noua laboratoare, corespunzatoare fiecarui spital.


Cel mai mare „furnizor“ de analize medicale este Spitalul de Urgenta Craiova. In ciuda criticilor, acesta are capacitatea de a efectua in medie zilnic aproximativ 100 de analize (hemoleucograme) doar pentru ambulator. „Am putea face analizele si pentru jumatate din orasul Craiova, numai sa avem suficienti bani si reactivi“, a declarat Mariana Trica, directoarea de ingrijri al Spitalului de Urgenta Craiova. Un set de analize de laborator costa la Spitalul de Urgenta intre 500 si 1.500 RON, in functie de complexitatea metodei utilizate. Printre analizele uzuale care se efectueaza aici se numara hemoleucograma, VHS, glicemia, enzime de ficat si colesterolul. Prin comparatie, laboratoarele particulare se lauda ca, daca ar avea cerere, ar putea sa efectueze chiar si 150 de probe pe ora.


Craiovenii sunt sceptici


Craiovenii de rând sunt insa sceptici cu privire la reusita unui astfel de proiect. Marin Crivat, informatician de profesie, sustine ca nimic nu l-ar convinge sa se lase testat intr-un laborator de spital. „Stim cu totii ce se intâmpla in spitale si cum se fac analizele. Exista riscul sa te duci acolo sanatos si sa te intorci bolnav de SIDA, hepatita sau mai stiu eu ce minunatie“. „Nu m-ar deranja, este in avantajul meu, insa cine imi garanteaza ca spitalele vor face, nu vor mima, efectuarea analizelor“, a spus si Eugenia Coreci, studenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII